Маестро Фабио Бионди

Фабио Бионди - виртуозът цигулар, който се превърна в маестро

Благодарение на великолепните ни връзки с Европейския съюз за телевизия и радио ще ви предложим фрагменти от концерт на ансамбъл The English Concert, ръководен обаче не от своя прочут диригент Тревър Пинък, а от не по-малко знаменития днес италиански цигулар..

публикувано на 27.11.09 в 07:41
Ага Зариан

Ага Зариан - музика, която прониква в сърцето

В центъра на вниманието на този “Звезден експрес” е една от най-високо оценяваните джаз-вокалистки от новата генерация. За нея сънародникът й Шимон Кропачевски казва: “Надежда на полския джаз, най-добрата полска джазова изпълнителка, полската Даяна Крол –..

публикувано на 26.11.09 в 11:09
\r\nАмериканската вокална група от Сиатъл Groove for Thought на сцената на Третия световен празник-пазар на хоровото пеене “Полифолия” в град Сен-Ло, Долна Нормандия през 2008 г.

Поп, рок и джаз в хоровата музика

В съвременното хорово изкуство много от вокалните групи по света са показали брилянтни изпълнения на известни композиции в стиловете поп, рок и джаз. Дори съществува и такава категория в регламента на някои международни хорови конкурси, която е изключително..

публикувано на 24.11.09 в 10:31
Минчо и Николай Минчеви - директно от зала

Останете у дома на 27 ноември вечерта заедно с маестро Емил Табаков, Минчо Минчев, Николай Минчев и Симфоничния оркестър на БНР

Естествено, че столичани биха могли да проследят събитието „на живо”, като посетят концертната зала. Но този път е може би по-добре да си останат у дома. Най-малко по две причини. Първата: билетите за концерта на радиооркестъра вървят като топъл хляб и..

публикувано на 24.11.09 в 09:03
Алфред Шнитке

Преди 75 години е роден един от най-забележителните композитори на ХХ век - Алфред Шнитке

Алфред Шнитке е роден на 24 ноември 1934 година в град Енгелс в Републиката на немците от Поволжието в СССР. Баща му е от литовско-еврейски произход, а майка му – волжка германка. Шнитке започва музикалното си образование във Виена, където баща му, журналист..

публикувано на 23.11.09 в 13:24

Музикалните градове на света: Париж

Ще гостуваме на един от най-популярните, най-обичаните, най-дискутираните и най-предпочитани като дестинация европейски градове. Един град, за който сезони няма, защото е винаги желан, столицата на Франция - Париж... Едва ли има друг град по света, който..

публикувано на 19.11.09 в 10:05
Проф. Георги Робев в Първо студио на БНР

75 години от рождението на проф. Георги Робев

Предаването включва документални записи от емблематични концерти на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” под диригентството на Георги Робев, дългогодишен ръководител и вдъхновител на състава. Той е свързан с Капелата в продължение на..

публикувано на 18.11.09 в 13:03
Сцена от операта „Орландо Паладино” от Йозеф Хайдн

Операта „Орландо Паладино” от Йозеф Хайдн за пръв път в национален ефир

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Klasicheska/Pendenchanska_Paladino.mp3 В събота, 21 ноември, от 20.00 часа ще имате възможност да чуете операта „Орландо Паладино” (Рицарят Орландо) от Йозеф Хайдн, документален запис от Инбрук, 29 юли 2009 г. Свири..

публикувано на 18.11.09 в 11:30
Франческо Беарцати с любимия си инструмент - саксофона

Френският саксофонист Франческо Беарцати ще бъде специален гост на джаз концерта в Първо студио на БНР на 19 ноември

Отново ви каним на джаз концерт в Първо студио на БНР. В програмата са включени авторски пиеси на Франческо Беарцати и Живко Петров. Френският саксофонист Франческо Беарцати, който е автор и на редица джазови пиеси, ще бъде специален гост на джаз концерта в..

публикувано на 17.11.09 в 09:20
 

Среща с певицата Венета Рангелова в предаването „Звезден прах”

С танцовите шлагери и лиричните балади, които записва през 80-те години, Венета Рангелова печели огромна популярност. Преди да започне соловата си кариера, тя трупа опит във вокалната група „Стил”, с която участва на фестивалите „Златният Орфей”, „Бургас и..

публикувано на 17.11.09 в 09:14