Европейски паралели - за музея, за галерията

От мисията до действителността

събота (през седмица)
от 15.10 до 16.00 часа

Всеки от нас пази много спомени за отделни периоди от своя живот. Понякога те са скрити в малките късчета хартия, наречени марки. В монети или фигурки и всякакви предмети, които ни напомнят за нещо важно, което някога ни се е случило. Очакваме те да ни попречат да забравим моменти на на щастие, раздяла, на успех – за нас или за другия. Едни от нас са по-сантиментални и по-старателни и превръщат усилията си в създаване на малки музеи. Те се разполагат в началото в някое чекмедже, после в шкаф, в стая. И постепенно се оказва, че в сбирката са попаднали и някои ценни предмети – монети, марки, парчета керамика или цели предмети от далечно минало на прадеди или на съвсем непознати хора, живели преди стотици години. Страстта на колекционера – хоби или бизнес. Истории от света на колекциите... Моменти на открития, слава и богатство... понякога.
“Европейски паралели – за музея, за галерията” е предаването за музеите, музейното дело, галериите, за тяхната мисия да опазват и съхраняват културното наследство на нацията. Ще се разходим заедно из залите на най-големите музеи и галерии и у нас, и по света, и ще ви разказваме интересни истории за оригинални експонати и произведения на изкуството.
Съвременната култура и културното наследство - хармонична ли е тяхната връзка или могат да проявяват враждебност помежду си?
Образът на музея и в социалното пространство и какви са неговите задачи при опазването на културното наследство?
Погледът на другия за българските съкровища – от дипломатическата любезност на посланика до агресивното любопитство на туриста... Ще търсим отговор и на много въпроси, свързани с усилията за поддържане и функциониране на българските музеи, с тяхната роля и място в културното пространство и в потоците на културния туризъм. Какво не достига на галерията и музея у нас, за да се превърнат те трайно в естествени притегателни туристически обекти? Кои са по-интересните творби, които се съхраняват във фондовете на музеите в България?
Ще се стремим да бъдем полезни и със съвети как да си направите музей или галерия или ако вече сте напреднали в това дело, ще хвърлим един поглед и към вашите семейни сбирки и колекции, ако ни позволите. Ще се стремим да сме полезни и на колекционерите и на самите културни институции, като разговаряме за нормативната уредба и ви предлагаме необходимата информация по тази тема.
Музеите в България разполагат не само с богати колекции, но и с един изключителен капитал – музейните специалисти. Ще ви срещнем с интересни хора, които са посветили много от своето време на развитието на музейното дело и музейния мениджмънт. 

Екип на предаването: Божидар Любенов, Анелия Димитрова, Албена Велева


Публикации

 Кулата Байтерек, символ на Астана, столицата на Казахстан.

Република Казахстан – 20 години по пътя на независимостта

От Алтай и Заратустра до днешното културно многообразие на „Великата степ” Когато преди 20 години Казахстан провъзгласява своята независимост, пред страната се откриват нови перспективи. Предстоят години, изпълнени с амбиция и надежди, но и с много..

публикувано на 02.03.11 в 10:11
Южната кула и крепостна стена в стария град в Созопол, който оглави класацията на в.

Чудесата на България и новата музеология

През тази седмица вниманието отново бе насочено към духовното богатство на България и важната роля на музея, за развитието на културния туризъм у нас. В сряда официално приключи класацията, организирана от в. "Стандарт" за определяне на 10..

публикувано на 18.02.11 в 09:39

Медиите и музея – между зримото и невидимото

Защо ли все още музеят се възприема като една малко скучновата територия, с неясни очертания. И днес той е онова място, където човек като че ли насила трябва да се изправи лице в лице със своето минало. А повечето от нас не изпитват необходимост от такива..

публикувано на 04.02.11 в 06:34
Н. Пр. Юдит Ланг, извънреден и пълномощен посланик на Унгария.

За културните акценти в периода на Унгарското председателство

От началото на годината Унгария пое официално ротационното председателство на Европейския съюз. Още в първите дни на януари този акт бе отбелязан с интересно културно събитие. Държавният културен институт към министъра на външните работи и посолството на..

публикувано на 21.01.11 в 08:30
Копието на сребърния орел, за който се предполага, че е принадлежал на хан Аспарух, подарено на Националния исторически музей от бесарабския българин Иван Плачков.

Националният исторически музей и неговите дарители

Зимата на 1941 - 1942 година. След ожесточени битки съветската армия отстъпва към вътрешността на страната. Четири месеца след нападението на Германия над СССР поредният руски ешелон, натоварен с ценни предмети, които трябва да бъдат спасени, бавно се..

публикувано на 07.01.11 в 08:29

Музеят – коледна ретроспектива

Вече трета година посрещаме заедно Рождество Христово, изпълнени както през всичките отминали месеци с желание да бъдем полезни, като представяхме гледни точки и позиции на експерти, творци и общественици, за ролята и мястото на музея и галерията, в..

публикувано на 27.12.10 в 09:08
На снимката: Марк Михилсен, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Белгия в България.

Музеят и галерията - между традицията и приоритетите на белгийското председателство

Изтичат последните дни от шестмесечния период на белгийското председателство на Европейския съюз. Когато на 1 юли Белгия за пореден път пое ротационното управление, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу уверено изрази своя оптимизъм:..

публикувано на 10.12.10 в 08:38

Националната галерия за чуждестранно изкуство - под знака на своя 25-годишен юбилей

В началото на месец ноември Националната галерия за чуждестранно изкуство навлезе в своя 25-годишен юбилей , след поредица от оригинални и запомнящи се изложби. Като Пейзажът XVII-XXI век, Божествена комедия Салвадор Дали, която и в момента приема своята..

публикувано на 26.11.10 в 13:38

Симеон Панайотов - „Ателие на отворени врати”

Симеон Панайотов , силно привлечен от емоционалното въздействие на Матис, повлиян от откровения поглед на Ван Гог, се стреми да достигне нещата отвъд стената. Да открие образите, прониквайки през цепнатините на времето, понякога отвъд реалното..

публикувано на 12.11.10 в 08:55

Музеят в калейдоскопа на инициативата „Преоткрий България”

Няма съмнение, че културният туризъм, възприеман в древността и като „търговски туризъм”, може да бъде определен като първообраз на туризма, такъм, какъвто го познаваме днес. Човечеството се е развивало, движейки се в различни посоки, срещайки..

публикувано на 29.10.10 в 12:57