Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Белослава Димитрова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Светлана Тарашоева, Силвия Чолева, Яна Пункина, Белослава Димитрова.

Страницата на предаването във Фейсбук

Публикации

Лъчезар Ошавков и Жан-Пиер Моска с изложба у нас

Една изложба, свидетелстваща за любовта на авторите към Париж вече е в Ловеч.  Жан-Пиер Моска партнира на живописта на приятеля си с художествена фотография. „Изложбите са вече три” - пояснява Лъчезар Ошавков. Мотото на изложбата е „Париж, който обичаме”,..

публикувано на 21.09.10 в 12:41

В памет на художника Иван Кирков

В събота срещу неделя ни напусна изтъкнатият художник проф. Иван Кирков. Роден в първия ден на 1932 г. през целия си творчески живот той беше радетел за новото, което обикновено трудно си пробива път. Самият той се превръща в забележителен живописец и..

публикувано на 20.09.10 в 13:29
„Изглед на София с часовниковата кула” (1894 г.) на Йозеф Обербауер

За празника на София - Йозеф Обербауер в Софийската градска художествена галерия

На 14 септември от 18.00 часа се откри изложбата „Йозеф Обербауер 1854-1926” - „Следите на града”. Подредена е в Софийската градска художествена галерия. Поводът е Денят на столицата ни - 17 септември. До 17 октомври в галерията могат да се видят негови..

публикувано на 14.09.10 в 12:00

Бисера Виденова: „Всяка чаша може да се превърне в Свещен Граал”

„Човекът, съдбата и късметът не са фън шуй. Всичко останало на Земята, всяко обкръжение, всеки символ или концепция биха могли да бъдат. Харесва ми утилитарността на предметите в теорията, в идеята на фън шуй. Всяка една чаша може да се превърне в Свещен..

публикувано на 14.09.10 в 11:20
Издателят Иван Гранитски, Ивайла Александрова и акад. Антон Дончев по време на предаването (отляво надясно)

Отличеният с редица награди автор стана на 80 години

По повод 80-годишнината на акад. Антон Дончев в зала 31 на Българското национално радио се състоя среща на радиоводещи с писателя, на която издателят Иван Гранитски връчи като подарък на радиото 12-томното издание с произведения на Антон Дончев. След..

публикувано на 13.09.10 в 11:49

Музиканти от Америка разучават произведения от български композитори за „Фортисимо Фест”

От 10 до 18 септември диригентът Максим Ешкенази и фондация „Америка за България” ще влязат в ролята на културни посланици чрез първото издание на „Фортисимо Фест” , чиито създатели са. Фестивалът е знаково събитие, както за българския диригент, така и за..

публикувано на 07.09.10 в 12:30

Александър Секулов - конквистадор на лятото и скитник из светлината...

„Тъй е писано значи. Което дошло е - ще мине. Над безводните хълмове притъмнява. И когато умореното слънце изстине, ще се питаме само „Ще умрем ли?”, ще си казваме тихо „Едва ли?” Александър Секулов „Карти и географии”, чиято премиера бе отбелязана в..

публикувано на 07.09.10 в 12:21

Йонко Стоянов за изявите си в България

Те започнаха с една изложба в галерия “Райко Алексиев”, където той по един впечатляващ начин с талантливата си живопис, изрази научни идеи за ролята на водата в живота на планетата. След тази изложба последва и друга художествена проява, но вече в сферата..

публикувано на 02.09.10 в 10:54

„Докато съзнанието на човека е будно, никаква болест не е в състояние да го хване” - Петър Дънов

С д-р Светла Балтова се срещнахме, за да поговорим за книгата „Здраве, сила и живот” и диска, в който освен беседите на Петър Дънов, можете да чуете и неговата музика. Тя е специалист кардио-ревматолог. Завършила е медицина в Пловдив през 1978 г. От 1983..

публикувано на 01.09.10 в 13:24

Векът на Цар Симеон „оживява” виртуално чрез макетна анимация във Велики Преслав

В „Артефир” и рубриката „Пътувай с нас, виж България” се отправяме към старопрестолния Велики Преслав. Днешното градче, разположено на 18 км югозападно от Шумен, е било втората  столица на България от 893 до 971 г. През 971 г. Преслав е превзет и ограбен..

публикувано на 30.08.10 в 10:49