Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.

Страницата на предаването във Фейсбук

Публикации

На снимката: Авторът на „Човекът, който искаше да бъде щастлив” и „Бог пътува винаги инкогнито”.

Френският писател и психолог Лоран Гунел гостува на „Артефир”

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Artefir/100608_Laurent_Gounelle.mp3 Наричат го „френския Куелю”. Той е „Човекът, който искаше да бъде щастлив”. Зад заглавието на този бестселър, продаден в 250 000 екземпляра само във Франция, се крие обикновен човек, който..

публикувано на 14.06.10 в 08:04

Фестивалът на книгата „Пловдив чете” се открива днес

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Artefir/100609_Plovdiv chete.mp3 Световноизвестният писател и психотерепевт Хорхе Букай е специален гост на фестивала на книгата тази година   Осмото издание на Фестивала на книгата „Пловдив чете“ се открива днес и ще..

публикувано на 09.06.10 в 06:50
Изложбата „Традиционно изкуство за изработване на ветрила и чадъри от Ханджоу” привлече интереса на българската публика.

Красота от сърцето на Китай: VІІІ фестивал на китайската култура

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Artefir/100609_Izlojba vetrila_chadari.mp3 С изложбата „Традиционно изкуство за изработване на ветрила и чадъри от Ханджоу” се откри VІІІ фестивал на китайската култура в рамките на 15 Салон на изкуствата в НДК. Експозицията..

публикувано на 09.06.10 в 06:38

Предизвикателствата пред административния елит на XXI век в новата книга на Александър Маринов

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Artefir/100602_Marinov.mp3 В новата си книга „Административният елит на XXI век” политическият анализатор Александър Маринов изследва историческата еволюция и съвременното състояние на административния елит на XXI век и..

публикувано на 02.06.10 в 12:58

Каква е съдбата на най-стария паметник на Христо Ботев в България

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Artefir/100602_Stojanov.mp3 Паметникът на Христо Ботев открит във Враца през 1890 г. Най-старият паметник на Христо Ботев в България мистериозно изчезна. Оказа се, че по решение на общината във Враца, скулптурата е..

публикувано на 01.06.10 в 09:24
Жан-Клод Кариер и Патрик Сандрен по време на откриването на кинофорума „Отворен клас” в камерната зала на Народния театър „Иван Вазов” (отляво надясно)

Жан-Клод Кариер започна работа по българския филм „Досието Петров” на режисьора Георги Балабанов

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Artefir/100531_Karier.mp3 Световноизвестният френски филмов сценарист, драматург и писател Жан-Клод Кариер беше специален гост на кинофорума „Отворен клас” Париж/София на тема „Индия и нейното кино”, който се проведе на 29 и 30..

публикувано на 31.05.10 в 11:23

Яра Бубнова за изложбата "Нашите 20 години в съвременното изкуство"

Една възможност да се построи колекция на един бъдещ музей за съвременни изкуства. В експозицията прегледно по години са разположени луксозни издания на международни бианалета с българско участие, чуждестранни сборници със статии, извадки от българския и..

публикувано на 27.05.10 в 12:45
Кинокритикът Александър Донев, директор на Националния филмов център

Започва 15 фестивал на европейските копродукции в София

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Artefir/100526_A.Donev.mp3 Въпреки финансовата криза Националният филмов център се справи с предизвикателството и тази година да зарадва българските зрители със силни филмови заглавия. Европейските продукции в рамките на..

публикувано на 26.05.10 в 13:04
На снимката: Пекинският университет за чужди езици, в който се изучава специалността българистика. Институтът е създаден през 1941 г. като Школа за чужди езици в град Йенан. Институцията, в която се преподават 32 чужди езика, е сред най-елитните китайски университети, пряко подчинен на Министерството на образованието.

Центърът за източни езици и култури на СУ „Св. Климент Охридски” - домакин на Международната олимпиада по китайски език за студенти 2010

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Artefir/100526_Kitaj.mp3 Възможности за българските ученици и студенти да учат в Китай: Всяка година 35 българи следват в Китай на китайски разноски Цзънг Сиенхонг, завеждащ отдела по образование към Китайското посолство у..

публикувано на 25.05.10 в 12:41
Част от фотографската инсталация на Антоан Божинов „Светът на L.P.”, подредена във фоайето пред Първо студио на БНР

В Салона за култура на програма „Христо Ботев”: „Светът на L.P.”

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост Салонът за култура на програма „Христо Ботев” беше посветен на „невидимите” хора - хората с увреждания. Проектът е замислен и реализиран през 2009 г. като фотоизложба,  насочваща..

публикувано на 25.05.10 в 08:45