Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Аларма

“Аларма”: радиопредизвикателство за младежи от 8 до 88-годишна възраст…

всеки делничен ден от 21.30 до 23.00 часа

Всъщност, нашата аудитория е предимно от 15 до 35-годишна, но защо е нужно да си налагаме изкуствени ограничения. Младостта, както знаем, е състояние, напълно независимо от клишетата за време и от официалната статистика. И макар някои обществени псевдонауки да се опитват да докажат противното, младостта е напълно ирационална. Младостта е страстна, агресивна, лирична, неврастенична, меланхолична, неволна, ненадейна, неподозирана, недоволна, недоволстваща и най-вече – изобилстваща и непреходна, каквото и да твърдят разните там “институти по застаряване на населението”. И тя не се постига с кремове против бръчки, а с ежедневно подхранване на детското (и дори детинското) любопитство, което всеки от нас носи у себе си в някаква степен.
Имената на авторите, които ще палят фитила всяка делнична вечер от 21.30 до 23.00 ч., водят след себе си и максимално широкия обхват на темите, с които ще провокираме младежката аудитория на програма “Христо Ботев” – сиреч, от начините за релакс в края на седмицата до антарктическите експедиции и други пътешествия до края на света, от проблемите в училище до културните политики по отношение на млади и оригинални творци, от хобитата до душевните терзания на пъпчивите и подрастващите, от интернет технологиите до “бъдещите творчески планове” и “капаните на успеха”. Или накратко: секс, наркотици и рокендрол - но не задължително в този ред.
Петъчното издание на “Аларма” ще бъде по-културологично като насоченост, с участието на млади писатели, музиканти, театрали, учени, изследователи, преводачи и с гост-автори познати гласове от ефира на програма “Христо Ботев”, които сте свикнали да чувате в други “часови пояси”.
“Крос радио”, “Хапки от реалността”, “Полетът на къртицата”, “Водещият черпи” и “Клуб Силенсио” са само някои от новите ни рубрики, а какво се крие зад тези имена ще узнавате постепенно и своевременно... Интернет-изданието на “Аларма”, включва текст, картинки, аудио и видео материали и да доразвива темите и проблемите, за които ефирното време никога не достига.
С идеи и предложения с нас можете да се свързвате на познатия ви имейл адрес alarma@bnr.bg.
Туй то! Следва продължение...

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Животът, макар и кратък” с премиера в Търговище

Драматичният театър в Търговище посреща публиката си с премиера на 3 юли. Най-новото заглавие в неговия афиш е пиесата „Животът, макар и кратък” от Станислав Стратиев. Постановката е на младия режисьор Денислав Янев. „Най-странното е, че когато за пръв път прочетох пиесата преди година, тя не ми се стори никак овехтяла, никак неактуална – дори..

публикувано на 03.07.20 в 14:18

Елиът и музиката

Едно от най-значителните произведения на Т. С. Елиът е именно „Четири квартета“, писани между 1936 и 1942 година. В книгата си „Поезия и музика: „Четири квартета“ на Томас Стърнс Елиът“ Владимир Левчев, който е и преводач на творбата, пише:  „Тази книга е за музиката на поезията, за музикалния аспект на поетическия език и за принципите на поезията..

публикувано на 03.07.20 в 09:06

Любен Фързулев и приятели

Любен Фързулев показва най-новите си произведения, наред с творби на 11 художници – приятели, колеги или просто съмишленици на артиста. Според твореца "спойка на експозицията е изявената индивидуалност на авторите, техният заразителен талант". Авторът е известен със своите „дървени машини” от края на 80-те и мащабни текстилни инсталации в публичното..

публикувано на 02.07.20 в 18:23

Евгений Водолазкин за първи път на български

За първи път на български излиза роман на руския писател Евгений Водолазкин – „Лавър“ в превод на Антония Пенчева. Водолазкин е ученик на Дмитрий Лихачов, доктор на науките, специалист по староруска литература. Романът му е спечелил престижната награда „Болшая книга“ и наградата „Ясна поляна“ и е преведен на над 30 езика.  Българските читатели ще..

публикувано на 02.07.20 в 15:12

„Сфумато“ с представления на закрито

Във време, когато мненията дали да има театрални представления на закрито, или те да бъдат навън, ТР "Сфумато" отвори залите си за представления. Маргарита Младенова, която в момента продължава прекъснатите репетиции на „Дон Кихот“ в Пазарджишкия театър „Константин Величков“, сподели, че контактът с публиката е жизненоважен за артистите: „Ние се..

публикувано на 02.07.20 в 14:54