Български изпълнители

петък
от 23.00 до 24.00 часа
Записи от фонда на БНР, както и интервюта с наши класически музиканти.
Екип: „Класика“

Публикации

Джакомо Пучини

„Тоска“ - 90 години триумф по българските сцени

На 22 декември в Лука е роден композиторът възпял може би по най-вълнуващ начин любовта на жената. Тази година се навършиха 90 години от смъртта му. Оперите му винаги са били любими и за българските изпълнители и за българската публика. След..

публикувано на 18.12.14 в 17:25
Антон Дяков (на снимката вдясно)

Юбилейна среща с оперния певец Антон Дяков

Роден на 9 декември 1934 г. в София, в семейството на прависта и дипломат Борис Дяков. По бащина линия е внук на героя от Балканската и Междусъюзническата война полк. Антон Дяков. По линия на майка си, Надежда Белчева, е правнук на учителя на Иван Вазов,..

публикувано на 12.12.14 в 17:49

Проф. д-р Атанас Куртев – не само виртуоз, но и поет на пианото

Срещаме ви с изпълнител, който не само впечатляващо свири произведенията на Фредерик Шопен, но има дарбата да изрази с думи неимоверно богатия, сложен свят на полския композитор; стилистиката на неговите творби и начина им на интерпретация. Професор е в..

публикувано на 09.10.14 в 10:35

Забравените оперни певци: Петя Иванова

Неизчерпаеми звукови богатства крият архивите на националното радио. Отдавна запазени записи ни връщат към музикални представления, които ни изпълват с чувство на гордост. Много от участниците в тези спектакли вече са забравени и все по-малко хора си..

публикувано на 07.10.14 в 10:55

Български изпълнители – кларнетистът Данчо Радевски

Данчо Радевски е от Троян. Завършва средно образование в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен, след което продължава обучението си в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, в класа по кларинет на..

публикувано на 29.08.14 в 10:05
Петър Райчев (на сн. с шапката вдясно) с български студенти в Лвов, 1927 г.

Спомен за Петър Райчев

Над 40 роли изпълнява по световните сцени прочутият български тенор. В началото на миналия век Петър Райчев е един от любимците на публиката. Първо откриват таланта му в Москва, а след това триумфира в Петербург и цяла Русия, Милано и цяла Италия,..

публикувано на 21.08.14 в 14:20

Спомен за Кирил Кръстев

„На Русенската опера Кръстев даде три десетилетия от живота си. За него това не беше компромис или жертва - просто твореше на тази сцена. След това още десетина години беше първи баритон и на Варненската опера - и там се раздаваше докрай, без остатък“ –..

публикувано на 04.07.14 в 13:15
„Просто съм един щастлив човек

Проф. Реса Колева: Богат ми е животът, много богат ми е бил животът професионално, имам добро семейство, животът ми е пълен, и в двете посоки

Ако изпишете в интернет Реса Колева едва ли ще намерите много материали за нея. Името й се явява в интервюта и статии за нейни ученици – Веселина Кацарова, Мартин Илиев, Людмила Козарева. И тя с обич говори за тях и за всички останали, на които е..

публикувано на 12.06.14 в 14:30

Български изпълнители - Надя Шаркова

Главна героиня на това издание на предаването, посветено на българските музиканти, е бляскава примадона, озарявала сцените на Държавния музикален театър и Софийската опера от началото на 40-те до края на 70-те години на ХХ век. Името на тази изключително..

публикувано на 05.06.14 в 16:15

Камен Чанев: Когато си млад трябва да минеш през всички автори, за да намериш твоя автор

Възпитаник е на френската гимназия в Сливен, а след това и на софийската консерватория. Заради таланта си е изпратен на специализация в Академията на Борис Христов в Рим. Тогава неин ръководител е известният ни мецосопран Александрина Милчева, която..

публикувано на 30.05.14 в 13:42