История на изкуството за деца

Четвъртък, от 17.00 до 17.30 часа

Всички ние „поназнайваме” по нещо от световната история на изкуството – кой повече, кой по-малко. Имена на творци, паметници на културата, антични храмове, шедьоври на древни цивилизации – най-често познанията ни са откъслечни и приблизително поставени във времето и пространството. Можем да изброим по няколко древногръцки философа, пет-шест имена на италиански художници, свързани с Ренесанса, най-известните европейски писатели и композитори …Познанията ни се формират с години, обикновено на базата на личен житейски опит.
Да се питаме дали децата получават някакво образование в тази област днес в училище, пък било и начално, е просто реторичен въпрос. Учи се история, но събития, случващи се едновременно в различни точки на света, почти никога не се представят във взаимната им връзка, развитието на една или друга цивилизация сякаш се случва напълно изолирано от останалите. Съвременните исторически открития, които напоследък набират все по-сериозна скорост, просто нямат шанс да „влязат” в днешните учебници.
В „История на изкуството за деца” представяме най-важните и интересни факти, свързани със световната история на изкуството, заедно с основната мрежа от идеи и понятия, необходими за разбирането му. Десетминутните серии са във формата на особен „радиофилм”, който се „случва” пред очите на слушателите.

Посетете сайта на Детското.БНР

Публикации

Златни маски намерени в планина Загрос, Иран.

На лов за съкровища

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/120225_Sakrovishta.mp3 В иранската планина Загрос, в пещера, скрита зад голям водопад, местен ловец съвсем случайно открива монета на 2000 години. Няколко дни по-късно на същото място намират цяло съкровище – монети,..

публикувано на 20.02.12 в 12:40
Древното селище Чавин де Уантар (вляво) и 5-метрова колона във вид на копие, на която е изобразено върховното им божество.

Под знака на Божествения ягуар

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/120218_Jaguari.mp3 В Перу, на 3177 метра надморска височина, обкръжено от ледниците на Андите, се намира селището Чавин де Уантар. „При синовете на ягуара с копия” - така се превежда името му. Единственият достъп до него..

публикувано на 14.02.12 в 14:23
Петра, избрана за едно от новите седем чудеса на света, е древен град в днешна Йордания, столица на набатеите.

Загадките на древния град Петра

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/120211_Petra.mp3 На арабски е Ал-Батра, днес го наричаме с гръцката дума за „камък” - Петра. Непристъпният Розов град е не построен, а изваян като гигантска скулптура в розово-кафеникавите скали. Първите заселници..

публикувано на 08.02.12 в 10:47
Разхождайки се по балтийския бряг, можем да видим късчета кехлибар.

Пътят на кехлибара

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/120204_Kehlibari.mp3 Когато в края на 19 век работниците от археологическата експедиция на британския археолог Остин Лейърд разкопават древния асирийски град Калах на хълма Нимруд в днешен Ирак, попадат на невероятна..

публикувано на 02.02.12 в 11:03
Повече за загадъчната култура на Нигерия може да научите тук.

Персеполис – градът на каменните колони

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/120128_Kamak_razkaz.mp3 Тридесет и един са народите в Персийската империя - световната империя на ахеменидите. Една от най-могъщите и силни империи на древността и сред най-големите държави, познати в световната история...

публикувано на 26.01.12 в 07:53
Според археолозите така е изглеждала една от залите на двореца в Ниневия - един от най-важните градове на древна Асирия.

Великите градове на древността

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/120121_Gradove_drevnost.mp3 7 век пр.н.е. В тронната зала на двореца на асирийските владетели в древна Ниневия приемат дарове от близки и далечни царства. Пратениците смаяно разглеждат стенните барелефи. На един от тях..

публикувано на 18.01.12 в 14:35
Фрагмент от стара карта на Средна Азия, на която ясно си личат имената Bucharia Magna и Bucharia Minor.

Къде е Балхара

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/120114_Istoria na izkustvoto.mp3 Имало едно време една страна на име Балхара или Бактрия. В столицата й, град Балкх, се намирал най-големият пазар в Централна Азия и един от най-големите по Пътя на коприната. Наричали..

публикувано на 11.01.12 в 12:19
Будистки монах изработва мандала.

Вълшебната линия

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/120107_Valshebna linia.mp3 Будисткият храм в Дханякатака На пода на будисткия храм Дханякатака в Индия върху пясък е очертан квадрат – това е земята. Четири врати водят към четирите посока на света. В квадрата е..

публикувано на 04.01.12 в 11:20

Картаген

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/111231_Kartagen.mp3 В търсене на нови земи финикийците поемат към Северна Африка. Там 800 години преди Христа построяват красив град. Наричат го Карт Хадаш, тоест „нов град” или „нова земя”. Скоро той се превръща в един..

публикувано на 27.12.11 в 14:30
Елена и Парис, 380 - 370 г. пр. Хр. (фрагмент).

Вълшебните приказки

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/111224_Valshebnite_prikazki.mp3 Зима е, нощите са дълги и студени – време само за приказки пред запалената камина. В света на митовете и вълшебните приказки има герои, принцеси, магии, дракони и парченца истина. Две..

публикувано на 23.12.11 в 11:56