Спектаклите на балет

Културните мостове във "Врата към Европа"

Ще ви представим трима българи, които са осъзнали смисъла на културните мостове с Европа и със своята инициативност и талант са се превърнали в истинските ни представители пред очите на света. В студиото ще бъдат Иво Хаджимишев, майсторът на художествената..

публикувано на 17.02.10 в 08:36
\r\nРумяна Кралева: „За да има гора, трябва да посадиш дърво.”

„В училище учим децата на корен квадратен, а не какво е семейство...” - споделя Румяна Кралева в „Повтори фантазията”

Румяна Кралева, учител по български език и литература, основател и директор на социално заведение за деца с физически увреждания в село Дълбок дол, Троянско, наречено „Къща на игрите”... Картини на децата са продадени на търг по време на коледен бал в..

публикувано на 15.02.10 в 13:45

Нова постановка на "Суматоха" от Йордан Радичков в театър "София"

Ако има съвременен български драматург, който може и в ХХІ век да ни представя пред света, това е Йордан Радичков. А пиесата му “Суматоха” е началото на неговата знаменателна драматургична кариера по националните ни и европейските сцени. След първата си..

публикувано на 15.02.10 в 10:17

Любовни загадки по програма „Христо Ботев” на 14 февруари

„Страхувам се, че днес не ще имам писмо от тебе и затова не смея да отворя пощенската  кутия…" - чии са тези слова? Дори тези, които не очакват да получат любовно обяснение могат да участват в играта, като разплетат интригата в сърдечната..

публикувано на 12.02.10 в 14:31
Джаз пианистът Марио Станчев.

Марио Станчев за джаза и предстоящите си концерти в София

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Intervuta/100216_Mario Stanchev.mp3 Прочутият джаз пианист Марио Станчев, който на 19 февруари от 20 часа ще изнесе концерт в Първо студио на БНР, беше гост в „Артефир”. Именитият музикант ще свири на концерта в Българското..

публикувано на 12.02.10 в 14:24

101 фрагмента от Сафо и всичко запазено от стиховете на Катул вече и на български

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Artefir/safo.mp3 Две книги, оформени вдъхновено от Яна Левиева, представят за първи път на български практически цялостно двама от най-големите световни поети: Сафо и Катул. Преводът е на Яна Букова, която е написала чудесни..

публикувано на 12.02.10 в 14:13

"Светът през книгите": как изглежда той на "трийсти" февруари през погледа на Станислав Цонев

Този път предаването ще има супернеобичаен гост. Това е Станислав Цонев - Стенли. Така го наричат колегите му от БНР. От 1982 г. работи в редакция "Култура" в програма "Христо Ботев". Всички го знаят, но малцина от тях познават неговата..

публикувано на 12.02.10 в 13:24

Смехът и гневът на влюбените

В първите минути на деня в "Заедно след полунощ" с програма "Христо Ботев" ви предлагаме весело-тъжните размишления на тема, че на нещастия ни обричат обстоятелствата, а на любов се обричаме сами, че битието определя съзнанието, а любовта и пиенето го..

публикувано на 12.02.10 в 11:28

„Чичовци” - с усмивка и малко тъга

Този път в "Запазена марка Радиотеатър" ще ви представим драматизацията по повестта на Иван Вазов „Чичовци”. Автор на драматизацията е дългогодишният редактор-драматург в редакцията Мария Громова. Постановката е от 1965 година със звездното актьорско..

публикувано на 11.02.10 в 11:24

Ще помогнат ли концепциите за създаването на Музей за съвременно изкуство

В последно време в художествените среди усилено се коментира предложената от Министерството на културата “Концепция за водещи столични музеи”, която на 10 февруари беше одобрена и приета на заседание на Министерския съвет. Гост в студиото ще бъде..

публикувано на 11.02.10 в 11:09