\r\nХосе Карерас - притежателят на един от най-красивите гласове на ХХ и ХХI век.

Хосе Карерас - идолът на Испания

Главен герой в този “Звезден експрес” е великолепният тенор Хосе Карерас, с хитове от мюзикъли и филми в неговите неподражаеми и недостижими изпълнения! За онези, които този петък ще чуят гласа му за първи път, (макар че доста се съмняваме сред слушателите..

публикувано на 02.12.09 в 14:08

Музикална радиоенциклопедия: в поредицата „Другият живот на музиката” - три киноверсии на „Ромео и Жулиета”

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Muzikalna_radioenciklopediq/091203_muzikalnaradioenciklopedija.mp3 “Ромео и Жулиета” изглежда е най-филмираната пиеса на всички времена. Сред най-ярките екранизации са тези на режисьора Джордж Кюкър от 1936, на Дзефирели от..

публикувано на 02.12.09 в 13:32

Музикална радиоенциклопедия всеки вторник - „Упражнение по стил”

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Muzikalna_radioenciklopediq/091202_tenor.mp3 ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Muzikalna_radioenciklopediq/091208_Bariton.mp3 ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Muzikalna_radioenciklopediq/091215_Bas.mp3..

публикувано на 01.12.09 в 08:56

Двама музиканти, влюбени в инструментите си - тромпетистът Сергей Накаряков и акордеонистът Яцек Греков

Във времето за специалните проекти на прочути и не тъй известни музиканти, днес ще звучи тромпетът на Сергей Накаряков и акордеонът на Яцек Греков - двама творци готови да прескочат написаните за техните инструменти пиеси и да представят пред публиката..

публикувано на 30.11.09 в 11:59
\r\nДамата на британската империя - сопраното Гуинет Джоунс

„Танхойзер” от Рихард Вагнер - голяма романтична опера в три действия

„Танхойзер” на режисьора Гьоц Фридрих от 70-те години на миналия век силно скандализира старата генерация вагнерианци в Байройт и заедно с това въвежда новата епоха...” Ще излъчим исторически запис от Байройт от 1978 година. Тогава на сцената на вагнеровия..

публикувано на 27.11.09 в 11:38
Сър Саймън Ратъл на диригентския пулт

Саймън Ратъл се нарича епизодът от радиосериала Големите диригенти

Наричат го диригент с харизма. Той е невисок и слаб. Движи се бавно, уморено сякаш, а фигурата му е увенчана със забележителна глава – обрамчват я много сребърни къдрици. И въпреки белегът на близо 55-годишната му възраст, той излъчва симпатична, неосъзната..

публикувано на 27.11.09 в 10:26
Маестро Фабио Бионди

Фабио Бионди - виртуозът цигулар, който се превърна в маестро

Благодарение на великолепните ни връзки с Европейския съюз за телевизия и радио ще ви предложим фрагменти от концерт на ансамбъл The English Concert, ръководен обаче не от своя прочут диригент Тревър Пинък, а от не по-малко знаменития днес италиански цигулар..

публикувано на 27.11.09 в 07:41
Ага Зариан

Ага Зариан - музика, която прониква в сърцето

В центъра на вниманието на този “Звезден експрес” е една от най-високо оценяваните джаз-вокалистки от новата генерация. За нея сънародникът й Шимон Кропачевски казва: “Надежда на полския джаз, най-добрата полска джазова изпълнителка, полската Даяна Крол –..

публикувано на 26.11.09 в 11:09
\r\nАмериканската вокална група от Сиатъл Groove for Thought на сцената на Третия световен празник-пазар на хоровото пеене “Полифолия” в град Сен-Ло, Долна Нормандия през 2008 г.

Поп, рок и джаз в хоровата музика

В съвременното хорово изкуство много от вокалните групи по света са показали брилянтни изпълнения на известни композиции в стиловете поп, рок и джаз. Дори съществува и такава категория в регламента на някои международни хорови конкурси, която е изключително..

публикувано на 24.11.09 в 10:31
Минчо и Николай Минчеви - директно от зала

Останете у дома на 27 ноември вечерта заедно с маестро Емил Табаков, Минчо Минчев, Николай Минчев и Симфоничния оркестър на БНР

Естествено, че столичани биха могли да проследят събитието „на живо”, като посетят концертната зала. Но този път е може би по-добре да си останат у дома. Най-малко по две причини. Първата: билетите за концерта на радиооркестъра вървят като топъл хляб и..

публикувано на 24.11.09 в 09:03