Български изпълнители

петък
от 23.00 до 24.00 часа
Записи от фонда на БНР, както и интервюта с наши класически музиканти.
Екип: „Класика“

Публикации

ЧРД на Александрина Пендачанска

Всяко нейно завръщане у нас провокира възторжени слушателски отзиви. За жалост рядко се случва това - в края на 2013 г. концерт в Софийската опера, концерт за юбилея на диригента Михаил Ангелов през миналата година, рецитали с Людмил Ангелов през 2012 г. и..

публикувано на 25.09.15 в 14:30

„Българският тромбон“ - Атанас Карафезлиев: петък, 14 август, от 23 часа

„Всичко, което е далеко от морето, е провинция“ – думите са на Ърнест Хемингуей, а ние ги преповтаряме често – когато душата ни потегли към морето, а обстоятелствата ни задължават да сме сухоземни. В този смисъл нашият главен герой в поредното издание на..

публикувано на 13.08.15 в 09:40
Красимира Стоянова като Дездемона.

Истинска Prima donna – българката Красимира Стоянова

Тя може в Залцбург с един поглед през рамо да ви разплаче – погледът на Маршалката, която затваря вратата на любовта преди тази врата да се затвори зад нея. Тя може да ви разсмее до сълзи по време на генерална репетиция за откриването на „Аполония“ в..

публикувано на 26.06.15 в 09:05

100 години от рождението на един изтънчен музикант и дух - Петър Щабеков

Има личности, които не се забравят. Тяхното житейско и професионално проявление е толкова целенасочено, единно в създаването на естетическа реалност, в художествен свят, където имат място само истинските образци и тяхната интерпретация носи знака на..

публикувано на 19.06.15 в 12:25

Ново издание на автобиографичната книга "Живот и песен" на първата национална оперна легенда - тенорът Петър Райчев

Софийската опера и балет организира матине, посветено на големия български тенор от недалечното минало Петър Райчев, на което бе представено новото издание на автобиографичната книга "Живот и песен", придружена от компактдиск с изпълнения на големия..

обновено на 15.06.15 в 11:30
Кларинетът - обща съдба на три поколения от едно семейство:проф. Сава Димитров, проф. Димитър Димитров, проф. Сава Димитров

Проф. д-р Сава Димитров (кларинетист): Не изпълних мечтата на мама, изхвърлих челото през прозореца

Той е роден с късмет, но не е хвърлен на смет. Расте в хубав софийски дом, пакостник от висока класа е и е голямата грижа на мама. От всяка съседна стая чува музика. Съдбата му е отредила, както дядо си и баща си, и той тайничко да вземе кларинета и да..

публикувано на 11.06.15 в 09:25

Живи спомени и оптимизъм за бъдещето на Смесения хор на БНР в предаването „Български изпълнители“

Смесеният хор на Българското национално радио е създаден през 1952-ра година. Основател на състава и ръководител в продължение на четири десетилетия е Михаил Милков – един от най-щедро надарените и вещи хорови специалисти на България, енергичен и обичан..

обновено на 01.06.15 в 11:52
Аглика Генова и Любен Димитров

20 години клавирно дуо Генова – Димитров: Имаме мисия на тази земя

Те са лъчезарни, успешни и пределно искрени в общуването. Изключително хармонична двойка и на сцената, и в живота вече 20 години. Аплодирани са на най-престижните световни музикални форуми, имат многобройни награди, обичта и възхищението на публиката, както..

публикувано на 11.05.15 в 11:23

Спомен за Пенка Дилова

Ще слушаме една великолепна певица, солистка на Русенската опера - Пенка Дилова. В предаването ще звучат арии и сцени от „Орлеанската Дева” и „Дама Пика” на Чайковски, „Севилският бръснар” на Росини, „Тайният брак” на Чимароза, „Така правят..

публикувано на 30.04.15 в 13:27

Честит рожден ден на Михаил Светлев

Роден е на 6 март. Притежава великолепно чувство за хумор. Говори забавно, разказите му будят усмивка, а спомените, които пази, могат да запълнят стотици страници. За жалост рядко е пял в България. Защо - ще научите от него. Срещнахме се нарочно, за да..

публикувано на 05.03.15 в 17:23