Покана за пътуване

неделя
от 17.00 до 18.00 часа


„Покана за пътуване” е предаване за приключения! От 17 до 18 часа всяка неделя вечер по програма „Христо Ботев“ водещата Магдалена Гигова ще ви среща с интересни личности, с пътешественици, с неизвестни, но цветни люде, които правят живота ни по-шарен и ни подбуждат да тръгнем на път. Без значение накъде и по какъв начин – до незнайно българско кътче или далечна страна, с куфар в ръка или с копнеж в душата.
„Покана за пътуване” е предаване за мечтатели! Всяка седмица то ще ви отвежда до местенце в България, за което не сте чували, а може да оставите сърцето си там. В своята рубрика „50 важни за българите места извън страната” младите автори Светослав Марков и Теодор Борисов ще ви разкриват малко известни факти за свързани с нашата история обекти в странство. Няма да липсва и екзотика – от първо лице. Независимо дали ще „се запознаете” с орангутаните в Борнео или ще „ходите” в джунглите на Амазонка, дали гепард „ще ви целува ръка” или ще „отксубнете” косъм от опашката на слон за късмет – всички авантюри из далечни земи ще бъдат споделени от разказвачи, които наистина са били там и са ги преживяли лично.
А и самата водеща Магдалена Гигова ще се вклинява с някоя сочна история от пътешествията си из 86 държави.
Освен на сайта на БНР, можете да четете, видите и чуете още интересни приключения на страницата на предаването във Фейсбук – „Покана за пътуване” и на едноименния канал в youtube.

Екип на предаването: Магдалена Гигова, Весел Цанков, Ани Маринова, Албена Велева и Весела Цанкова

Публикации

В „Покана за пътуване” – с Мерлин Арно при шаманите в Борнео и из Виена с „Бай Ганьо” вместо пътеводител

<iframe width="850" height="478" src="https://www.youtube.com/embed/cqv7X2wyzYA" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe> Как живеят дивите племена в Борнео,  трудно ли е да присъстваш на шамански..

публикувано на 04.03.18 в 19:05
Джамията Шейх Лофт Аллах в Исфахан

В „Покана за пътуване”: С Норбеков в Странджа, древни руини и морална полиция в Иран, летящи риби и плуващи котки във Ван

В този епизод поемаме към Странджа с Норбеков, към древните руини и съвременните нрави на Иран и към Ван – езерото на летящите риби и плуващите котки. Предполагам, че почитателите на Мирзакарим Норбеков са наострили уши, колчем са чули името на създателя на..

публикувано на 25.02.18 в 19:05

В „Покана за пътуване”: Иван и Андрей издадоха „Левски – другото име на свободата”, Светлана Тилкова-Алена за Виенския бал и Бутан – страната на лютивото щастие

От сутринта отвсякъде ни припомнят, че днес е 18 февруари, денят, в който се навършват 145 години от кончината на Апостола на свободата, но замислете се какво знаете за него освен няколко учебникарски факта и фразата „Ако спечеля, печели цял народ, ако..

публикувано на 18.02.18 в 19:05
Горещ момент от карнавала в Рио

В „Покана за пътуване” - страстна самба в Рио, меренге на Карибите, камбанен звън и шкембе-чорба в Трънско

За Трън в медиите се чува само ако някой реши отново да копае за злато в местната мина и напористи инвеститори убеждават малкото останало население, че съпътстващият  добив на уран е полезен за здравето. Е, трънчани се опънаха на идеята с референдум,..

публикувано на 11.02.18 в 19:05
Албанската група с д-р Милен Врабевски на есенния семинар 2017 година

Д-р Милен Врабевски за българските твърдини в Албания, памет за Евлоги и Христо Георгиеви и горещи маршрути между Карибите, Испания и Дубай

Помните ли вицовете за албанския реотан, на които се смеехме навремето? Днес немалко нашенци със съвсем различно мнение поемат към плажовете на Дуръс, но продължаваме да не подозираме как само с едно леко отклонение можем да попаднем в истинска твърдина на..

публикувано на 04.02.18 в 19:05
Ритуален танц в Ле, столицата на Ладак.

В Ладак по стъпките на Исус и Рьорих, къща плава в Жребчево и нещотърсачи на брюкселския битак

В „Покана за пътуване” ви предизвиквам да тръгнем заедно на път, към едно място, където химикалката се смята за белег на цивилизация, няма град, разположен на височина под 3000 метра и хората живеят както преди векове, почитат боговете си и са щастливи с..

публикувано на 21.01.18 в 19:10
Монашеската република Атон - поглед откъм морето

Потайностите на Атон и какво е да извървиш 800-те км от Пътя на Камино - от първо лице

Оцеляхме, слушатели на „Покана за пътуване”! След като пазарувахме, сякаш идва свършекът на света. След като прекалихме с ядене и пиене все едно ще ни заключат в дебелариум. След предозирането с честитки, сурвачки и прегръдки. Хранително-вкусовата..

публикувано на 07.01.18 в 19:10
Групата защитници на слонове решили, че постройката с каменните фризове е храм, а тя се оказала водохранилище

Как посрещат Нова година в Еквадор, как са пътували българите в началото на ХХ век, лесно ли се пътешества със слон в Индия и препоръки за "студени" дестинации

В „Покана за пътуване” на 31 декември не отправяме новогодишни пожелания в аванс, а създаваме мечти. Срещаме ви с люде, преживяли такива приключения, че на човек моментално му се приисква да хукне през глава по техните маршрути. Ще има поучителни намеци за..

публикувано на 31.12.17 в 19:10
Поглед към днешен Витлеем

Две гледни точки към Лапландия – дома на дядо Коледа, къс пас до Погановския манастир и истинска ли е 14-лъчната звезда във Витлеем, пред която коленичим

Скъпи дядо Коледа! Искам през новата година да имам дебел портфейл и тънко тяло! И моля те внимавай да не объркаш нещата като миналата година!   Не, не сте сбъркали предаването. „Покана за пътуване” е, но на Бъдни вечер не е зле човек да си каже желанието и..

публикувано на 24.12.17 в 17:10
Хиляди храмове са разпръснати в долината около Баган, Бирма

Каква е приликата между Варна и Нигерия, как се пътува с котка и защо сърцето на Любка Качакова е останало в Бирма

Ако искате да се стоплите - избрали сте правилната честота! Тази на радиопредаването „Покана за пътуване”, което ви предразполага към сгряващ разговор на два континента – Азия и Африка. Останалите теми са нашенски, но подправени със здравословна доза..

публикувано на 17.12.17 в 19:10
Подкасти от БНР