История на изкуството за деца

Четвъртък, от 17.00 до 17.30 часа

Всички ние „поназнайваме” по нещо от световната история на изкуството – кой повече, кой по-малко. Имена на творци, паметници на културата, антични храмове, шедьоври на древни цивилизации – най-често познанията ни са откъслечни и приблизително поставени във времето и пространството. Можем да изброим по няколко древногръцки философа, пет-шест имена на италиански художници, свързани с Ренесанса, най-известните европейски писатели и композитори …Познанията ни се формират с години, обикновено на базата на личен житейски опит.
Да се питаме дали децата получават някакво образование в тази област днес в училище, пък било и начално, е просто реторичен въпрос. Учи се история, но събития, случващи се едновременно в различни точки на света, почти никога не се представят във взаимната им връзка, развитието на една или друга цивилизация сякаш се случва напълно изолирано от останалите. Съвременните исторически открития, които напоследък набират все по-сериозна скорост, просто нямат шанс да „влязат” в днешните учебници.
В „История на изкуството за деца” представяме най-важните и интересни факти, свързани със световната история на изкуството, заедно с основната мрежа от идеи и понятия, необходими за разбирането му. Десетминутните серии са във формата на особен „радиофилм”, който се „случва” пред очите на слушателите.

Посетете сайта на Детското.БНР

Публикации

Рисунките в пещерата Магура са един ценен паметник за живота на пещерния човек по нашите земи.

История на изкуствата за деца: първа серия, "В пещерата"

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/110521_Peshterni vremena.mp3 Първата серия на поредицата ще ни отведе в праисторическите пещерни времена. Ще потърсим скрито съкровище в Магурата , ще подържим в ръка 11-сантиметровата статуетка на Вилендорфската Венера,..

публикувано на 19.05.11 в 08:22

Очаквайте „История на изкуството за деца”: от 21 май, всяка събота от 9.00 часа по програма „Христо Ботев”

Всички ние „поназнайваме” по нещо от световната история на изкуството – кой повече, кой по-малко. Имена на творци, паметници на културата, антични храмове, шедьоври на древни цивилизации - най-често познанията ни са откъслечни и приблизително поставени във..

публикувано на 17.05.11 в 09:05