Български изпълнители

петък
от 23.00 до 24.00 часа
Записи от фонда на БНР, както и интервюта с наши класически музиканти.
Екип: „Класика“

Публикации

Честит рожден ден на Михаил Светлев

Роден е на 6 март. Притежава великолепно чувство за хумор. Говори забавно, разказите му будят усмивка, а спомените, които пази, могат да запълнят стотици страници. За жалост рядко е пял в България. Защо - ще научите от него. Срещнахме се нарочно, за да..

публикувано на 05.03.15 в 17:23

Сопраното Цветана Бандаловска

Дни преди дебюта на певицата в ролята на Изолда в новата премиера на Софийската опера сопраното разказва за своите преживявания с музиката на Рихард Вагнер. През 2011-а г. тя печели наградата „Кристална лира” за въплъщението си на Зиглинде във "Валкюра" от..

публикувано на 20.02.15 в 11:32
Ина Кънчева

Ина Кънчева и Людмил Ангелов съживяват творби на Полин Виардо

„Вълшебницата на нациите: Полин Виардо, сопрано, муза и любовница” е заглавието на книга издадена през 2003 г. за една от големите оперни певици на IX в. Публиката в Лондон, Париж, Берлин, Санкт Петербург, Берлин, Лайпциг, Залцбург..

публикувано на 13.02.15 в 10:00
Джакомо Пучини

„Тоска“ - 90 години триумф по българските сцени

На 22 декември в Лука е роден композиторът възпял може би по най-вълнуващ начин любовта на жената. Тази година се навършиха 90 години от смъртта му. Оперите му винаги са били любими и за българските изпълнители и за българската публика. След..

публикувано на 18.12.14 в 17:25
Антон Дяков (на снимката вдясно)

Юбилейна среща с оперния певец Антон Дяков

Роден на 9 декември 1934 г. в София, в семейството на прависта и дипломат Борис Дяков. По бащина линия е внук на героя от Балканската и Междусъюзническата война полк. Антон Дяков. По линия на майка си, Надежда Белчева, е правнук на учителя на Иван Вазов,..

публикувано на 12.12.14 в 17:49

Проф. д-р Атанас Куртев – не само виртуоз, но и поет на пианото

Срещаме ви с изпълнител, който не само впечатляващо свири произведенията на Фредерик Шопен, но има дарбата да изрази с думи неимоверно богатия, сложен свят на полския композитор; стилистиката на неговите творби и начина им на интерпретация. Професор е в..

публикувано на 09.10.14 в 10:35

Забравените оперни певци: Петя Иванова

Неизчерпаеми звукови богатства крият архивите на националното радио. Отдавна запазени записи ни връщат към музикални представления, които ни изпълват с чувство на гордост. Много от участниците в тези спектакли вече са забравени и все по-малко хора си..

публикувано на 07.10.14 в 10:55

Български изпълнители – кларнетистът Данчо Радевски

Данчо Радевски е от Троян. Завършва средно образование в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен, след което продължава обучението си в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, в класа по кларинет на..

публикувано на 29.08.14 в 10:05
Петър Райчев (на сн. с шапката вдясно) с български студенти в Лвов, 1927 г.

Спомен за Петър Райчев

Над 40 роли изпълнява по световните сцени прочутият български тенор. В началото на миналия век Петър Райчев е един от любимците на публиката. Първо откриват таланта му в Москва, а след това триумфира в Петербург и цяла Русия, Милано и цяла Италия,..

публикувано на 21.08.14 в 14:20

Спомен за Кирил Кръстев

„На Русенската опера Кръстев даде три десетилетия от живота си. За него това не беше компромис или жертва - просто твореше на тази сцена. След това още десетина години беше първи баритон и на Варненската опера - и там се раздаваше докрай, без остатък“ –..

публикувано на 04.07.14 в 13:15