Люлка за деца със специални нужди вече има и в Плевен

| обновено на 21.01.20 в 14:47
Люлка - везна
Снимка: Латинка Светозарова, БНР

В Плевен монтираха комбинирана люлка-везна за деца със специални нужди.

Тя е втора по ред у нас като част от кампанията „Да играем заедно”.

Инициатор на кампанията е пловдивчанката Анна Йончева. Финансова подкрепа за Плевен тя получава от Слави Трифонов. Децата с увреждания все още са невидими за голяма част от обществото, казва Анна Йончева :

"Едно дете, когато дойде в инвалидна количка на детската площадка,  реалното няма какво да прави. В случая, по този начин, ние предоставяме възможност всички деца да играят заедно, на едно съоръжение. От едната страна са две деца, които люлеейки се, люлеят другото, което е срещу тях. По този начин играта е споделена, децата се социализират. Лично моите наблюдения са, че едните деца са изключително доволни, че са полезни по някакъв начин на другите".

Везната-люлка е с уникална конструкция, изработена е от фирмата на пловдивчанина Георги Пейков от изцяло сертифицирани материали. Плевенската  люлка е първата, монтирана извън София.

Репортажа на Латинка Светозарова можете да чуете от звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.