Жива вода

понеделник
от 18.00 до 19.00 часа
“Фолклорни новини”

Ако сте изкушени от традиционната българска музика, ако се интересувате от настоящето, но и от бъдещето й, това е вашето предаване. Запознава слушателите с новите записи от радиофонотеката, чиито солисти и ръководители на състави са гости в 30-те минути. Търсят се гледните точки към представяната продукция и на автори, аранжори, диригенти, тонрежисьори.
Екип: Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова

вторник
от 18.00 до 19.00 часа
Класация “Надпяване”

Фолклорно-информационно предаване – с гости в студиото, директни включвания от мястото на събитието. Отразява събори, фестивали, концерти, юбилейни годишнини, новоизлезли книги и аудиопродукти.
И още – празниците и обредите в народния календар.
Екип: Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова

сряда
от 18.00 до 19.00 часа 
“Музикален атлас”

Ако искате да пътувате - направете го с музиката на света! Традиционната и народната - тя ще е нашият верен приятел и безпристрастен пътеводител в изследването на музикалната география, история, култура, митология, вярвания и обичаи на народите по цялото земно кълбо. Заедно с любопитни подробности от огромния океан с песни и танци!
Екип: Пламен Георгиев

четвъртък
от 18.00 до 19.00 часа
“Портрети”

Срещи с интересни гости – певци, инструменталисти, композитори, аранжори и диригенти на народна музика, етно-джаз музиканти, изгряващи звезди и утвърдени имена, гости от чужбина.
Екип: Татяна Робева, Юлия Гатдерова, Илка Димитрова, Магдалена Стоянова

събота
от 18.00 до 19.00 часа
“Вашият избор”

Екип: Елиана Захариева, Георги Величков

неделя
от 11.00 до 12.00 часа
“От песен - в песен”

Водещите ви канят на хубава музика, приятна компания и сладка приказка.
Ще можете и да се поздравявате на телефони 865 95 60 и 963 40 52.
Екип: Татяна Робева, Илка Димитрова, Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова

Публикации

Премиери във „Фолк парти”: новите албуми на виртуозa на акордеона Петър Ралчев и на певицата Десислава Донева

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Narodna Muzika/110703_Folk party_1.mp3 Само преди дни големият музикант и виртуозен акордеонист Петър Ралчев се завърна от продължилото почти три месеца турне в САЩ и Канада, където заедно с тамбуриста и китарист Николай..

публикувано на 30.06.11 в 12:29

Подробности около предстоящия Elevation фестивал в Разлог

Сигурно сте обърнали внимание на рекламните афиши и клипове, обявяващи раждането на нов фестивал в Разлог – Елевейшън фест, който ще се състои на 24 и 25 юни. Не се съмнявам, че повечето от вас знаят участниците – бих ги нарекла култови: Jamiroquai, Hurts,..

публикувано на 21.06.11 в 08:51
Недко, Ани и Димитър Богданови (от ляво на дясно) на сцената в Опатия.

БНР и „Богдан трио” с пореден успех за България на Фолклорния фестивал на Европейския съюз за радио и телевизия в Република Хърватия

От 10 до 12 юни в хърватския град Опатия се състоя 32-я Международен фолклорен фестивал на Европейския съюз за радио и телевизия. Българското национално радио избра за свой представител на голямото събитие групата „Богдан трио” от Пловдив. Безспорно беше..

публикувано на 16.06.11 в 12:42

Златогласната дива на Алжир - Бахджа Рахал

Бахджа Рахал - един от звездните гласове на Северна Африка! Родена е през 1962 година в Алжир. Израства в семейство на изпълнители на народна музика, затова за себе си споделя, че посвещението в арабско-андалуската музика е получила от своите роднини и..

публикувано на 07.06.11 в 08:33
Ани, Недко и Димитър Богданови (от ляво на дясно)

„Богдан трио” представя България и БНР на фолклорния фестивал на Европейския съюз за радио и телевизия в Република Хърватска

От 10 до 12 юни в хърватския град Опатия ще се проведе 32-ият Международен фолклорен фестивал на радиостанциите-членове на Европейския съюз за радио и телевизия. Всяка година домакинството на фестивала е на различна държава, а желаещите страни да участват в..

публикувано на 06.06.11 в 11:52
Момент от фестивалните вечери.

Летният музикален фестивален сезон стартира с Международния фестивал на дружбата и изкуството „Българска роза”, град Приморско

За трета поредна година от 6 до 13 юни 2011 година на Южното Черноморие в Международния младежки център „Приморско” се организира Международен детски и младежки фестивал „Българска роза”. Фестивалът се провежда под патронажа на Посолството на Русия в..

публикувано на 02.06.11 в 11:23

Музика в арабски стил

Този път ще звучи музика в традиционния фолклорен стил на Судан и Йордания. Написана е от високо образовани композитори, изследователи на местните традиции със защитени музиковедски докторати. Доктор Камал Юсуф (Судан) съчинява музика в различни жанрове,..

публикувано на 31.05.11 в 07:24

Надпяване - фолклорната класация на програма „Христо Ботев” за народна песен през месец октомври

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Folk klasacia/10_Zoro le, Zoro.mp3 ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Folk klasacia/10_Premenil mi se Marko.mp3 ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Folk klasacia/10_Kitka ti viem unache.mp3 ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Folk..

публикувано на 30.05.11 в 12:26

Фолклорният фестивал в Каустинен

Международният фолклорен фестивал в Каустинен е най-големият в скандинавските страни. Всяко лято през юли още от 1968 г. залите и поляните в областта се огласят от многобройни състави и солисти, а настроението наоколо е приповдигнато и празнично. Всеки..

публикувано на 17.05.11 в 06:23

Победителят във фолклорната класация „Надпяване” за месец април е песента „Хубава Яна” в изпълнение на Теодора Стамболиева

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Folk klasacia/04_Hubava Iana.mp3 Теодора Стамболиева е родена на 18.10.1984 г. в гр. Бургас. Тя е внучка на известния странджански гайдар Тодор Стамболиев, и още от малка се занимава професионално с музика. Завьршила е средното..

публикувано на 02.05.11 в 14:36