Ще има ли туристи през лятото в Банско, Боровец, Пампорово

Раздвижване при търсенето на планински ваканции отчитат от трите най-големи курорта у нас Боровец, Банско и Пампорово. Надеждите и очакванията са повече български туристи да ги посетят в сравнение с миналото лято. Раздвижване има и при..

публикувано на 16.07.21 в 16:00

50-годишните се отдават все по-често на приключенски туризъм

Приключенският туризъм се възстановява с много по-бързи темпове в сравнение с масовия туризъм, прогнозира доклад на Световната организация за приключенски туризъм. През последното десетилетие се наблюдава бързо развитие и засилване на интереса..

обновено на 06.07.21 в 12:50
Томас Вайц по време на посещението му в България

Евродепутатът Томас Вайц: Парите чакат българското правителство

През фондовете за възстановяване големите държави застават на една линия с малките, заяви в интервю за БНР  австрийският евродепутат Томас Вайц, съпредседател на европейските „Зелени“, който посети страната ни. „Трябва  да сме сигурни, че тези пари..

публикувано на 06.07.21 в 10:19

Разполагаме с 10 години, за да спрем климатичните промени

Платформата "Климатека" отпразнува една година от създаването си: "До момента нямаше такава платформа в България. Проблемът с климатичните промени е част от ежедневието ни вече и решихме, че, въпреки че 2020-а беше много турболентна и..

публикувано на 02.07.21 в 11:32

Община Белене за пета поредна година организира Фестивал на река Дунав

Община Белене за пета поредна година организира Фестивал на река Дунав, който ще се проведе на 2 и 3 юли. Празникът се свързва с Международния ден на река Дунав - 29 юни. „ Фестивалът включва и фестивал на пеликана, който е в петък и в..

публикувано на 01.07.21 в 21:50

Разногласия по проектонаредбата за свободното къмпингуване

Граждански организации излязоха с призив до институциите за оттегляне на Проектонаредбата, регламентираща свободното къмпингуване в страната ни и която през месец юни беше подложена на обществено обсъждане.   „ Все още обществено..

публикувано на 01.07.21 в 19:39

Чешкият автор Радек Мали описа в книга някои от застрашените видове

Книгата "Атлас на застрашените видове" на чешкия автор Радек Мали представя историята на красиви животински видове, които по една или друга причина изчезват. В тази кратка, но изчерпателна книга авторът обяснява защо бързото нарастване на..

публикувано на 01.07.21 в 17:12
Саша Безуханова

Саша Безуханова: България да се превърне в център за иновации, не да бъде нетен донор на талант и ресурс

България и светът са изправени пред много голям избор – в какъв свят ще живеем през следващите 10-20-30 години, каза пред БНР Саша Безуханова, създател на платформата Move.bg и инициатор на Коалицията „За зелен рестарт“. Днес ще се състои кръгла..

публикувано на 01.07.21 в 10:12

Совата е птицата на мира, а не гълъбът

Птица на мира не е гълъбът, а совата. Според библейската легенда за Ной, гълъбът се е върнал с клонка от маслина, за да докаже, че потопът е свършил, но никога и никого не е помирявал. Образът на „гълъб на мира“, дължим на Пабло Пикасо. А истинската..

публикувано на 28.06.21 в 18:44
Румянка Балева – ръководител отдел „Природа” в РИМ – Плевен

В Плевен отбелязват деня на Дунав с интерактивна лодка от парк „Персина“

Знаете ли кой е най-големият остров у нас и къде се намира? Това е остров „Персин“,  разположен от 560-и до 576-и километър по течението на река Дунав, в област Плевен край град Белене. Този остров дава и името на природния парк, в който се срещат..

публикувано на 27.06.21 в 10:26