Квартет „Филхармоника“: Упражняваме един ритуал, в който музиката е центърът

С инструменталистите от струнен квартет „Филхармоника“ ви срещаме в последния петък на месец февруари в предаването „Български изпълнители“  В ансамбъла участие вземат четирима от водещите оркестранти на Софийската филхармония – Павел Златаров, Анна..

публикувано на 27.02.20 в 12:39
Подполковник Ради Радев, Любомира Александрова и Александър Райчев (от ляво надясно)

Нацията има нужда от патриотична музика, за да намери място в световния елит

"Нашата нация има нужда от патриотична музика, за да може да намери с достойнство своето място в световния елит". Това подчерта подполковник Ради Радев – главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър, който,..

публикувано на 27.02.20 в 12:18

Soft Things – в търсене на мекотата

Как може да бъде дефинирана мекотата и възможно ли е изобщо това без помощта на понятието за твърдост? Как се танцува безформеност? Способни ли са човешките тела да се носят като медузи във вода? На пръв поглед тези въпроси, които дават начало на..

публикувано на 26.02.20 в 18:05
Анжела Тошева

Анжела Тошева представя музика за деца и възрастни от Дебюси

Клод Дебюси пише за малката си дъщеричка Клод-Ема клавирния цикъл „Детски ъгъл“ и балета „Кутията с играчките“ по текстове на Андре Еле. Балетът е за пиано и рецитатор, и е създаден непосредствено преди Първата световна война. Оркестрира го по насоки от..

публикувано на 25.02.20 в 10:25

Непознати творби в „Неделен следобед“

Ораторията „Св. Йоан Кръстител“ от Алесандро Страдела, запис от фестивала в Залцбург и изпълнена от „Колегиум 1704“ с диригент Вацлав Люкс с участието на: Джулия Семенцато като Саломе, Люсил Ричардо – Иродиада, Кристоф Дюмо – Йоан, Кристиан Адам –..

публикувано на 23.02.20 в 08:00

„Леонора“ – първата версия на единствената опера на Бетовен

В съботната вечер по програма „Христо Ботев“ предлагаме запис от Бетовеновата колекция на Еврорадио. На 1 февруари тази година на сцената на Виенската държавна опера беше представена рядко изпълняваната първа версия на операта „Фиделио“ от 1805 година...

публикувано на 22.02.20 в 07:10
Камен Големинов

В Музикалните вечери – почит към диригента Камен Големинов

Да се родиш в семейство на изтънчени интелектуалци е благословия. Класикът на българската музика академик Марин Големинов и известната преводачка от немски език Лили Големинова даряват живот на трима сина. Двама от тях професионално се посвещават на..

публикувано на 21.02.20 в 11:50
Кремена Николова (вляво) и Аделина Александрова

Кремена Николова: Каузата е една – класическата музика

Докато културата е изтласкана на по-заден план, нещата няма как да се оправят – казва пиарът на Софийската филхармония, Кремена Николова, която е специален гост в „Предаване без име“. „Журналистиката е могъща сила, но докато се подлъгваме да отразяваме..

публикувано на 21.02.20 в 10:50

„Леонора“ – опера в три действия от Лудвиг ван Бетовен

Либрето: Йозеф Зонлайтнер, адаптирано на немски език от френска версия на Жан-Никола Буйи Първо изпълнение: Театър ан дер Вийн, Виена, 20 ноември 1805 г. Дeйстващи лица : Дон Фернандо, министър – баритон Дон Пизаро, началник на затвора..

публикувано на 21.02.20 в 10:25

Прея – като молитва

Прея-Ейрин-Комфорт Рекс Осасей е пълното ѝ име. Почти като Пипи Дългото чорапче...  "Радвам се, че нашите са ме дарили с името Прея и че по този начин са ми позволили да имам идентичност и мога да си позволя личното ми име да е артистичен псевдоним...

публикувано на 20.02.20 в 12:23