Калина Христова, Далия Врана, Александра Горски - Раби, Елена Механджийска, Доач Бездюз, Валерия Христова, Евгения Бааджиева-Димова, Зара Кушева и Кристиана Алипиева (отляво надясно).

Звездна фантазия от "КласикАрт"

Музикантите от "КласикАрт" ще представят своя последен концерт за сезон 2021/2022 на 14 май от 19 часа в зала "България". "Избрали сме да съчетаем френска и италианска музика. Това е едно много амбициозно начинание, защото самите творби са..

публикувано на 14.05.22 в 09:35

Спомените за отминалите години – Стефка Евстатиева разказва

Когато поканиш един оперен певец, който е решил да се откаже от всякакви ангажименти и да се отдаде на спокойствие и срещи с приятели, най-лесно е да го разпиташ за отминалите славни дни. За Стефка Евстатиева те са много и наистина много славни. "Обичам..

публикувано на 14.05.22 в 08:05
Jerusalem In My Heart на осмия рожден ден на „Аларма Пънк Джаз“ (октомври, 2016)

Задава се "Шумната неделя" на "Аларма Пънк Джаз"

Канадско-ливанският аудио-визуален проект Jerusalem In My Heart , авангардната цигуларка Джеска Мос и краут-поп дуото OOHS! излизат заедно на сцената на клуб *Mixtape 5* в последната неделя на месец май (29.05.2022) като част от специална..

публикувано на 13.05.22 в 19:15

Кремена Ачева – брилянтната флейта на Софийската филхармония

Една от дългогодишните и ярки съвременни представителки в голямото семейство на Софийската филхармония споделя със слушателите на предаването "Български изпълнители" и рубриката "На гости на Софийската филхармония" някои от най-вълнуващите моменти в..

публикувано на 13.05.22 в 08:42

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", май 2022

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо..

обновено на 11.05.22 в 13:25

Любовни мечти по Гьоте на оперната сцена в Лиеж

В началото на април Кралската опера на Валония в Лиеж предложи пет спектакъла на рядко играната в наши дни опера на Амброаз Тома "Миньон". Творбата е била сред най-популярните и обичани френски опери през XIX век. Само за четири години след първото ѝ..

публикувано на 11.05.22 в 09:35

Честваме Деня на Европа с Европейския концерт на Берлинската филхармония в Лиепая - Латвия

9 май – Денят на Европа, според едни, Денят на Победата, според други. Трети го честват като Ден на майката, четвърти – като Ден на учителя. Някъде по света 9 май е Ден на освобождението, Ден на независимостта и дори Ден на възпоменанието. Денят е важен..

публикувано на 09.05.22 в 09:05

Среща с Вердиевата интерпретация на темата за героизма и жертвоготовността

В поредицата на "Неделен следобед", посветена на непознати оперни творби на 8 май, избираме Вердиевата "Жана д`Арк" от програмата на Международния музикален обмен на Еврорадио. "Жана д’Арк" е опера от Джузепе Верди в пролог и три действия, либрето..

публикувано на 08.05.22 в 08:05

Директно от Метрополитън опера – „Турандот“ на Пучини

Само седем месеца след световната премиера в Ла Скала през 1926 г., "Турандот" е поставена и в Ню Йорк. По това време вече шедьоврите на Пучини – "Тоска", "Мадам Бътерфлай" и "Бохеми" са основни в репертоара на театъра. От друга страна "Момичето от..

публикувано на 07.05.22 в 08:20

Маестро Найден Тодоров отправя покани за концерти

След успешното гостуване през 2019 година на състава на Софийската филхармония в австрийската столица, музикантите отново се завръщат на сцената на една от най-престижните зали във Виена "Музикферайн" на 17 май. И този път маестро Найден Тодоров е..

публикувано на 06.05.22 в 16:07