Метроном

четвъртък
от 19.30 до 21.30 часа
Обзорно музикално предаване за събития от страната и чужбина.
Поднасяне на бърза и точна информация за предстоящи концерти в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери чрез интервюта с организатори и участници.
Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Специално се следи музикалният календар по света и се акцентира върху участието на български музиканти.
В предаването се излъчват записи на концерти и спектакли осъществени на различни сцени в страната.
Веднъж в месеца продуцентът на камерна музика от „Музикална къща“ Лилия Николова представя новата продукция от Първо студио на БНР.  
Екип: Валерия Христова, Светлана Димитрова, Лилия Николова, кореспонденти от страната и чужбина.

Публикации

Квартет „София“

Трибуна „Метроном“: българската музика в концертните зали

Гост на проблемната рубрика „Трибуна „Метроном“ бе проф. Ангел Станков. Поводът – трите концерта на квартет „София“ със струнни квартети на Лудвиг ван Бетовен и Михаил Пеков. Именно съпоставката на български автор с колос като Бетовен бе в основата на..

публикувано на 17.02.14 в 12:45

Подготовка за честванията на 100-годишнината на Борис Христов

Световноизвестният оперен бас Борис Христов влезе в календара на ЮНЕСКО за 2014 по повод 100-годишнината от неговото рождение. Цяла поредица от събития отбелязват юбилея, чиято кулминация ще бъде на 18 май – рождената дата на певеца, наричан..

публикувано на 16.02.14 в 09:35
Пласидо Доминго (вляво) и академик Пламен Карталов

Пласидо Доминго пази топли спомени от срещите си с български музиканти

След официалната среща с медиите, Пласидо Доминго се срещна с академик Пламен Карталов, директор на Софийската опера. Двамата разговаряха в присъствието на съпругата на Доминго, Марта Орнелас и представители на мениджмънта на големия певец. Доминго си..

публикувано на 13.02.14 в 16:48

Симфония № 2 от Никола Атанасов влезе в концертната зала

На 31 януари Академичния симфоничен оркестър и младият диригент Цветан Крумов за първи път изпълниха симфония № 2 от Никола Атанасов след възстановяването на партитурата. Как бе издирена и възстановена творбата и какво е бъдещето на това произведение;..

публикувано на 13.02.14 в 12:00
Пламен Джуров

Проблемът със Симфоничния оркестър на Хасково не е решен

Поредният казус свързан с музикалното изкуство в България – оркестърът на град Хасково да бъде закрит, а оркестрантите да получат предизвестията си за прекратяване на трудови отношения. В миналото предаване ви запознахме с този проблем на оркестъра,..

публикувано на 12.02.14 в 11:36

Българка сред победителите на международен конкурс – флейтистката Мила Цанкова

Конкурсът се организира от Чешкото радио от 1966 година. В него могат да участват млади музиканти до 18 години. За всяка година инструментите са различни. Журито на конкурса е от петима души. Те избират кои ще са финалистите от изпратени от различни..

публикувано на 11.02.14 в 12:24
Иван Спасов

Българската публика - българските композитори: къде се къса връзката

Поредно предизвикателство към културата и възпитанието на българската публика отправи програмата на Симфоничния оркестър на БНР, включвайки симфония №3 от Иван Спасов в концерта си на 17 януари. Къде се къса връзката, какъв е проблемът и от кога..

публикувано на 11.02.14 в 11:39

Детски проект на Ина Кънчева и фондация "Културни перспективи"

Нова музикална книга може да намерите в книжарниците – озаглавена е "Детска стая" и е по цикъла от седем песни на Модест Мусоргски. Оперната певица Ина Кънчева, управител на фондация "Културни перспективи" е в основата на проекта. В диска, съпътстващ..

публикувано на 11.02.14 в 09:40
Габриела Георгиева, Костадин Андреев, Гергана Русекова и Велизар Генчев (отляво надясно)

Софийската опера чества Борис Христов в Класическата гимназия в София

Софийската опера и балет постави началото на честванията на 100-годишнината от рождението на световноизвестния бас Борис Христов с концерт в Националната гимназия за древни езици и култури. Акад. Пламен Карталов благодари на публиката с думите: „Много съм..

публикувано на 07.02.14 в 10:25