Български изпълнители

петък
от 23.00 до 24.00 часа
Записи от фонда на БНР, както и интервюта с наши класически музиканти.
Екип: „Класика“

Публикации

Български изпълнители - Надя Шаркова

Главна героиня на това издание на предаването, посветено на българските музиканти, е бляскава примадона, озарявала сцените на Държавния музикален театър и Софийската опера от началото на 40-те до края на 70-те години на ХХ век. Името на тази изключително..

публикувано на 05.06.14 в 16:15

Камен Чанев: Когато си млад трябва да минеш през всички автори, за да намериш твоя автор

Възпитаник е на френската гимназия в Сливен, а след това и на софийската консерватория. Заради таланта си е изпратен на специализация в Академията на Борис Христов в Рим. Тогава неин ръководител е известният ни мецосопран Александрина Милчева, която..

публикувано на 30.05.14 в 13:42

Един час с изкуството и спомените на Стефка Минева

„Имаше много спектакли и много пеехме, но имахме за пример големите пред нас. Нямаше начин да не се учим от тях. Те бяха наш пример и на сцената, и в живота.” Родена е в семейство на оперни певци. Родителите й са сред основателите на старозагорската..

публикувано на 22.05.14 в 14:00

Проф. Сава Димитров: „Няма нищо по-вълнуващо от това да помогнеш на таланта да блесне...”

В петъчната вечер ще възкресим спомена за доайена на българската школа по кларинет проф. Сава Димитров. През 1940 г. в Попово, родния град на маестрото, се случва нещо необичайно. Местното музикално дружество „Арфа“ организира бенефисен концерт на..

публикувано на 01.05.14 в 10:05

Панчо Владигеров – Патриарх на българската музика

Панчо Владигеров: Музиката преди всичко не е, за да запълва времето на човека. Тя не е забавно средство. Тя е едно изкуство, което кара хората, както поезията, театъра, философията, да търсят задълбочаване във мисълта и във душата си, да се издигат..

публикувано на 17.03.14 в 11:00
Мариана Цветкова в ролята на Брюнхилде от тетралогията „Пръстенът на нибелунга” от Рихард Вагнер.

Мариана Цветкова за Брюнхилде и предизвикателството да пееш Вагнер

Сопраното участва в успешния проект на Софийската опера „Пръстенът на нибелунга” на Рихард Вагнер. За ролята си на Брюнхилде в „Залезът на боговете” – последната опера от тетралогията, тя е отличена с Кристална лира. Отзивите и в международната преса са..

публикувано на 14.02.14 в 13:05
Постановката на Държавна опера Стара Загора

За първи път на българска сцена операта на Верди „Мнимият Станислав или един ден царуване“

Годината на Верди завърши, но празниците с неговата музика продължават. Ето че едва тази година (2014) успяхме за първи път да поставим у нас една рядка опера – „Един ден царуване“. Това е втората опера на Джузепе Верди и тя като първата комична, и тя като..

обновено на 06.02.14 в 15:30

Пианистът Христо Казаков: Никога не изсвирвай някоя нота, преди да я чуеш в себе си

Брилянтен звук, перфектна техника, внушаваща респект интерпретация... Така най-накратко можем да определим свиренето на Христо Казаков . Но за него създаването на музика е нещо „отвъд” това... „Когато бях на 19 - споделя той в интервю за престижното..

публикувано на 23.01.14 в 15:15

„Кралският глас на България” - Александрина Милчева

„Кралският глас на България”, така френските критици определят голямата певица Александрина Милчева. Звездата на оперната прима изгрява през 1966 г., когато печели Голямата награда на Международния конкурс за оперни певци в Тулуза, Франция. Това е..

публикувано на 16.01.14 в 16:27

„Най-новото от фонотеката на БНР”: песните на Милен Македонски

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Zabavna muzika/Nora_Karaivanova_Vyarvai_v_men.mp3 Ще слушаме нови песни и такива, с които композиторът Милен Македонски е завоювал награди на конкурси. Роден е в Плевен, но свързва детството си с Троян, с грамофонните плочи от..

публикувано на 04.10.11 в 11:02