Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ернани”, опера в четири действия от Джузепе Верди (съдържание)

Музика: Джузепе Верди
Либрето: Франческо Пиаве по драмата на Виктор Юго.
Представена за първи път: 9 март 1844 година във Венеция.

Действащи лица:
Ернани, бунтовник – тенор;
Дон Карлос, крал на Испания – баритон;
Дон Руис Гомес Дон Да Силва, испански гранд - бас;
Елвира, негова племенница - сопран;
Джована, нейна приближена - сопран;
Дон Рикардо, кралски оръженосец - тенор;
Яго, оръженосец на Да Силва - бас;
Планинци, разбойници, рицари, дами и пажове;

Действието се развива в Испания и Германия през 1519 година.

Първо действие
В планините, недалеч от замъка на испанския гранд Дон Руис Гомес Да Силва са се събрали бунтовници. Техен предводител е Ернани. Младежът е опечален от вестта, че неговата любима Елвира е принудена да се омъжи за своя чичо и настойник Гомес Да Силва.
В замъка Елвира също тъгува и мечтае за Ернани. Появява се Дон Карлос - кралят на Испания, който тайно е проникнал в стаята на Елвира и й се обяснява в любов. В отчаянието си девойката взима кинжал – смъртта ще я избави от позора. В този момент влиза и Ернани, а малко след това, съпровождан от свитата си, идва и гневният Гомес Да Силва – кой се е осмелил да проникне в покоите на благородната му племенница Елвира. Негодуванието му утихва, когато става ясно, че неканеният посетител е самият крал. Дон Карлос обяснява, че Ернани е негов приближен и така го спасява. Но бунтовникът не може да прости това, че някога бащата на Дон Карлос е убил неговия баща. Заклева се да отмъсти.

Второ действие
Във великолепна зала в замъка на Да Силва дами и кавалери очакват появата на Елвира, която испанският гранд ще поведе към брачния олтар. Някакъв странник моли за подслон. Домакинът благосклонно го посреща. Това е преоблеченият Ернани, който е успял да избяга след поражението на бунтовниците от войските на краля. Виждайки Елвира в сватбена премяна, Ернани разкрива самоличността си. Дългът на гостоприемството е свят за испанския гранд и той предлага подслон и защита на младежа. Елвира и Ернани остават насаме.
Гомес Да Силва заварва бъдещата си жена в прегръдките на друг и предизвиква Ернани на дуел. Младежът не може да вдигне ръка срещу стареца, и така животът на Ернани е в ръцете на Да Силва. Кралят е пред вратите на замъка и предупреждава гранда, че ще си тръгне само или с Елвира, или с Ернани. Според свещените традиции гостът трябва да бъде защитен и Да Силва предава Елвира на Дон Карлос. Чак тогава Ернани разкрива пред Дон Руис, че Дон Карлос е техен съперник. Двамата решават заедно да отмъстят, а след това Да Силва ще поиска живота на Ернани.

Трето действие
ни отвежда в подземие в германския град Аахен, в гробницата на Карл Велики. Всички очакват обявяването на новия император на Свещената Римска империя. Сред претендентите е и испанският крал. Събралите се на същото място заговорници теглят жребий – кой да убие Дон Карлос. Жребият се пада на Ернани. Чуват се три пушечни изстрела – за император е избран Дон Карлос. Заговорът е разкрит. Императорът заповядва да отделят плебеите от аристократите. Първите ги очаква тъмница, другите – смърт. Ернани смело застава сред аристократите - той не би пожертвал честта си заради живота. Ернани не е просто разбойник, той е Дон Хуан Арагонски. Елвира моли императора за пощада и Карл V решава да започне своето управление с акт на милосърдие. Прощава на заговорниците и дава Елвира за жена на щастливия съперник.

Четвърто действие
В замъка на Дон Хуан Арагонски в Сарагоса сватбения пир е към своя край. Гостите започват да се разотиват. Между тях се забелязва мрачна фигура с черно домино, която бързо излиза от градината. Останали сами - Елвира и Ернани са щастливи. Отдалеч се дочува ловен рог, който все повече се приближава. Появява се Да Силва, който предлага на Ернани кинжал или отрова. Момъкът му дължи живота си. Елвира отчаяно моли за снизхождение чичо си, но той е непреклонен. Ернани избира кинжалът, Елвира пада безчувствена до любимия си.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Гаджиев в Линц

Той е едва на 29 години, а вече е звезда в красивото небе на клавирното изкуство! Александър Гаджиев, италиано-словенски пианист с руски корени, въодушеви публиката в камерната зала на Брукнерхаус на 6 март тази година. Гаджиев е културeн представител на родния си град Гориция в Италия, европейска културна столица през 2025 година...

публикувано на 29.03.24 в 16:00
Надежда Цанова (вляво) и Аделина Александрова

Пианистката Надежда Цанова: Много е важно един музикант да прекарва известно време насаме със себе си

Тя е млада, красива и нежна, но когато е на сцената и свири, от нея струи някаква особена, почти стоманена сила. Тази сила по всяка вероятност е част от нейната същност, защото всичко, което е постигнала през годините, в които се е развивала като музикант, говори за един много силен характер. Творческата ѝ биография изобилства с изяви от най-различен..

публикувано на 29.03.24 в 12:45
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30