История на изкуството за деца

Четвъртък, от 17.00 до 17.30 часа

Всички ние „поназнайваме” по нещо от световната история на изкуството – кой повече, кой по-малко. Имена на творци, паметници на културата, антични храмове, шедьоври на древни цивилизации – най-често познанията ни са откъслечни и приблизително поставени във времето и пространството. Можем да изброим по няколко древногръцки философа, пет-шест имена на италиански художници, свързани с Ренесанса, най-известните европейски писатели и композитори …Познанията ни се формират с години, обикновено на базата на личен житейски опит.
Да се питаме дали децата получават някакво образование в тази област днес в училище, пък било и начално, е просто реторичен въпрос. Учи се история, но събития, случващи се едновременно в различни точки на света, почти никога не се представят във взаимната им връзка, развитието на една или друга цивилизация сякаш се случва напълно изолирано от останалите. Съвременните исторически открития, които напоследък набират все по-сериозна скорост, просто нямат шанс да „влязат” в днешните учебници.
В „История на изкуството за деца” представяме най-важните и интересни факти, свързани със световната история на изкуството, заедно с основната мрежа от идеи и понятия, необходими за разбирането му. Десетминутните серии са във формата на особен „радиофилм”, който се „случва” пред очите на слушателите.

Посетете сайта на Детското.БНР

Публикации

Скалният град Вардзия

Едно малко момиченце играе на криеница с чичо си в лабиринт от пещери, издълбани в отвесните скали над брега на река Мтквари в Грузия. - Тамар, къде си? – вика чичото. - Тук съм чичо! – отговаря Тамар. Тамар е бъдещата велика царица на Грузия. Изразът..

публикувано на 25.02.14 в 10:00

Легендата за белия рицар

Прeз XI век норвежкият крал Олаф изпраща младия благородник Аскар да покръсти норвежките и датските викинги, които са се заселили в Исландия. За свое учудване Аскар получава от краля бели мисионерски дрехи и меч във формата на разпятие. „Покажи на тъмните..

публикувано на 18.02.14 в 10:30

Уестминстърският дворец

През 1016 г. след тежка битка между краля на Англия, Едмънд и краля на Дания, Кнут, са договорени условията за мирния договор помежду им: Лондон остава за Едмънд, а земите на север от Темза - за Кнут. Когато след по-малко от два месеца Едмънд..

публикувано на 11.02.14 в 10:30
Чаша и ръкавици изработени от злато и скъпоценни камъни, датират от 750 – 1374, Перу

Златните ръкавици от Чан Чан

В Чан Чан, столицата на древния народ чиму в Перу живеели около 30 000 души. Градът е от 9 век и съществува до 1470 г., когато е завладян от инките. Всички сгради, жилища работилници, складове, храмове били изградени от кирпич, а стените им били богато..

публикувано на 04.02.14 в 09:15

Невероятното Пуебло Бонито

След като индианците, наричани анасази, започнали около 700 г . да водят уседнал живот в долината на каньона Чако в днешно северозападно Ню Мексико, между 9 и 12 век, те оцелявали в особените си селища, сред които най-добре запазено е Пуебло Бонито –..

публикувано на 28.01.14 в 09:35

Приказният гоблен от Байо

Според легендата, изработването на един от най-старите запазени гоблени в света е свързана с английския кралски двор.През 1077 година кралица Матилда, съпругата на първия английски нормански крал, Уилям Завоевателя, се заела с работата по него, по молба на..

обновено на 21.01.14 в 11:54

Наклонената кула в Пиза

Известната кула в Пиза е построена като камбанария към красивата катедрала в града. Тя е дело на архитект Бонано Пизано и има дълга история... Строителството започва през 1173 година, но при завършването на третия етаж, изведнъж основите..

публикувано на 14.01.14 в 12:05

Съкровищата на българските владетели

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/140104_Istoria na izkustvoto.mp3 На 25 километра от древната българска столица Плиска, край варненското село Равна, има един манастир, който, през далечния Х век действа като истинска езикова лаборатория – по каменните му..

обновено на 14.01.14 в 11:59

Особените стенописи на Земенския манастир

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/131228_Istorya_na_izkustvoto.mp3 Църквата на Земенския манастир „Св. Йоан Богослов” пази по стените си невероятни изображения (на снимката). Те са различни от това, което сме свикнали да откриваме в другите български..

обновено на 14.01.14 в 11:52

Златото на Брихадешвара

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/131221_Istorya_na_izkustvoto.mp3 В град Танджавур, Южна Индия, градът на императорите от династията Чола, покровители на науката, изкуството и философията, се намира невероятният храм Брихадешвара. Той е най-големият сред..

обновено на 14.01.14 в 11:51