Предавания

Актуална тема на деня Всеки делничен ден след Новините в 12.00 часа
„7 в 11“ – класация за българска популярна песен вторник, от 11.00 до 12.00 часа Ако някой си задава въпроса „Защо седем?” има и дълъг отговор, който започва така: „Седем е съвършеното число. Седем са музикалните тонове. Седем са основните цветове на дъгата. Седем са дните от седмицата...”..
неделя, от 13.00 до 14.00 часа „Академия Комика” - дали светът е оцелял, защото се е смял или се смее, понеже е оцелял? Това е само един от безбройните въпроси, които се разизскват на високо ниво в единствената по рода си у нас и в чужбина хумористична академия. В четирите седмици..
всеки делничен ден от 21.30 до 23.00 часа Вечерно предаване за култура с фокус върху иновативното, експерименталното, алтернативното в съвременната култура и музика. Предаването е дискусионно-познавателно – често културните теми са естествено преплетени с образователни, социални или спортни..
от понеделник до петък от 12.20 до 14.00 часа Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир” . Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата –..
петък, от 16.30 до 17.30 часа В предаването „А сега накъде“ разказваме истории, чертаем маршрути и даваме посоки за пътуване. Говорим за туризъм, екология, история и археология, но и включваме репортажи и автентични гласове, даваме думата на пътешественици и колекционери на истории,..
неделя, от 7.15 до 8 .00 часа Предаването за завещаната ни Христова вяра. В огромната си част българите се обявяват за православни християни, но малцина са тези, които осъзнават, че вярата е живот. Ние, екипът на „Благовестие”, търсим различни и атрактивни пътища, за да доближим православното..
неделя от 12.15 до 13.00 часа В предаването ще се акцентира върху продукцията на Биг бенда на БНР, ще се представят участниците в Пролетния ни конкурс и тези, които участват в конкурса Евросоник на EBU. Ще се припомнят знакови концерти на известни наши и чужди музиканти, записвани и продуцирани..
петък от 23.00 до 24.00 часа Записи от фонда на БНР, както и интервюта с наши класически музиканти. Екип: „Класика“
събота от 18.00 до 19.00 часа Поздравителен концерт Екип: Георги Величков
всеки делничен ден от 19.15 до 19.20 часа Екип: Ирина Вълчанова, Калина Колева, Виолета Димитрова Посетете сайта на Детското.БНР
от понеделник до петък от 14.00 до 14.30 часа Всекидневно културно – публицистично предаване, което насочва вниманието на слушателите към конкретни теми, истории, проблеми и житейски разкази, които са важни за средата, в която живеем. Търси причините за културните факти, появата на съвременни..
неделя, от 20.30 до 22.00 часа „Голямата къща на смешните хора” - всяка къща, от сламената колиба до царския палат се превръща в дом единствено и само благодарение на хората, които живеят в нея. Нашата къща е не само голяма, но и смешна, защото в нея има място за всички, които вярват,..
събота, от 7.15 до 8.00 часа За децата всичко е игра Всяка неделя „играта” е различна: играем на въпроси и отговори, включително и задавани от възрастните на децата, играем си с приказни герои, търсим вълшебства в една омагьосана кошница. В играта се раждат нови идеи, разменят се съвети..
четвъртък от 23.00 до 24.00 часа Специализирано джаз-предаване на програма “Христо Ботев”, съдържа: • Музика, подбрана измежду класическите образци, до най-новите, авангардни тенденции в жанра. • Конкретна информация по темата. • Авторски коментар. Шейсетминутният формат на “Джаз клуб”..
събота, от 19.30 до 20.00 часа Време за малки пиеси, документални пиеси, фичъри и акустични композиции. “Вторачвам се в зачервените си очи в огледалото срещу мен, след като съм прекарал още цял ден и половин нощ пред компютъра и си задавам фундаментални въпроси: Защо радио? Защо..
всеки ден от 3.00 до 5.00 часа Обединена нощна програма на ЕBU (Европейски съюз за радио и телевизия) В проекта участват 12 радиостанции – Словакия, Швеция, Словения, Норвегия, Нидерландия, Дания, Хърватска, Полша, Унгария, Румъния и България Кородинатор на проекта е Би Би Си, Лондон...
От мисията до действителността събота (през седмица) от 14.30 до 15.00 часа Всеки от нас пази много спомени за отделни периоди от своя живот. Понякога те са скрити в малките късчета хартия, наречени марки. В монети или фигурки и всякакви предмети, които ни..
понеделник от 19.30 до 21.20 часа Концерти на едни от най-известните музикални състави, получени чрез международния музикален обмен. Екип: „Класика“
Архив на предаването Предаването е продължител и радио потомец на авторската рубрика на Симеон Идакиев „Един мъж, един автомобил, една камера” в Българската национална телевизия. Амбицията на предаването е да предлага интересни пътувания по света и в България, разказани от..
понеделник от 18.00 до 19.00 часа “Фолклорни новини” Ако сте изкушени от традиционната българска музика, ако се интересувате от настоящето, но и от бъдещето й, това е вашето предаване. Запознава слушателите с новите записи от радиофонотеката, чиито солисти и..
Истории за преследвачите на мечти понеделник, от 11.00 до 12.00 часа На 13 ноември 1968 година е премиерата на филма, създаден по сценария на Ерик Сийгъл и режисиран от Джордж Дънинг „Жълтата подводница”. Анимацията разказва историята на войника Фред, който се среща с..
вторник, от 15.30 до 17.00 часа Предаването търси баланса между познанието и забавлението, между пуристичните нагласи на част от аудиторията и приемането на естествения развой на езика. Намира го като говори за езика ни пристрастно, но не патетично, популярно, но не популистки, познавателно,..
събота, от 8.05 до 8.55 часа Основната философия на екип „За здравето“ е: ние не лекуваме от ефира, но помагаме. Не подлагаме на съмнение мисълта на Рей Бредбъри, че „болестта е занимание самотно“, а добавяме и тази на Скот Фицжералд, че хората не са просто бедни или богати, щастливи или..
всеки петък от 9.45 до 11.00 часа Едно предаване за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини, дела срещу мафията и организираната престъпност, частни случаи и правни казуси на слушатели, съвети на юриста, разголване на магистрати, смях от съдебните зали. Екип на..
петък от 14.30 до 15.30 часа Какво можете да очаквате от брака между "Царицата на чардаша" и "Фантома на операта"? Жанровете, предназначени най-вече за удоволствие на очите (оперета, мюзикъл, танцова, театрална или филмова музика), в авторските ни сценарии са интерпретирани като..
от понеделник до петък от 17.30 до 18.00 часа Теми от историята на класическата, поп и рок музика, история на филмовата и театралната музика. Екип: Елена Хубанова, Даниела Найденова, Наталия Илиева, Светлана Димитрова, Дарина Христова, Янина Богданова и Сибила Лилова
24 карата спомени събота, от 19.30 до 20.00 часа Предлага на истинските ценители предаване с избрани записи от звуковата памет на България! Всяка събота можете да чуете: • биографията на българите в звуци; • гласовете на видни личности; • стихове в авторско изпълнение на най-обичаните поети; •..
неделя, от 6.00 до 7.00 часа Предаването стимулира предприемаческия дух във всички отрасли на земеделието и животновъдството, рибарството и аквакултурите, в селския туризъм; популяризира опита и добрите практики на семейните стопанства, съхраняването на местните занаяти, ритуали, традиции,..
неделя от 17.00 до 18.00 часа Тематично оформен концерт за поезията и музиката. Екип: Димитрина Кюркчиева и Кристиян Бояджиев
петък, от 15.30 до 16.30 часа „Ни рибар съм, ни ловец съм” - така казват за себе си водещите Димитър Бежански и Любомир Методиев. Но с едно уточнение: те може да не са хванали повече риба и да не са отстреляли повече дивеч от истинските майстори, но на малцина ще отстъпят в лъжите..
Архив на предаването „Искам” – предаване за модерния млад  градски човек, предаването, което доказва, че да се интересуваш от култура е модерно, че изкуството е и продукт, поради което автоматичното му противопоставяне на консуматорското общество не е работещо. Освен новини и критически..
Четвъртък, от 17.00 до 17.30 часа Всички ние „поназнайваме” по нещо от световната история на изкуството – кой повече, кой по-малко. Имена на творци, паметници на културата, антични храмове, шедьоври на древни цивилизации – най-често познанията ни са откъслечни и приблизително поставени..
събота, от 13.30 до 14.30 часа Кабаре „Фата Моргана” - уникалното за българския ефир радиокабаре ви дава възможност да се докоснете до бляскавата страна на живота, но и да надникнете зад кулисите, където извън лъча на прожектора до болка познатите неща изпъкват по-ясно. Екип на..
петък от 18.00 до 19.00 часа Предаването представлява обзор на културните събития и факти от седмицата и анонс на предстоящите в почивните дни с акцент върху няколко от по-значимите. Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана..
сряда от 23.00 до 24.00 часа Седмично специализирано предаване за хорово изкуство, единствено в националния ефир. Чрез събеседници в студиото, интервюта и репортажи то се стреми да обхване в максимална степен хоровите събития в страната и извън нея. Освен информация за концерти,..
сряда от 19.30 до 21.20 часа Предаване за най-стара и за най-нова музика. Подготвя се от екип, който под формата на различни рубрики всеки сезон актуализира темите, които винаги са различни. В предаването се дискутира по определените теми. Веднъж в месеца е концертен вариант с творби, избрани..
четвъртък, от 15.30 до 17.00 часа Образователно предаване за популяризиране на науката и техниката, за трудния диалог между анализ и синтез, природа и общество, земя и космос. Главен герой са учените, които напускат кабинетите, лабораториите и ускорителите, за да се доближат със своите..
петък от 11.00 до 12.00 часа Профилът на това музикално-публицистично предаване е многожанров, свързан с българската популярна музика. Включва репортажи, интервюта и концерти с български участници - композитори, изпълнители, поети и аранжори на популярна музика. Предлага много..
вторник от 14.30 до 15.30 часа Вашият концерт с миниатюрни класически шедьоври - заръчан от вас, скроен от нас. Ваша е волята да станете съавтори на музикалната програма, да слушате с по едно ухо, с цели две уши и с пълно съзнание, както и въобще да не слушате. Наша е привилегията да бъдем ваши..
вторник от 23.00 до 24.00 часа "БаРок" Тематични паралели между барок и рок творби, творци и изпълнители. Остроумни предизвикателства, шеговити намигвания през векове, през музикални поколения и поклонници. Екип: Янина Богданова, Кристиян Бояджиев
четвъртък от 19.30 до 21.20 часа Обзорно музикално предаване за събития от страната. Професионална, бърза, аргументирана и безпристрастна оценка на концертите в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери от самото събитие. Директни включвания от всички точки, ако..
събота, от 12.20 до 13.30 часа Публицистично медийно предаване, което има за цел да обхване събития от изминалата седмица. Обществено значими личности, блогъри, журналисти и представители на изкуството и науката имат свободна територия да коментират най-важните за тях новини - регионални и..
в събота (през седмица) от 14.30 до 15.00 часа България е единствената страна в Европа, а дори и на Балканите, която все още няма Музей за съвременно изкуство. Което значи, че българската публика практически не познава най-провокативните, често изненадващи и (сериозно) забавни..
събота от 15.30 до 16.00 часа Едно предаване за дуети в широкия смисъл на думата. Идеята "нужни са двама" е онзи магически ключ, който търси и намира музикални отговори на разнопосочни въпроси: Защо и как възникват творческите тандеми? Какво кара утвърдени "солови" певци да издават дуетни..
сряда от 18.00 до 19.00 часа Ако искате да пътувате - направете го с музиката на света! Традиционната и народната - тя ще е нашият верен приятел и безпристрастен пътеводител в изследването на музикалната география, история, култура, митология, вярвания и обичаи на народите по цялото земно..
понеделник от 14.30 до 15.30 часа Предаването съдържа кратка любопитна информация за световноизвестни или млади, утвърждаващи се музиканти - певци, инструменталисти и диригенти - подкрепена с техни изпълнения. В началото на всяко издание има музикална игра-загадка с награди. Редовни рубрики на..
четвъртък от 11.00 до 12.00 часа Запазена територия за младите хора - и по възраст, и по дух За хората по света вече няма тайни. В мига, когато някъде нещо се случва всички вече знаят за него. Компютърните мрежи направиха хората по-близки. Подобна е и целта на музикалната ни мрежа – да..
от понеделник до петък от 19.30 до 21.20 часа неделя от 22.00 до 24.00  часа понеделник “Еврорадио” Излъчват се документални записи от предварително избрани концерти от предложенията на Европейския съюз за радио и телевизия. “Еврорадио” предлага уникална възможност да бъдете възможно..
четвъртък от 14.30 до 15.30 часа Това заглавие не е необходима да се обяснява. Музикална легенда може да бъде изпълнител, диригент, оркестър, творба или нещо свързано с музиката и обичано от публиката. Толкова е лесно и всеобхватно, че остава само да решиш с какво да привлечеш вниманието на..
от понеделник до петък, от 1.00 до 2.00 часа събота от 0.15 до 3.00 часа
сряда от 14.30 до 15.30 часа Мания - страст, силно желание, лудост Единственото място където звучи всякаква музика - място за специалните проекти и идеи на големи и не толкова известни музиканти. Време за да чуете творбите на прочути композитори в най-невероятни..
всяка събота от 15.00 до 15.30 часа Предаването е насочено към широк кръг слушатели с интерес към „другия“ и към себе си през очите на този „друг“. Постиженията и проблемите в съвместното съжителство на различни етноси, мултикултурният диалог,  смесени бракове, живот на българи в..
вторник от 18.00 до 19.00 часа Фолклорно-информационно предаване – с гости в студиото, директни включвания от мястото на събитието. Отразява събори, фестивали, концерти, юбилейни годишнини, новоизлезли книги и аудиопродукти. И още – празниците и обредите в народния календар. Екип:..
събота от 20.00 до 24.00 часа Цялостно излъчване на оперни спектакли. Обхващайки целите 240 минути всеки певец, диригент и композитор ще бъде най-подробно представен както със слово така и с музика. Ако някъде по света има оперна премиера и тя е записана от някоя от станциите на..
Конкурс за деца до 16 години, без ограничения в жанра и темите. Посетете сайта на Детското.БНР
от понеделник до петък от 7.15 до 11.00 часа Предаването е разделено на три отрязъка. Първият въвежда слушателите в деня - календар на деня, събития, личности, преглед на културните сюжети от информационните източници. Вторият час е посветен на публицистиката - експерти и участници в..
Архив на предаването, което се излъчваше до 1 юли 2018 г. (от понеделник до четвъртък от 10.00 до 11.00 часа) Продължение на сутрешната линия с фокус върху всекидневните проблеми от бита, потребителските права и задължения, правата като пациенти и клиенти, взаимоотношенията работник -..
неделя от 14.00 до 16.00 часа В този ден и час музиката и събитията диктуват съдържанието. Блоково предаване, в което можете да слушате: - Оперна, симфонична, кантатно-ораториална, камерна, оперетна, балетна ... музика - че и джаз дори ... - Музика от ХІІ до ХХІ век. - Популярни и..
неделя от 11.00 до 12.00 часа Актуални новини от фолклорни фестивали и семейните традиции в цялата страна. Често предаването се излъчва от мястото на събитието. Гостуват известни музиканти, отбелязват се юбилеи. Когато е подходящо и има повод предаването се излъчва директно от І или ІІ студио..
понеделник, от 15.30 до 17.00 часа Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно..
неделя, от 18.00 до 19.00 часа „Покана за пътуване” е предаване за приключения! От 18 до 19 часа всяка неделя вечер по програма „Христо Ботев“ водещата Магдалена Гигова ще ви среща с интересни личности, с пътешественици, с неизвестни, но цветни люде, които правят живота ни по-шарен и ни..
четвъртък от 18.00 до 19.00 часа Срещи с интересни гости – певци, инструменталисти, композитори, аранжори и диригенти на народна музика, етно-джаз музиканти, изгряващи звезди и утвърдени имена, гости от чужбина. Екип: Татяна Робева, Илка Димитрова, Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова
събота, от 11.00 до 12.00 часа Поле за изява на българските музиканти от различни жанрове - световноизвестни или изгряващи в момента. Под мотото „Малки истории за големи музиканти“ то предлага по-нестандартен поглед към живота и кариерата на певци, инструменталисти, диригенти и композитори. В..
сряда, от 15.30 часа до 17.00 часа Едно предаване за клишетата, предразсъдъците и преднамереното фалшифициране на факти от миналото, съпътствали през вековете изстраданата историческа истина. Среща в ефира с нашата суета и комплекси, със страховете, болезнените амбиции и субективните..
от понеделник до сряда от 17.00 до 17.30 часа Пътуване без граници в пространството, времето и идеите, за което фантазията и творческото любопитство са само предпоставка. Следват безброй срещи и разговори с учени, изследователи, професионалисти, сладкодумни разказвачи, часове записи, ровене в..
всеки делничен ден от 21.20 часа Можете да слушате избрани стихове и проза от български и световни автори, прочетени както от най-добрите наши артисти, така и от студенти от НАТФИЗ, показали усет към словото. Бутикова серия за ценителите на изящната словесност.
Радиоателие за българска продукция Основна цел на творческия екип е продуциране на игрална и документална радиодраматургия и акустични програми. Фондът на редакцията включва около 4000 заглавия. Най-старите, съхранени в Златния фонд, са безценни паметници на българския театър и актьорска..
Всяка делнична сутрин от 6.50 до 7.00 часа Произведения от българската и световната класика, както и от съвременни автори, пишещи за деца. Веднъж седмично звучат и приказки, написани от деца. Посетете сайта на Детското.БНР
Целта на музикалния екип на „Рецитал” е да извади безценни изпълнения от гостувания на прочути музиканти на нашите сцени - инструменталисти, певци, хорови състави, камерни ансамбли. Освен това ще добавяме и записи от концерти на настоящите световни изпълнители осъществени в различни..
всяка, неделя от 19.30 до 20.30 часа Креативно: натурален творчески процес, в който професионални и непрофесионални автори на живо в студиото, при пълна импровизация, сътворяват главите на цял колективен роман. Това е територията за импровизации и свободно творчество, литературният салон на..
всяка събота и неделя, от 8.00 до 11.00 часа Предаване за всички членове на семейството. Освен важна информация за деня се предлагат и интересни идеи за дома, бита, културни предложения за прекарване на уикенда. Екип на предаването: Калина Станева, Александър Райчев, Ирина Вълчанова,..
понеделник от 23.00 до 24.00 часа Що е то “Спонтанни инвенции”? Можем да си го преведем като “непринудени открития”, но няма да е съвсем точно... Едночасово прозорче към света на импровизираната музика без каквито и да е жанрови, географски и други ограничения. От Фарьорските острови и..
вторник от 19.30 до 21.20 часа Образователно предаване, изградено на принципа на интервюто и дискусията с повече текст и разговори в студиото. Всяка година се разработва отделна концепция за различни цикли в зависимост от юбилеи, годишнини или идеи на външни сътрудници. Това прави този ден..
всяка събота, от 6.00 до 7.00 часа Представя живота в малки населени места - градчета и села, където местни жители разказват за начина си на живот, споделят своите малки радости и интересни семейни истории, за историята и забележителностите на своето населено място, за празниците и традициите...
всяка събота, от 17.00 до 18.00 часа Една продукция за театъра и хората в него По пътя си е един необикновен трамвай с много и различни лица, едно е общото в тях: маските – на Талия и Мелпомена. Всяка събота между 17 и 18 часа, по програма „Христо Ботев“ той очертава по един маршрут..
сряда от 11.00 до 12.00 часа Предаване за световните класации, както и за най-новите продукции на наши музиканти Екип: Диляна Трачева
Архив на предаването
Редакция “Хумор и сатира” е една от най-старите редакции не само в програма “Христо Ботев”, а и в Българското национално радио. През годините в нея са работили изявени творци, които са създали някои от знаковите явления в българската култура – фестивала на хумористичната и сатирична песен..
събота от 16.00 до 16.30 часа Предаване за литература и изкуство, подготвяно съвместно със Съюза на българските писатели. Представяне на нови автори във всички литературни жанрове с тяхното многообразие и уникалност, както и на утвърдени имена в областта на изкуствата, свързани със словото...