Витоша

Да качиш планината с АТВ - off-road или off-law

Въпреки забраната и ограниченията да се карат мотори и АТВ-та в национални и природни паркове, миналата неделя именно в границите на природния парк "Витоша" - над село Железница, няколко мотористи са разоравали туристическите пътеки с кросови..

публикувано на 05.02.20 в 13:15
Юлиан Попов

Юлиан Попов: Заплашват ни евросанкции заради „Марица-изток 2"

В петък парламентът задължи правителството да спаси на всяка цена държавната въглищна индустрия и да гарантира съществуването ѝ и след 2030 година. Това предизвика реакцията на екоорганизациите, според които Народното събрание връща енергийната..

публикувано на 03.02.20 в 13:43

Кметът на Карнобат: Горим вносен боклук, а не можем да управляваме нашия

„Харчим едни пари, за да почистваме нерегламентираните сметища и след месец те се създават на същото място нови“, разказа в предаването „Преди всички“ кметът на Карнобат Георги Димитров и член на УС на Националното сдружение на общините (НСОРБ)...

публикувано на 31.01.20 в 08:59
Астрономическата обсерватория на Софийския университет

Астрономи настояват да се ограничи светлинното замърсяване

Професионални астрономи събират подкрепа за петиция в световен мащаб за справяне с отрицателното въздействие на сателитната система Starlink на компанията SpaceX за интернет достъп заради светлинното замърсяване, което идва от спътниците. Зад..

публикувано на 30.01.20 в 12:36

Павел Антонов: Политиците яхват зелените каузи

Политиката на отказ да се отстоява околната среда е от години. Мнението е на Павел Антонов, съучредител на Мрежата за гражданско действие "БлуЛинк". „Очевидно е, че тези проблеми мотивират политически хората . Няма човек, на който когато няма..

публикувано на 29.01.20 в 11:04

Блажка Димитрова: Животът с нулев отпадък е постижим

„Животът с нулев отпадък не е просто утре ставаме всички и вече не изхвърляме боклук, а път, по който вървим до края на живота си.“ Това каза в предаването „Преди всички“ Блажка Димитрова, автор на книгата „Живот с нулев отпадък в България“. Тя е..

публикувано на 28.01.20 в 10:46
Мъртва риба в река Марица

Вероятно замърсяването на река Марица край Пазарджик е токсично

Резултатите от взетите водни проби от река Марица край Пазарджик и двата колектора в града сочат като източник на замърсяването инсталацията за преработка на отпадъци на дружеството „Екоинвест“. Проверките са по сигнал за мъртва риба в река Марица,..

публикувано на 27.01.20 в 12:13
В Попов извор

Още за голямото откритие на пещерняците в Попов извор и водата на Перник

Както ви съобщихме, преди дни група български пещерняци успяха да проникнат в огромната нова пещерна система на Попов извор - една от най-големите загадки за спелеолгията у нас за последните няколко десетки години. Проникването е част..

публикувано на 27.01.20 в 11:50
Транспортиране на внесени отпадъци към ТЕЦ

Може ли да бъде спрян вносът на отпадъци у нас

Премиерът Бойко Борисов разпореди да спре вносът на отпадъци, но евентуален мораториум, ако важи за всички видови отпадъци, ще удари  и много големи сектори като металургия, производство на стъкло, търговия с дрехи втора употреба и ще бъде в..

публикувано на 23.01.20 в 09:42

Проф. Георги Илиев: За въжените линии няма държавен нормативен документ

За въжените линии в момента няма държавен нормативен документ, който да изисква хората, които обслужват въжената линия, да имат съответна правоспособност. Това каза в предаването "Хоризонт до обед" проф. Георги Илиев, ръководител на научно-приложната..

публикувано на 21.01.20 в 13:13