Сценична треска

„Сценична треска“ e предаване за известните и за тези, които ще станат известни. За пътя към славата и за пътя към себе си. За малката и за голямата сцена. За събитията и участниците в тях. За музиката и за други потайни неща. 

Предаването се излъчва всеки понеделник от 20:05 до 22:00 часа.  

Автор и водещ е Бояна Андреева, редактор - Елена Ангелова

Публикации

Сградата на Театър „Възраждане“

„Нощта на игуаната“ на сцената на Театър „Възраждане“

От Бродуей 1961 година до Театър „Възраждане“ - пиесата на Тенеси Уилямс „Нощта на игуаната“ има своя нов театрален прочит у нас. Той е на режисьора Весела Василева. Една пиеса да е добра винаги помага. От пиеса, която не е добра, трудно може..

публикувано на 16.03.21 в 18:32

Наградите "Грами", "Сезар" и номинациите за "Оскар" станаха ясни през последните няколко дни

Като рекордна година за разнообразието в номинациите за наградите " Оскар " определят световните агенции списъка с претендентите за престижните киноотличия. За първи път е номинирана българка - Мария Бакалова , в категорията за поддържаща женска роля за..

публикувано на 15.03.21 в 20:51

Юлиан Табаков представя изложбата си „Портрет на умиращ титан”

От 5 до 18 март в столичната галерия „Райко Алексиев” може да бъде видяна изложбата на Юлиан Табаков „Портрет на умиращ титан”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата. „Пожарището е място на паметта. Между..

публикувано на 10.03.21 в 16:38
Кадър от филма „Февруари“

„Февруари“ - мълчание, посвещение, медитация

Филмът „Февруари“ на Камен Калев ще даде начало на тазгодишното издание на София филм фест утре . Филм – медитация, бавен, пестелив на думи, взиращ се в неосъзнати пространства вътре в нас, с герои – хора смирени, посветени и обречени на..

публикувано на 10.03.21 в 16:27
Мария Бакалова и Саша Барън Коен в сцена от „Борат 2“

Мария Бакалова не успя да спечели „Златен глобус“

Българската актриса Мария Бакалова не успя да спечели „Златен глобус“. В категорията „Най-добра актриса в мюзикъл или комедия“ призът грабна Розамунд Пайк за ролята й във филма „Много ми пука“.  В благодарствената си реч Пайк спомена..

обновено на 01.03.21 в 18:25

Камерна музика и джаз в албума “Vis-à-vis” на Иво Кова и Матиа Дзапа

Албумът на Chamber jazz дуета Иво Кова и Матиа Дзапа е записан в Първо студио на БНР. Съдържа композиции на Пат Матини, Джако Пасториус и авторски на Иво Кова. Иво Кова гостува в „Сценична треска” и разказва за музиката, работата си и..

публикувано на 23.02.21 в 23:35
Сцена от първия представен в рамките на проекта спектакъл - „Невидими №3: Дом“

Документалният театър прохожда в България

Спектакли извън репертоарния театър ще бъдат архивирани в рамките на проекта „Театрални алтернативи“. Негов създател е Елена Панайотова - театрален режисьор, педагог и продуцент. „ Много е рисково, когато театърът се представя в дигитална среда,..

публикувано на 19.02.21 в 19:34
Девина Василева

Девина Василева: Изкуството го има, когато с различни средства можеш да разкажеш история

Дебютният филм на Девина Василева „Хлад“ получи първата си награда от Международния кинофестивал в Амстердам. Проектът е изтъкан от минимализъм – със статична камера и без думи разказва история, онагледява определени състояния на съзнанието,..

публикувано на 12.02.21 в 13:13

Аудиоспомени от любими музикални предавания

Златният фонд на БНР пази гласовете на радиото и така разказва приказката: Имало едно време в ефира на „Хоризонт” вълшебници, които правели света на хората по-цветен... Назад в историята на радиото останаха предаванията „Музикална стълбица” на..

публикувано на 26.01.21 в 11:28
Васил Спасов

Васил Спасов представя нова авторска музика в галерия „Портрет”

Във времето на много малкото концертни изяви галерия “Портрет” дава сцена за новата авторска музика на пианиста и компоитор Васил Спасов. Проектът е подкрепен от фонд "Култура". Основател на Фънкалеро, автор и аранжор на музика за биг бенда на БНР,..

публикувано на 21.01.21 в 17:37