История на изкуството за деца

Четвъртък, от 17.00 до 17.30 часа

Всички ние „поназнайваме” по нещо от световната история на изкуството – кой повече, кой по-малко. Имена на творци, паметници на културата, антични храмове, шедьоври на древни цивилизации – най-често познанията ни са откъслечни и приблизително поставени във времето и пространството. Можем да изброим по няколко древногръцки философа, пет-шест имена на италиански художници, свързани с Ренесанса, най-известните европейски писатели и композитори …Познанията ни се формират с години, обикновено на базата на личен житейски опит.
Да се питаме дали децата получават някакво образование в тази област днес в училище, пък било и начално, е просто реторичен въпрос. Учи се история, но събития, случващи се едновременно в различни точки на света, почти никога не се представят във взаимната им връзка, развитието на една или друга цивилизация сякаш се случва напълно изолирано от останалите. Съвременните исторически открития, които напоследък набират все по-сериозна скорост, просто нямат шанс да „влязат” в днешните учебници.
В „История на изкуството за деца” представяме най-важните и интересни факти, свързани със световната история на изкуството, заедно с основната мрежа от идеи и понятия, необходими за разбирането му. Десетминутните серии са във формата на особен „радиофилм”, който се „случва” пред очите на слушателите.

Посетете сайта на Детското.БНР

Публикации

Изглед от останките в първата българска столица.

Първите столици на България

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/130615_stolici.mp3 Първата българска столица Плиска, един от най-големите и модерно устроени градове на своето време, е бил и сред на добре укрепените в тогавашния свят. Най-крайната защитна стена на Външния град огражда..

публикувано на 13.06.13 в 13:03
Наймлап, златна плака, IMU 1000-1450 г. сл. Хр.

Владетелят-птица

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/130608_Drakoni.mp3 В Перу са запазени много легенди за митичния герой Наймлап, основател на прочутата ламбаейкска цивилизация, съществувала от 8 до 14 век и известна още като културата Сикан. Той слага началото на първата..

публикувано на 04.06.13 в 12:29

Легендите за свети Патрик

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/130601_Istoria na izkustvoto.mp3 Живял някога един пастир, на име Патрик, който успял да изгони с помощта на дървената си тояга всички змии от зелените поля на Ирландия. Накрая останала една-единствена змия, която се..

публикувано на 30.05.13 в 08:22
Пещерните храмове на Елора

Индийските скални манастири

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/130525_India.mp3 В планината Кайлаш, близо до село Елора в Индия, има огромна скала с безброй пещери. Пред скалата са застанали десетки слонове с ковчежета на гърбовете си. В краката им играят маймуни, но всичко това е..

публикувано на 21.05.13 в 08:33
Една от главните улици на Сердика, която датира от ІІ–ІІІ век.

Древната Улпия Сердика

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/130420_Istoria na izkustvoto.mp3 Улпия Сердика е едно от древните имена на днешна София. Руините на двореца на римския император Константин Велики са под днешния хотел „Рила”, а амфитеатърът (вторият по големина в..

публикувано на 19.04.13 в 09:08

Раждането на Христос

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/121222_Rojdestvo.mp3 1 г. пр. Христа. Град Борсипа на брега на река Ефрат. Жреците се събират край огромния храм-зикурат и оживено разговарят. Всеки момент трябва да се сбъдне древното пророчество - да се появи звезда,..

публикувано на 19.12.12 в 10:16
Останките на древната крепост Гарни в Армения и запазеният храм в древногръцки стил са разположени над живиписното ждрело на река Азат. Крепостта е изградена през 3-ти век преди н.е.

„Художествената галерия” на империята Хорезм

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/121208_Imperya Horezm.mp3 През 1995 година в оазиса Таш-кърман в пустинята Къзълкум австралийски и местни археолози проучват град Даргаш, отдавна изчезналата столица на могъщата някога империя Хорезм. В цитаделата на..

публикувано на 05.12.12 в 10:51

Александрия

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/120630_Aleksandria.mp3 Широки павирани улици, край тях – високи мраморни колони със статуи на богове и хора. Бляскави сгради, храмове и дворци с прекрасни барелефи. Сред тях се извисява великолепен паметник на Александър..

публикувано на 25.06.12 в 13:17
Част от находките от археологическите разкопки на тракийска могила в Синеморец.

Съкровището на Синеморец

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/120623_Sakrovishteto ot Sinemorec.mp3 През лятото на 2006 г. екипът на археоложката Даниела Агре открива в могила край устието на р. Велека цяло съкровище: накити, дискове, топчета, керамични фигури, използвани за..

публикувано на 19.06.12 в 13:16

Панчатантра

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/120616_prikazki ot.mp3 Птицата бхарунди имала две глави и две шии, но само един стомах. Веднъж едната й глава поела вкусен нектар. Втората глава поискала половината. Първата обаче не й дала, тогава втората се ядосала,..

публикувано на 12.06.12 в 14:21