Музикални вечери

от понеделник до петък
от 19.30 до 21.20 часа

неделя
от 22.00 до 24.00  часа


понеделник
“Еврорадио”
Излъчват се документални записи от предварително избрани концерти от предложенията на Европейския съюз за радио и телевизия. “Еврорадио” предлага уникална възможност да бъдете възможно най-скоро в най-големите световни зали и на най-престижните фестивали, с най-звездните съвременни имена и най-новите музикални композиции.
Екип: „Класика“

вторник
“Студио музика”
Предаването представя личности и събития от музикалното минало и настояще. Търси и показва артефакти, свързани с българската и световната музика. Реконструира забравени музикални събития, припомня исторически записи и концерти с изключителна стойност, особено важни за българската музикална култура.
“Студио музика” е отворено за различни позиции и оценки за миналото, настоящето и бъдещето на музиката.
Екип: Силвия Тихова, Наталия Илиева

сряда
“Контемпо”
Предаване за старинна и съвременна музика (преди Моцарт и след Вагнер?), което има интердисциплинарен и дискусионен характер, без жанрови и стилови предубеждения.
Барок и Джаз, Авангард и Ренесанс съжителстват в равнопоставено гласоводене на територията на предаването. Негова цел е да показва допирни точки на отдалечени епохи в музиката. Идеята – да информира, провокира, образова и забавлява. Посланието: музиката е във времето, времето е в нас!
Рубрики: “Класиката” (на модернизма), “Интелектуалци за музиката” (гостуват представители на други изкуства), “Нещо нечуто”, “Премиера”, “Новина на деня” (нови имена, дискове, кореспонденции, явления…), “Да капо” (отново за познатите), “Композитор на месеца” (главно български), “Понятия” (музикални понятия) и редица други, които се явяват при случай: “Година на…”, “Хитове от миналия век”, “Минутка за сноба”, “Загасете радиото”, “Паралели”, “Жената на композитора”, “Радиопотайности”, “Извън ефира”, “По ваше желание”…
Може да получавате информация за актуалната програма и всичко, което ви интересува, ако ни пишете на:
e-mail: kp11@abv.bg
Екип: Милен Панайотов, Янина Богданова, Цветана Тончева

четвъртък
“Метроном”
Обзорно музикално предаване за събития от страната. Професионална, бърза, аргументирана и безпристрастна оценка на концертите в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери от самото събитие. Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Представяне на музикални проекти и звукозаписни премиери. Специално се следи музикалния календар по света свързан с участие на български музиканти.
Екип: Елена Хубанова, Цветелина Начева, Светлана Димитрова, Аделина Александрова, Наталия Илиева, Ралица Фичева

петък
“Български изпълнители”
Свирят български състави и изпълнители, звучат записи от фестивали у нас, както и нови записи от Първо студио на БНР. Това е денят за директните излъчвания на концертните цикли от “Златния цикъл” на симфониците на БНР от столичната зала “България”.
Екип: „Класика“

неделя
"Музикални вечери"
Екип: „Класика“

Публикации

\r\nНа 23 октомври от 19 часа - директно в ефира на програма

Диригентът Патрик Галоа не се разделя с флейтата, дори когато почива

Българското нацинално радио предлага пореден празник за ценителите на класическата музика. На 23 октомври от 19.00 часа в зала “България” е вторият концерт на Симфоничния оркестър на БНР за сезон 2009/2010 г. Световно известният флейтист Патрик Галоа ще..

публикувано на 20.10.09 в 12:43

Звукова алхимия: Янко Петров, майстор на обои

Първоначалното работно заглавие на това предаване беше “Растат ли обоите по дърветата?” - породено от шегите на събеседниците на Здравка Андреева. И наистина, дали някой се замисля как се “майстори” този фин музикален инструмент от т. нар. група на..

публикувано на 14.10.09 в 13:17

В "Музикални вечери" концерт по случай 85-годишнината от рождението на Рудолф Баршай

В програмата: творби от Бах, Моцарт, Бетовен, Берлиоз, Хиндемит и Шостакович. В неделната музикална вечер с удоволствие ще ви припомним изкуството на един истински патриарх на изпълнителското изкуство. Името му е Рудолф Баршай, роден е на 28 септември 1924..

публикувано на 12.10.09 в 16:32

24 септември, 19.00 часа, директно от зала "България": Райна Кабаиванска и нейният майсторски клас

Тази вечер от 19 часа директно от зала „България” излъчваме гала концерта на най-добрите млади изпълнители от майсторския клас на Райна Кабаиванска заедно със Софийската филхармония. Изпълнителите са подбрани сред 60 кандидати от 9 страни. С концерта ще..

публикувано на 12.10.09 в 16:32

На 9 октомври, директно от зала "България": откриване на новия концертен сезон на СО на БНР с диригент Емил Табаков

На 9 октомври, от 19.00 часа в зала “България” се открива новият концертен сезон на Симфоничния оркестър на БНР, посветен на 75-годишнината на радиото. Диригент е Емил Табаков, а солист - младата пианистка Люба Куртева. В програмата: Хайдн - Симфония №..

публикувано на 08.10.09 в 09:01

Музикални вечери

Музикалното многообразие на света от понеделник до петък и неделя от 19.30 до 21.20 часа понеделник “Еврорадио” Излъчват се документални записи от предварително избрани концерти от предложенията на Европейския съюз за радио и телевизия. “Еврорадио”..

публикувано на 14.09.09 в 08:32