Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Божидар Любенов и Аделина Филева: Къде е въпросът в творбите на художника...

събота 19 септември, 15.00 часа
Ще представим новите есенни изяви на Софийската градска художествена галерия. Галерията откри есенния си сезон на 14 септември с голяма ретроспективна изложба на Петър Дочев, по повод на 75 години от рождението му. Художникът активно представя своето изкуство пред публиката от 1963 г. В неговите творби откриваме солидните форми, стабилни конструкции и премерени цветови нюанси. Привличат го „обикновените” сюжети на бита и верен на своя усет към социалното създава произведенията „В автобуса”, „Работник”, „Металурзи”.
А на 17 септември бяха изложени и картини на Едмонд Демирджиян, художник и музикант, носител на наградата на София, който ще остане в българската художествена култура като знакова фигура. Изложбата е в негова памет и както споделят организаторите - повод да се доближим отново до огромната положителна енергия на творчеството му. Акцент са „висящите калкани” – запазена марка на твореца.
Преди поредната среща с картини и художници се питам дали намираме за достатъчно важно въздействието на изобразителното изкуството? Можем ли да оценим смисъла на неговото присъствие в нашия живот? Вирджиния Улф възкликва: „Утринта предлагаше толкова безгранични и тъй разнообразни наслади, че да получиш от живота само дял на еднодневка, и то на дневна еднодневка, ми се стори ужасно....”
Не е ли картината онази магия, която ни държи далеч от съдбата на еднодневката? Художественото произведение очевидно е нещо повече от естетичен продукт. То е създадено, за да ни предизвика да се вгледаме в него и срещнем онова, което ни се изплъзва в ежедневието Потъваме дълбоко навътре в битието, разпростряло се далеч зад ограденото от рамка пространство.. И това е част от историята, която художникът твори. Неговите произведения остаряват в момента на създаването им, заключили в себе си мечтите, фантазиите и събитията на момента....
За романтиците една картина може да бъде и съвършен медиатор. И ето че зрителят е вече тълкувател на символи, плува свободно в алегорията, с лекота поглежда през рамото на автора и вижда неговия истински свят... Така публиката постепенно ожаднява за още и още живот.
Но само огледало на духа на художника ли е творбата? Перспективите в изкуството не водят ли и към други, паралелни светове, в които в съзерцанието разкриваме почти интуитивно нови познания за себе си и все още неразгаряни емоции? И най-важното: ще намерим ли място поне за една картина в нашия живот? Колко много въпроси...
Американската писателка Гертруда Стайн, една от създателките на литературния модернизъм, в предсмъртния си час попитала:”Къде е отговорът?” И като не получила „отговор”, вслушала се в тишината и прошепнала: „Къде е тогава въпросът?”
И двамата автори, чиито творби ще можем да видим в СГХГ, ни позволяват да прекрачим отвъд – в един паралелен свят без празнота и без страхове....
Божидар Любенов
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Културата на бързи обороти – 22-28 ноември

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 28 ноември. С концерт, дирижиран от Маестро Димитър Косев, най-младият диригент в страната и носител на отличието „Млад музикант на годината 2020“ започна новият концертен цикъл на..

публикувано на 29.11.21 в 15:46

„Бартълби” и желанието да не правиш нищо

Премиерният спектакъл „Бартълби” очаква първата си среща с публиката тази вечер от 19.30 часа в новия артцентър за съвременни изкуства “Топлоцентрала”. В представлението участва актьорът Александър Митрев, а постановката и драматизацията са на Марий Росен по разказа "Бартълби, писарят" на американския писател Хърман Мелвил. Историята е за адвокат..

публикувано на 29.11.21 в 14:45
Снежана Йовева в студиото на програма „Христо Ботев“

За колекциите и мисията на Държавния културен институт към министъра на външните работи

Един оригинален музей на открито е разположен в парковото пространство на Министерството на външните работи в София. Скулптурната експозицията официално е представена на 25 май 2005 година. Изложени са произведения от колекциите на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Археологическия музей и съвременни български..

публикувано на 29.11.21 в 11:15

Солунският кинофестивал оживява в книга на Гергана Дончева

Книгата на доц. д-р Гергана Дончева „Солунският кинофестивал: История, предизвикателства и метаморфози“ увековечава един много важен, но слабо познат извън професионалните среди кинофестивал, какъвто е форумът в егейския град. Тази монография е резултат от няколкогодишната работа на авторката в рамките на проекта „Солун и българите: История, памет,..

публикувано на 29.11.21 в 10:25

Различните лица на сатирата

Сатира. Що е то сатира и какъв е гласът ѝ сега, какви са характеристиките ѝ в различните исторически епохи, какво е това, което я обединява във времето и каква е етиката на сатирата?  Михаил Вешим и Иво Балев, добре познати автори на сатирични текстове и книги, разглеждат различните лица на този интересен жанр. Чуйте предаването от звуковия файл...

публикувано на 29.11.21 в 09:35