Покана за пътуване

неделя
от 17.00 до 18.00 часа


„Покана за пътуване” е предаване за приключения! От 17 до 18 часа всяка неделя вечер по програма „Христо Ботев“ водещата Магдалена Гигова ще ви среща с интересни личности, с пътешественици, с неизвестни, но цветни люде, които правят живота ни по-шарен и ни подбуждат да тръгнем на път. Без значение накъде и по какъв начин – до незнайно българско кътче или далечна страна, с куфар в ръка или с копнеж в душата.
„Покана за пътуване” е предаване за мечтатели! Всяка седмица то ще ви отвежда до местенце в България, за което не сте чували, а може да оставите сърцето си там. В своята рубрика „50 важни за българите места извън страната” младите автори Светослав Марков и Теодор Борисов ще ви разкриват малко известни факти за свързани с нашата история обекти в странство. Няма да липсва и екзотика – от първо лице. Независимо дали ще „се запознаете” с орангутаните в Борнео или ще „ходите” в джунглите на Амазонка, дали гепард „ще ви целува ръка” или ще „отксубнете” косъм от опашката на слон за късмет – всички авантюри из далечни земи ще бъдат споделени от разказвачи, които наистина са били там и са ги преживяли лично.
А и самата водеща Магдалена Гигова ще се вклинява с някоя сочна история от пътешествията си из 86 държави.
Освен на сайта на БНР, можете да четете, видите и чуете още интересни приключения на страницата на предаването във Фейсбук – „Покана за пътуване” и на едноименния канал в youtube.

Екип на предаването: Магдалена Гигова, Весел Цанков, Ани Маринова, Албена Велева и Весела Цанкова

Публикации

Ендокринолог прелетя 60 000 км за месец, за да снима вулкани, в Шри Ланка – люто и магично

Помните ли онова стихотворение на Валери Петров, в което той като млад студент сравнява трахеите с брезички, а когато вече е утвърден поет, брезичките му се привиждат като трахеи. Откакто узнах за необичайното хоби на ендокринолога д-р Александър Шинков..

публикувано на 22.10.18 в 10:25
Слава Рачева

Със Слава Рачева от Япония до Силистра, фадрома танцува секси в Хаарлем

Няма човек в България, който да не е чувал за гостенката в Покана за пътуване. Мнозина я разпознават само по гласа. Тя самата се шегува, че често я спират на улицата с „Извинете, ужасно много ми приличате на една артистка. Ужасно, чак не, но наистина..

публикувано на 15.10.18 в 12:15
В Амстердам основното средство за придвижване е велосипедът

Ракия от метлата на баба Яга, един испано-французин, заседнал в България и Амстердам за напреднали

Сигурно сте чували поговорката за Китай „Всичко, което лети и не е самолет, и всичко, което има четири крака и не е маса, се яде“. Тогава да не се учудваме, че в милиардната азиатска страна правят… алкохол от метлата на баба Яга. Ще се опитам да побългаря..

публикувано на 08.10.18 в 15:35
Йорданка Благоева в градината, където отглежда над 90 различни видове растения и билки.

Шампионката Йорданка Благоева живее в енергиен рай. Студент – по стъпките на Свети Иван Рилски

Помните ли онова стихотворение на Валери Петров „Ех, младостта е лесно нещо, когато си младеж“. Нищо подобно! Младостта е лесна във всяка възраст. А общуването с природата и пътешествията й действат като увеличително стъкло. А следващата ни..

публикувано на 01.10.18 в 09:30
В Непал смятат, че с въртене на религиозни барабани и повтаряне на мантри всяко желание е изпълнимо.

Защо суданците не напълняват

Онези от вас, които са слушали миналото издание на Покана за пътуване, си спомнят обещанието да продължа разговора с журналистката от БТА Оля Ал Ахмед, която разби всичките ни представи за Судан, като последната страна, където човек би прекарал..

публикувано на 26.09.18 в 12:40
Журналистката от БТА не се бои от проклятието на пирамидите.

До Австралия с авторката на най-горещия дамски роман „Лара“, Оля Ал Ахмед опровергава предразсъдъците за Судан

Вярвам, че всеки, който има средствата да си го позволи, дори това  да са последната му пари, трябва да направи околосветско пътешествие, казва Ендрю Карнеги. Вие сте късметлии! Впускате се в околосветско пътешествие само като слушате Покана за пътуване и..

публикувано на 17.09.18 в 10:00
Мачу Пикчу

В „Покана за пътуване“ – из България с котка на каишка, до шаманите в Перу и забележителностите“ на Аруба

Лятото си отива тихо. Също както пътешественик, отправил се към края на невероятен воаяж. Призванието на Покана за пътуване, е всяка неделя да ви осигурява нужната доза идеи и мечти. И в този ред на мисли – ако нейде из Родопите сте видели 92-годишна дама..

публикувано на 10.09.18 в 09:30
Джамията Емам в Исфахан

В „Покана за пътуване” – с Норбеков из Странджа, древни руини и морална полиция в Иран, летящи риби и плуващи котки във Ван

В този епизод на „Покана за пътуване” поемаме към Странджа с Норбеков, към древните руини и съвременните нрави на Иран и към Ван – езерото на летящите риби и плуващите котки. Предполагам, че почитателите на Мирзакарим Норбеков са наострили уши, колчем са..

публикувано на 03.09.18 в 09:35
Летвата с височина 209 см, ненадминатият рекорд на Стефка Костадинова стои на входа на Музея на олимпийското движение в Лозана.

Кораб катери… баир в Панамския канал, в Лозана минават под летвата на Стефка Костадинова

„Светът е книга и онези, които не пътуват, четат само една страница“, казва Августин Блажени. В „Покана за пътуване“ определено се разлистват повечко страници. С режисьора Стилиян Иванов е разговорът с продължение от миналото предаване. Той засне втори филм..

публикувано на 28.08.18 в 09:05
Магдалена Гигова в сиропиталището за слонове в Пиннавала, Шри Ланка.

Сиропиталище за слонове в Шри Ланка, при танцуващите дервиши и с пиесата „Паякът” по света

В „Покана за пътуване” разказвам за една от най-награждаваните български пиеси – „Паякът”. Ще си речете, защо ни говорят за изкуство в предаване за пътешествия. Ами понеже постановката на Йордан Славейков и Димитър Касабов, които са и автори на..

публикувано на 20.08.18 в 09:05