Български изпълнители

петък
от 23.00 до 24.00 часа
Записи от фонда на БНР, както и интервюта с наши класически музиканти.
Екип: „Класика“

Публикации

Български изпълнители – кларнетистът Данчо Радевски

Данчо Радевски е от Троян. Завършва средно образование в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен, след което продължава обучението си в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, в класа по кларинет на..

публикувано на 29.08.14 в 10:05
Петър Райчев (на сн. с шапката вдясно) с български студенти в Лвов, 1927 г.

Спомен за Петър Райчев

Над 40 роли изпълнява по световните сцени прочутият български тенор. В началото на миналия век Петър Райчев е един от любимците на публиката. Първо откриват таланта му в Москва, а след това триумфира в Петербург и цяла Русия, Милано и цяла Италия,..

публикувано на 21.08.14 в 14:20

Спомен за Кирил Кръстев

„На Русенската опера Кръстев даде три десетилетия от живота си. За него това не беше компромис или жертва - просто твореше на тази сцена. След това още десетина години беше първи баритон и на Варненската опера - и там се раздаваше докрай, без остатък“ –..

публикувано на 04.07.14 в 13:15
„Просто съм един щастлив човек

Проф. Реса Колева: Богат ми е животът, много богат ми е бил животът професионално, имам добро семейство, животът ми е пълен, и в двете посоки

Ако изпишете в интернет Реса Колева едва ли ще намерите много материали за нея. Името й се явява в интервюта и статии за нейни ученици – Веселина Кацарова, Мартин Илиев, Людмила Козарева. И тя с обич говори за тях и за всички останали, на които е..

публикувано на 12.06.14 в 14:30

Български изпълнители - Надя Шаркова

Главна героиня на това издание на предаването, посветено на българските музиканти, е бляскава примадона, озарявала сцените на Държавния музикален театър и Софийската опера от началото на 40-те до края на 70-те години на ХХ век. Името на тази изключително..

публикувано на 05.06.14 в 16:15

Камен Чанев: Когато си млад трябва да минеш през всички автори, за да намериш твоя автор

Възпитаник е на френската гимназия в Сливен, а след това и на софийската консерватория. Заради таланта си е изпратен на специализация в Академията на Борис Христов в Рим. Тогава неин ръководител е известният ни мецосопран Александрина Милчева, която..

публикувано на 30.05.14 в 13:42

Един час с изкуството и спомените на Стефка Минева

„Имаше много спектакли и много пеехме, но имахме за пример големите пред нас. Нямаше начин да не се учим от тях. Те бяха наш пример и на сцената, и в живота.” Родена е в семейство на оперни певци. Родителите й са сред основателите на старозагорската..

публикувано на 22.05.14 в 14:00

Проф. Сава Димитров: „Няма нищо по-вълнуващо от това да помогнеш на таланта да блесне...”

В петъчната вечер ще възкресим спомена за доайена на българската школа по кларинет проф. Сава Димитров. През 1940 г. в Попово, родния град на маестрото, се случва нещо необичайно. Местното музикално дружество „Арфа“ организира бенефисен концерт на..

публикувано на 01.05.14 в 10:05

Панчо Владигеров – Патриарх на българската музика

Панчо Владигеров: Музиката преди всичко не е, за да запълва времето на човека. Тя не е забавно средство. Тя е едно изкуство, което кара хората, както поезията, театъра, философията, да търсят задълбочаване във мисълта и във душата си, да се издигат..

публикувано на 17.03.14 в 11:00
Мариана Цветкова в ролята на Брюнхилде от тетралогията „Пръстенът на нибелунга” от Рихард Вагнер.

Мариана Цветкова за Брюнхилде и предизвикателството да пееш Вагнер

Сопраното участва в успешния проект на Софийската опера „Пръстенът на нибелунга” на Рихард Вагнер. За ролята си на Брюнхилде в „Залезът на боговете” – последната опера от тетралогията, тя е отличена с Кристална лира. Отзивите и в международната преса са..

публикувано на 14.02.14 в 13:05