Арменският Св. Вартананц

Всеки втори четвъртък от втория месец на годината Арменската апостолическа православна църква отбелязва един от най-големите празници Св. Вартананц. Празникът заема важно място в сърцата на арменците. Той е посветен на една загубена битка, с която..

публикувано на 11.02.21 в 10:15

Китайци изнасят заводите си в Етиопия

Когато някой спомене Етиопия, в съзнанието на повече от нас изникват сладки дечица с гладни очи. По-информираните се сещат за коптски кръстове и старохристиянски храмове, древният примат на 3 млн. години Люси и родината на кафето. Но последното, което..

публикувано на 11.02.21 в 09:44

„Жените трябва да си мълчат и да целуват ръка“ – смятали нашите недалечни предци

Дагеротипите и картините със славните ни народни представители от Учредителното събрание, което приема Търновската конституция, са на мъже достойни. Малко странното е обаче не че всички до един са с мустаци, а поне половината – с бради. Странното..

публикувано на 11.02.21 в 08:35

За пиара и здравеопазването

Колко е важен начинът, по който медицинските специалисти общуват с гражданите, изпитахме на собствен гръб през последната година. Малко ли недоразумения, напрежение и разногласия щяха да ни бъдат спестени, ако хората, представляващи държавата и..

публикувано на 10.02.21 в 08:50
Легендарният булевард

Как се променят градовете

Казват, че климатичните промени и пандемията имат общи черти: глобални са като характер, удрят най-тежко най-уязвимите групи и изискват колективни усилия, за да се предотврати най-лошото. Заради кризата с Covid-19 и принудителното затваряне мнозина..

публикувано на 09.02.21 в 09:05

Еврика! Успешни българи: Ана Колева

Ана Колева е поредното успяло българско момиче. В момента е докторант и главен асистент във Факултета по химия и фармация, Катедра „Органична химия и фармакология“ при СУ „Св. Кл. Охридски“. Как е стигнала до тук и как е направила избора между медицината..

публикувано на 08.02.21 в 17:00

Самооценяването ангажира учениците със собственото им израстване

Пряко свързаните с образованието са наясно, че оценяването и оценките не просто отчитат резултати. Те са най-конкретното и недвусмислено послание към децата какво се очаква от тях. Обвиненията към учениците, че се интересуват само от оценките и към..

публикувано на 08.02.21 в 15:59

Защо 2020 е най-топлата в Европа

2020 се оказа най-топлата година според обобщената информация от Европейската служба за изменение на климата Коперник (C3S). Данните все още се обработват, но с голяма сигурност може да се каже, че 2020 г. изравнява предишния рекорд, този от 2016-а. Как..

публикувано на 08.02.21 в 11:50

Балканската кухня като пътеводител към културата

На Балканите обичаме да спорим и сме готови страстно да се хвърлим във всяка тема, засягаща общото ни наследство. Кулинарната традиция не е подмината – кой държи авторските права над мусаката и къде става най-хубавата баница – тези теми са способни да..

публикувано на 07.02.21 в 08:55

Бъдещето на храната

Технологиите, климатичните промени, повикът за устойчивост и не на последно място влошеното здраве – това са ключовите фактори, които променят онова което ще се озове в чинията ни съвсем скоро. До неотдавна добиването на тъй нареченото "месо от..

публикувано на 05.02.21 в 09:05