Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Белослава Димитрова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Светлана Тарашоева, Силвия Чолева, Яна Пункина, Белослава Димитрова.

Страницата на предаването във Фейсбук

Публикации

Значими български графици представят илюстрации на „Божествена комедия“

Изявени майстори на графичното изкуство в България връщат към образите от творчеството на бащата на италианския език – Данте Алигиери. Тази година отбелязваме 700 години от неговата смърт и поредната инициатива по повод годишнината изложба вернисаж –..

публикувано на 11.12.21 в 08:10

Първи превод от шведски на „Коларят на Смъртта“ на Селма Лагерльоф

Издаден у нас преди почти век, романът на нобелистката Селма Лагерльоф „Коларят на Смъртта“ е преведен тогава вероятно от немски, а сега за първи път излиза в превод от шведски език на Меглена Боденска. За него писателката казва към края на живота си:..

публикувано на 10.12.21 в 17:30

Пловдивският театър чества юбилея си с премиера на спектакъла „Коприна”

На 11 декември Драматичният театър „Николай Масалитинов” празнува своя 140-и рожден ден. Всъщност това е празник за цялата ни театрална общественост – Пловдивският театър е създаден с решение на Областното събрание на 11 декември 1881 година и става..

публикувано на 10.12.21 в 16:55

Премиера на спектакъла „Поетесата“, посветен на Емили Дикинсън

Спектакълът „Поетесата“ разказва за живота на американската поетеса Емили Дикинсън. Проектът е авторски за актрисата Диана Каваклийска. Стиховете на Дикинсън нямат аналог в поезията на своето време. Много от тях съдържат непривична пунктуация и главни..

публикувано на 10.12.21 в 14:21

Нова стихосбирка на Лъчезар Лозанов

Лъчезар Лозанов издаде нова стихосбирка със заглавие „Кожата на света“. Радикалността и екзотичността от предишните негови книги тук е уталожена, но все пак отвътре бушуват познатите от миналото енергии.  Книгата ясно показва стремежа на автора да бъде..

публикувано на 10.12.21 в 13:30

Хърватска литературна вечер

Връзките между българските и хърватските поети имат традиции, а контактите в последните години стават все по-активни. Основен катализатор е Иван Херцег, гостувал неведнъж у нас, канил на различни събития в Хърватия български съвременни автори и публикувал..

публикувано на 10.12.21 в 09:35

Младежкият театър претвори в спектакъл „Майстора и Маргарита” на Булгаков

„Майстора и Маргарита” е най-новото заглавие в репертоара на Младежкия театър „Николай Бинев”. Прочутият роман на Михаил Булгаков  оживява на сцената в постановката и сценичната версия на режисьора Николай Поляков, който е работил по превода на Лиляна..

публикувано на 09.12.21 в 16:45

Маестро Антони Дончев представя новия си албум „ЗuР“

Маестро Антони Дончев представя пред публика своя най-нов албум „3uР“. Джаз стилистиката и съвременната музика – това могат да очакват почитателите на джаза и не само. "Аз не обичам определенията и не търся жанрови характеристики. Като че ли това вкарва в..

публикувано на 08.12.21 в 16:53

Връчват наградите от конкурса за студентско творчество на името на Георги Черняков

Георги Черняков е ментор на стотици днешни писатели, преводачи, журналисти, драматурзи. На 8 декември e връчването на наградите от Националния литературен конкурс за студентско творчество на името на Георги Черняков. В различни категории ще бъдат..

публикувано на 08.12.21 в 16:05

Ованес Торосян: Хамлет може да бъде всеки един от нас

С премиера посреща публиката си тази вечер (8 декември) Драматичният театър „Иван Радоев” в Плевен. Най-новото заглавие в неговия афиш е „Хамлет”. Постановката по прочутата трагедия на Уилям Шекспир е дело на Ованес Торосян, който е избрал да работи по..

публикувано на 08.12.21 в 15:02
Подкасти от БНР