Сценична треска

„Сценична треска“ e  предаване за известните и за тези, които ще станат известни; За пътя към славата и за пътя към себе си; За малката и голямата сцена; За събитията  и участниците в тях; За музиката и други потайни неща.

В понеделник  от 20 до 22 часа

Автор и водещ: Бояна Андреева

Редактор: Елена Ангелова

Участват: Златна Костова, Николай Захариев и Веселин Димитров


Публикации

Ману Дибанго: Музиката не поставя граници, само хората правят това

Световноизвестният джаз музикант Ману Дибанго почина от COVID-19 на 86 г. По този повод Radio France Internationale предостави за „Хоризонт“ интервю и запис  от концерт, състоял се на 17 октомври 2019 г. в залата на най-големия кинотеатър в Европа -..

публикувано на 08.04.20 в 21:20
Георги Господинов

Георги Господинов: По време на кризи светът от вчера се превръща в убежище

Когато светът се счупи и сцените са само виртуални, писателите също се оказват от тихата, смълчана страна на кризата. Да срещнеш читателите си, което за Георги Господинов е „най-хубавата страна на писането”, сега е спомен и надежда, но „думите са..

публикувано на 01.04.20 в 08:38

Ледените хроники на Теодосий Спасов

Музика сред ледената пустош. " Неземно усещане, въпреки че сме на земята, но на края на света, нещо, което остава за цял живот като впечатление и те държи буден ." С тези впечатления, които очаква да избледнеят и след време от тях да остане само..

публикувано на 26.03.20 в 15:51
Роман Кисьов

Роман Кисьов: Водим битка не само на биологично, но и на духовно ниво

Днес се случва голямо изпитание за света, държавите и всеки от нас поотделно. Това каза в предаването "Сценична треска" художникът и поет Роман Кисьов. Тази несигурност ме мобилизира, споделя той. „Да преодолявам страха и доколкото мога да помагам..

публикувано на 26.03.20 в 09:00
Eлена Панайотова

Режисьорът Елена Панайотова: Коронавирусът ще рестартира света

Пандемията от коронавирус завари театралният режисьор и преподавател  в Нов български университет по актьорско майсторство Елена Панайотова в Индия.  "Когато тръгнах, светът беше един. Месец по-късно е вече напълно различно място", казва тя в..

публикувано на 18.03.20 в 15:44
Валентин Ганев

Човешки отношения и елементарни частици в пиесата „Копенхаген“

Остават само две представления на пиесата „Копенхаген“ от Майкъл Фрейн в „Сити Марк Арт Център“ в София – на 16 март и на 29 април. Общо за България са били договорени десет представления.  20 години след създаването й тя излиза на българска..

публикувано на 06.03.20 в 09:33

Весела Казакова за екипа на "Котка в стената"

 Златна Костова се среща с Весела Казакова по повод премиерата на новия български филм "Котка в стената": "Български! СВЕТОВЕН! Направен е от две изключително талантливи момичета - Мина Милева и Весела Казакова - и е първият им игрален филм,..

публикувано на 28.02.20 в 16:55

Елена Атанасова: "Искам да радвам себе си, но още повече - публиката"

В рубриката за театър на "Сценична треска", Златна Костова ще представи серия от интервюта с номинирани артисти за наградата "Икар". Първата от тях е Елена Атанасова. "Моята любов към Елена е относително стара - познавам я от ролите й в Пловдивския..

публикувано на 20.02.20 в 13:02
Христо Карастоянов

Писателят Христо Карастоянов: Разказът е висшият пилотаж в литературата

„Романът е лесно нещо. На романа му оставяш героите да правят каквото си искат, пускаш му юздите и той си става. Докато разказът е толкова жестоко нещо – в малък обем, без нито една излишна дума да кажеш онова, което евентуално си имал предвид.“..

публикувано на 20.02.20 в 08:40
Иван Ланджев

Иван Ланджев: Изкуството трябва да задава верните въпроси, не да дава отговори

Ако има някаква мечта за България, то е да се случи някаква осъзната нормалност, тъй като у нас нещата се движат между крайности. Думите са на Иван Ланджев, който е поет на месеца за февруари на Столичната библиотека.  „ Винаги се люшкаме..

публикувано на 11.02.20 в 13:17