Европейски паралели - за музея, за галерията

От мисията до действителността

събота (през седмица)
от 15.10 до 16.00 часа

Всеки от нас пази много спомени за отделни периоди от своя живот. Понякога те са скрити в малките късчета хартия, наречени марки. В монети или фигурки и всякакви предмети, които ни напомнят за нещо важно, което някога ни се е случило. Очакваме те да ни попречат да забравим моменти на на щастие, раздяла, на успех – за нас или за другия. Едни от нас са по-сантиментални и по-старателни и превръщат усилията си в създаване на малки музеи. Те се разполагат в началото в някое чекмедже, после в шкаф, в стая. И постепенно се оказва, че в сбирката са попаднали и някои ценни предмети – монети, марки, парчета керамика или цели предмети от далечно минало на прадеди или на съвсем непознати хора, живели преди стотици години. Страстта на колекционера – хоби или бизнес. Истории от света на колекциите... Моменти на открития, слава и богатство... понякога.
“Европейски паралели – за музея, за галерията” е предаването за музеите, музейното дело, галериите, за тяхната мисия да опазват и съхраняват културното наследство на нацията. Ще се разходим заедно из залите на най-големите музеи и галерии и у нас, и по света, и ще ви разказваме интересни истории за оригинални експонати и произведения на изкуството.
Съвременната култура и културното наследство - хармонична ли е тяхната връзка или могат да проявяват враждебност помежду си?
Образът на музея и в социалното пространство и какви са неговите задачи при опазването на културното наследство?
Погледът на другия за българските съкровища – от дипломатическата любезност на посланика до агресивното любопитство на туриста... Ще търсим отговор и на много въпроси, свързани с усилията за поддържане и функциониране на българските музеи, с тяхната роля и място в културното пространство и в потоците на културния туризъм. Какво не достига на галерията и музея у нас, за да се превърнат те трайно в естествени притегателни туристически обекти? Кои са по-интересните творби, които се съхраняват във фондовете на музеите в България?
Ще се стремим да бъдем полезни и със съвети как да си направите музей или галерия или ако вече сте напреднали в това дело, ще хвърлим един поглед и към вашите семейни сбирки и колекции, ако ни позволите. Ще се стремим да сме полезни и на колекционерите и на самите културни институции, като разговаряме за нормативната уредба и ви предлагаме необходимата информация по тази тема.
Музеите в България разполагат не само с богати колекции, но и с един изключителен капитал – музейните специалисти. Ще ви срещнем с интересни хора, които са посветили много от своето време на развитието на музейното дело и музейния мениджмънт. 

Екип на предаването: Божидар Любенов, Анелия Димитрова, Албена Велева


Публикации

Проф. д. и. н. Евгений Сачев: За ползата от стратегия за българската култура

ftp://files.bnr.bg/sites/hristobotev/Shows/Culture/EuropianParallels/1002/091003_Evropejski paraleli.mp3 събота, 3 октомври, от 15.00 часа Началото в организирането на силите и действията по въпросите, свързани с културното наследство, е поставено през..

публикувано на 12.10.09 в 17:33

Божидар Любенов и Аделина Филева: Къде е въпросът в творбите на художника...

ftp://files.bnr.bg/sites/hristobotev/Shows/Culture/EuropianParallels/0919_SGHG_Adelina_Fileva/090919_Evropejski paraleli.mp3 събота 19 септември, 15.00 часа Ще представим новите есенни изяви на Софийската градска художествена галерия. Галерията откри..

публикувано на 12.10.09 в 17:33

“Европейски паралели – за музея, за галерията”: За истинската стойност на археологическите богатства

ftp://files.bnr.bg/sites/hristobotev/Shows/Culture/EuropianParallels/0905margarita_vaklinova/090905_Margarita Vaklinova.mp3 Божидар Любенов разговаря със ст.н.с. ІІ ст. д-р Маргарита Ваклинова, директор на Националния археологически институт с музей към..

публикувано на 12.10.09 в 17:33

Европейски паралели - за музея, за галерията

От мисията до действителността събота (през седмица) от 15.00 до 15.30 часа водещ: Божидар Любенов Всеки от нас пази много спомени за отделни периоди от своя живот. Понякога те са скрити в малките късчета хартия, наречени марки. В монети или..

публикувано на 17.08.09 в 07:17