В Мианма седмицата има две сряди

729 белоснежни пагоди пазят по една страница от заветите на Буда в бирманския (сегашното официално наименование на Бирма е Мианма) град Мандалей. Наричат храма Кутодоу „Велика работа, достойна за царете“, както и „Най-голямата библиотека за една книга в..

публикувано на 04.02.21 в 15:34

Тайният код на българските резбари

Първото нещо което се вижда, когато се влезе в храма, обикновено са стенописите и иконите. Но много рядко хората се вглеждат в иконостаса и орнаментите му, в цялостната дърворезбена украса. Тя символизира небесния свят, в който майсторите-марангози са..

публикувано на 04.02.21 в 09:15

За щедрото, животворящо и храбро мъжко

Кога, ако не на Петльовден ще се пресрамим да поговорим за радостта и гордостта на „мъжката“ майка, за мъжкия баща няма нужда и да споменаваме. Колкото и да сме съвременно мислещи и действащи граждани и гражданки, ние продължаваме да използваме..

публикувано на 03.02.21 в 09:35

Учител или учен… или и двете

Затъване в рутина, безкрайно повтаряне, опростяване на сложните материи, укротяване на буйни подрастващи… навярно учителската професия може да изглежда така. Може обаче и да е точно обратното – творчество, развитие, радост, стимулиращо..

публикувано на 01.02.21 в 09:55

Ръсел Кроу „паркира“ яхтата си точно под балкона си в Сидни

Австралия е единственият континент-държава и най-малкият материк на земята. На нея липсват действащи вулкани, а геологичните данни показват, че там никога не е имало ледников период. А като се прибави, че от 300 милиона години не е разлюлявана от земетръс,..

публикувано на 30.01.21 в 09:05

29-ата българската антарктическа експедиция заминава в минимален състав

Днес (29 януари) в Аулата на СУ „Св. Кл. Охридски“ беше връчен Националния флаг на Република България на участниците в 29-та Национална Антарктическа Експедиция. Съобразено със сложната международна епидемична обстановка, съставът на българската експедиция..

публикувано на 29.01.21 в 12:25

Живот в/За изкуството

Доц. Ружа Маринска е водеща фигура в българското изкуствознание, която може да каже много за историята на българското изобразително изкуство. А и не само за него, за световното също. Всъщност тя прави това в излезлия в края на миналата година двутомник „За..

публикувано на 28.01.21 в 09:55

Как гладът се превърна в алчност – из историята на думите

Превръщането на глада в лакомия има стара история. Средновековните писмени паметници обръщат специално внимание на този човешки порок. Впрочем, както знаем от етимологията, в началото думите имат съвсем буквално значение, свързано с основни за живота..

публикувано на 27.01.21 в 08:35

Домът на утрешния ден

Как така нямаш телевизор, накъде гледат всички мебели у вас? – това е реплика на Джоуи Трибиани – един от героите на прочутия сериал „Приятели“. А преди мебелите да се насочат към тв екрана, семействата са се събирали на голямата баварска маса във..

публикувано на 26.01.21 в 08:50

Еврика! Успешни българи: Елена Николова

„Не се страхува да се впуска в решаването на трудни задачи  и го прави с жар“ – това казва за Елена Николова проф. д-р Георги Венков, зам.- ректор на ТУ София и преподавател във Факултета по приложна математика и информатика. А според Елена той и с проф...

публикувано на 25.01.21 в 16:55