Иван Лалев – музикант и космополит

За един от концертмайсторите на Софийската филхармония – виолончелиста Иван Лалев, определението "космополит" го характеризира като артист-инструменталист в соловото, оркестровото и камерно музициране. Започнал сериозно заниманията си по музика на..

публикувано на 29.04.22 в 09:50
Константин Добройков

Моцартовата Голяма меса под диригентството на Константин Добройков

Едно дългоочаквано събитие е на път да стане факт – отложеното с цели две години заради пандемията изпълнение на Моцартовата Голяма меса в до минор ще се състои на 29 април 2022 от 19 часа в зала "България" . Изпълнители са музикантите от Смесения хор и..

публикувано на 29.04.22 в 08:28
Soccer96 – Дан Ливърс (Даналог) и Максуел Халет (Бетамакс)

Soccer96 – галактически синт-пънк от "Аларма" и Stretch

Поредното съвместно начинание на радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" и музикалната платформа Stretch се задава след по-малко от месец! На 1 юни в клуб *Микстейп 5* директно от Лондон каца звездно трио за невероятна вечер със звук на синт-пънк,..

публикувано на 28.04.22 в 18:05
Ники Мао (Hiro Kone)

Hiro Kone между световете

Hiro Kone e самостоятелен проект на американската мултиинструменталистка и продуцентка на електронна музика Ники Мао. Тя пристига в Европа от Ню Йорк по-малко от половин година след излизането на четвъртия си албум Silvercoat Тhe Тhrong, издаден през..

публикувано на 26.04.22 в 17:21

100-годишнината на композитора Александър Райчев

Тези, които помнят композитора Александър Райчев в цветущите му, силни години, са все още немалко. Неговата фигура, подобно на музиката му, е ярка, пламтяща, открояваща се и това, че е роден лидер, беше ясно на колегите – и по-млади и по-стари. Тази..

публикувано на 26.04.22 в 08:57
Сър Джон Елиът Гардинър

Тържествена меса на Бетовен звучи на Великден

Програма "Христо Ботев" на 24 април излъчва запис от концерт състоял се на 27 септември 2021 в Херкулесовата залата в Мюнхен. На сцената са съставите на Баварското радио – хор и симфоничен оркестър, диригент е сър Джон Елиът Гардинър. Солисти са Луси..

публикувано на 24.04.22 в 07:50
Смесеният хор и Симфоничният оркестър на Баварското радио, дирижира Саймън Ратл

В очакване на Възкресение – Саймън Ратл дирижира Матеус Пасион

Тази събота в музикалната вечер на програма „Христо Ботев“ (23 април от 20 часа) ще прозвучи небезизвестната монументална творба, която пресъздава събитията от живота на Иисус Христос през Страстната седмица – „Матеус Пасион“ от Йохан Себастиан Бах...

публикувано на 23.04.22 в 09:05

"Покланяме се, Христе, на Твоите страдания…"

На Велики петък, когато християните в едно с цялото творение, съпреживяват смъртта и погребението на Сина Божи с надеждата да станат съпричастни и на неговото славно Възкресение, в "Музикалната вечер " на 22 април от 19.30 часа ще звучат творби,..

публикувано на 22.04.22 в 08:00

Клавирно дуо "Атмосфери" – две противоположности в едно

Александра Дичева и Мила Михова са възпитанички на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класа по пиано на проф. Борислава Танева. Тяхната преподавателка ги събира на една сцена през 2017 г., за да участват с две премиерни..

публикувано на 21.04.22 в 08:35
Кшищоф Пендерецки

По Via Dolorosa: "Пасион по Свети Лука" от Кшищоф Пендерецки

Векове наред в западната църковна традиция тъжните и поучителни събития, станали през Страстната седмица се представят в так.нар. Пасион. Жанрът, преминал дълга еволюция от 4 век до днес, по времето на Барока се оформя като голямо ораториално..

публикувано на 20.04.22 в 13:35