Призрачни рицари церят чумави в Малта

Малта! Името на това парче скала винаги ме е изпълвало с мечтания за рицарите-тамплиери и хоспиталиери, битки и турнири, интриги и политически козни. А покрай „Малтийският сокол“ на Дашиъл Хамет – и на криминални загадки. Затова, когато круизният кораб..

публикувано на 20.02.21 в 12:05

Спортът и градът

Спортът е един от големите губещи от пандемията. И най-потърпевши не са отложените олимпийски игри и големите състезания, провеждащи се без публика. Малките клубове и школи са изправени на ръба на оцеляването и то в момент, когато всички като че ли..

публикувано на 19.02.21 в 09:18

Божидара Велчева: Всяка една трудност е изпитание, което ни прави по-силни

Божидара Велчева е завършила Музикална педагогика със специалност „Народно пеене“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и към днешна дата съвсем успешно прилага своите познания, като възпитава ценността у малки дечица да обичат народната музика,..

публикувано на 18.02.21 в 16:45

Премълчаните истини излизат в „Бяла книга“

Темата на разговора в предаването e премълчаните исторически истини за отношенията ни със Северна Македония. Поводът е появата на „Бяла книга за езиковия спор“ между двете страни, инициативата е частна на неколцина родолюбци от Албания, Сърбия, Македония и..

обновено на 18.02.21 в 11:17

Скоростта на естествената реч

Двама души говорят еднакво бързо, но на единия не му разбираме и думичка, а другия разбираме напълно – защо? Струва ли ни се, че италианците и французите говорят по-бързо от англичаните или наистина е така? Как се измерва скоростта на речта и с какво..

публикувано на 17.02.21 в 09:20

Какво представлява LOFAR

Наред с вселената, която можем да видим през телескопи, има и скрита, невидима вселена, която ни говори чрез дължини на вълни и честоти, които не можем да видим с очите си или с обикновени телескопи, а благодарение на радиотелескопите.  Те позволяват..

публикувано на 15.02.21 в 12:33

Поздрав от Китайския културен център за Годината на Металния вол

Навлязохме в Годината на Металния вол според китайския зодиак. Легендата разказва, че Нефритеният император решил да подреди зодиите според реда на явяването пред него. Волът щял да влезе пръв, но Плъхът го помолил да го качи на гърба си и да го заведе...

публикувано на 15.02.21 в 10:25

Нова лаборатория към катедра „Генетика“

Наскоро сред потока тревожни и печални събития в новинарския поток си проби път и една добра новина. В Биологическия факултет на Софийския университет се откри нова лаборатория към катедра „Генетика“. Тя дава и възможност за практическо обучение на..

публикувано на 15.02.21 в 09:17

457 години от рождението на Галилео Галилей

На 15 февруари преди 457 г. е роден Галилео Галилей – италиански физик, астроном и философ.  Той е смятан, заедно със Франсис Бейкън, за основоположник на съвременния научен метод. Доц. д-р Евгени Овчаров (ръководител на катедра „Астрономия“..

публикувано на 15.02.21 в 09:10

Българска група изпревари рок динозаврите в гръцки класации

Българска музика оглави класациите в три гръцки радиостанции, а вокалистът на Rainbow Рони Ромеро стана номер едно в Португалия като фронтмен на българската супергрупа Intelligent music project. Виновник за тези събития, автор на музиката, текста и..

публикувано на 14.02.21 в 10:25