Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Белослава Димитрова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Светлана Тарашоева, Силвия Чолева, Яна Пункина, Белослава Димитрова.

Страницата на предаването във Фейсбук

Публикации

На снимката: Писателят Йордан Йовков

130 години от рождението на Йордан Йовков

В огледалната зала на Драматичния театър „Йордан Йовков” в Добрич се проведе двудневна Международната научна конференция за писателя. И макар той никога да не е оставал извън фокуса на вниманието от страна на сериозните литературни изследователи, тази..

публикувано на 30.09.10 в 08:17

Марияна Райнова представя изложбата си „Моите сезони”

От 29 септември до 18 октомври галерия „Артур” представя самостоятелна изложба - художествен текстил и колаж на Марияна Райнова под надслова „Моите сезони”. Ето какво разказа тя в „Артефир” за предстоящата си изложба: „Това е нещо като ретроспективна..

публикувано на 28.09.10 в 08:54

Аксиния Джурова за изложбата на проф. Марин Върбанов в галерия "Академика"

Изложбата е посветена на 78-годишнината от неговото рождение, както и на 50-години от създаването на специалност „Текстил” в Националната художествената академия. По този повод в "Артефир" проф. Аксиния Джурова сподели:  "Проф. Върбанов е..

публикувано на 23.09.10 в 12:59

„Завръщане” - една изложба на Йоан Левиев в „София Прес”, представена от дъщерята на художника Йоанна Левиева

Тази вечер в книжарницата на „София Прес” ще оживее света на големия наш художник Йоан Левиев. Неговата дъщеря Йоанна Левиева бе гост в „Артефир”: „Това е изложба маслена живопис и акварели и включва предимно творби от едно завръщане от Америка. Повечето от..

публикувано на 21.09.10 в 13:28

Лъчезар Ошавков и Жан-Пиер Моска с изложба у нас

Една изложба, свидетелстваща за любовта на авторите към Париж вече е в Ловеч.  Жан-Пиер Моска партнира на живописта на приятеля си с художествена фотография. „Изложбите са вече три” - пояснява Лъчезар Ошавков. Мотото на изложбата е „Париж, който обичаме”,..

публикувано на 21.09.10 в 12:41

В памет на художника Иван Кирков

В събота срещу неделя ни напусна изтъкнатият художник проф. Иван Кирков. Роден в първия ден на 1932 г. през целия си творчески живот той беше радетел за новото, което обикновено трудно си пробива път. Самият той се превръща в забележителен живописец и..

публикувано на 20.09.10 в 13:29
„Изглед на София с часовниковата кула” (1894 г.) на Йозеф Обербауер

За празника на София - Йозеф Обербауер в Софийската градска художествена галерия

На 14 септември от 18.00 часа се откри изложбата „Йозеф Обербауер 1854-1926” - „Следите на града”. Подредена е в Софийската градска художествена галерия. Поводът е Денят на столицата ни - 17 септември. До 17 октомври в галерията могат да се видят негови..

публикувано на 14.09.10 в 12:00

Бисера Виденова: „Всяка чаша може да се превърне в Свещен Граал”

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Artefir/100914Bisera_Videnova.mp3 „Човекът, съдбата и късметът не са фън шуй. Всичко останало на Земята, всяко обкръжение, всеки символ или концепция биха могли да бъдат. Харесва ми утилитарността на предметите в теорията, в..

публикувано на 14.09.10 в 11:20
Издателят Иван Гранитски, Ивайла Александрова и акад. Антон Дончев по време на предаването (отляво надясно)

Отличеният с редица награди автор стана на 80 години

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Artefir/100913Anton_Donchev.mp3 По повод 80-годишнината на акад. Антон Дончев в зала 31 на Българското национално радио се състоя среща на радиоводещи с писателя, на която издателят Иван Гранитски връчи като подарък на радиото..

публикувано на 13.09.10 в 11:49

Музиканти от Америка разучават произведения от български композитори за „Фортисимо Фест”

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Artefir/100907_fortisimo_fest.mp3 От 10 до 18 септември диригентът Максим Ешкенази и фондация „Америка за България” ще влязат в ролята на културни посланици чрез първото издание на „Фортисимо Фест” , чиито създатели са...

публикувано на 07.09.10 в 12:30