Европейски паралели - за музея, за галерията

От мисията до действителността

събота (през седмица)
от 15.10 до 16.00 часа

Всеки от нас пази много спомени за отделни периоди от своя живот. Понякога те са скрити в малките късчета хартия, наречени марки. В монети или фигурки и всякакви предмети, които ни напомнят за нещо важно, което някога ни се е случило. Очакваме те да ни попречат да забравим моменти на на щастие, раздяла, на успех – за нас или за другия. Едни от нас са по-сантиментални и по-старателни и превръщат усилията си в създаване на малки музеи. Те се разполагат в началото в някое чекмедже, после в шкаф, в стая. И постепенно се оказва, че в сбирката са попаднали и някои ценни предмети – монети, марки, парчета керамика или цели предмети от далечно минало на прадеди или на съвсем непознати хора, живели преди стотици години. Страстта на колекционера – хоби или бизнес. Истории от света на колекциите... Моменти на открития, слава и богатство... понякога.
“Европейски паралели – за музея, за галерията” е предаването за музеите, музейното дело, галериите, за тяхната мисия да опазват и съхраняват културното наследство на нацията. Ще се разходим заедно из залите на най-големите музеи и галерии и у нас, и по света, и ще ви разказваме интересни истории за оригинални експонати и произведения на изкуството.
Съвременната култура и културното наследство - хармонична ли е тяхната връзка или могат да проявяват враждебност помежду си?
Образът на музея и в социалното пространство и какви са неговите задачи при опазването на културното наследство?
Погледът на другия за българските съкровища – от дипломатическата любезност на посланика до агресивното любопитство на туриста... Ще търсим отговор и на много въпроси, свързани с усилията за поддържане и функциониране на българските музеи, с тяхната роля и място в културното пространство и в потоците на културния туризъм. Какво не достига на галерията и музея у нас, за да се превърнат те трайно в естествени притегателни туристически обекти? Кои са по-интересните творби, които се съхраняват във фондовете на музеите в България?
Ще се стремим да бъдем полезни и със съвети как да си направите музей или галерия или ако вече сте напреднали в това дело, ще хвърлим един поглед и към вашите семейни сбирки и колекции, ако ни позволите. Ще се стремим да сме полезни и на колекционерите и на самите културни институции, като разговаряме за нормативната уредба и ви предлагаме необходимата информация по тази тема.
Музеите в България разполагат не само с богати колекции, но и с един изключителен капитал – музейните специалисти. Ще ви срещнем с интересни хора, които са посветили много от своето време на развитието на музейното дело и музейния мениджмънт. 

Екип на предаването: Божидар Любенов, Анелия Димитрова, Албена Велева


Публикации

Музеят и галерията - как се представят те като центрове на културен туризъм в рекламните туристически издания

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/100220_Evropeiski paraleli.mp3 Освен чисто организационните въпроси, които стоят пред всеки музей и галерия, за начините, по които те могат да се развиват и като центрове за културен..

публикувано на 19.02.10 в 09:53
Сградата на музея в София.

Националният археологически институт с музей при БАН - равносметка на усилията и бъдещи планове

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/100206_A_Institut.mp3 През тази година Националният археологически институт с музей при БАН навлиза във своето второ столетие. След еуфорията - поглед към следващите проекти. Отново..

публикувано на 05.02.10 в 10:29
\r\nНегово Превъзходителство Хорхе Фуентес - посланик на кралство Испания у нас.

„Европейски паралели” - за музея, за галерията: За испанското културно присъствие и испанския културен модел

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/100123_Evropeiski paraleli.mp3 От началото на тази година Испания пое председателството на Евросъюза. Защо тази страна е така привлекателна и желана? Туристи, имали удоволствието да..

публикувано на 22.01.10 в 11:34

Музей на „живите” спомени – за образите и гласовете от ефира

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/100109_Valeri Todorov.mp3 Ако проследим развитието на българското радио, все едно преразказваме голяма част от съвременната ни история. Всеки рожден ден носи оптимизъм, а юбилей като..

публикувано на 11.01.10 в 08:10

Максим Бехар за PR-а на музея и галерията в публичното пространство

Както във всяка област на живота, така и дейността на музея и галерията трябва да бъде представена по един или друг начин в публичното пространство. Получаваме ли достатъчно информацията за изяви на творци, за новите изложби и експозиции, представени от..

публикувано на 11.12.09 в 10:30

За мисията на галерията в общественото културно пространство

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/091128_Fileva-2.mp3 Често се случва да разговаряме за изкуството, да анализираме неговата мисия или да научаваме различни мнения за ролята му да утвърждава жизнеността на обществото. А..

публикувано на 27.11.09 в 13:17

Образът на музея и галерията в българските медии

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/091114_Evropejski paraleli.mp3 Как присъстват музеят и галерията в българските медии? Можем ли да търсим тенденции, в отразяването или отсъствието на информация, за музейния живот в..

публикувано на 13.11.09 в 11:13

В “Европейски паралели - за музея, за галерията”: Българското читалище - музей на духа

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/091031_Evropejski paraleli.mp3 На 28 юли 1922 г., в Окръжно № 17743, министърът на народното просвещение Стоян Омарчевски огласява решението на министерството денят 1 ноември - ден на..

публикувано на 30.10.09 в 11:16

Европейски паралели - за музея, за галерията: Ирина Мутафчиева за богатствата на Националната галерия за чуждестранно изкуство

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/091017_Evropejski paraleli.mp3 събота, 17 октомври от 15.00 часа “Ако трябва да споделя кое най-много ме дразни в българската действителност, то е че реалните качества и стойности на..

публикувано на 16.10.09 в 12:44

Проф. д. и. н. Евгений Сачев: За ползата от стратегия за българската култура

ftp://files.bnr.bg/sites/hristobotev/Shows/Culture/EuropianParallels/1002/091003_Evropejski paraleli.mp3 събота, 3 октомври, от 15.00 часа Началото в организирането на силите и действията по въпросите, свързани с културното наследство, е поставено през..

публикувано на 12.10.09 в 17:33