Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паулиана Новакова: "Христо Ботев" - едно ново начало

Така се случи, че в навечерието на Коледа и Нова година пътувах с кола от Изток на Запад. Или от София за Бохум - университетско градче с известен театър в Северен Рейн-Вестфалия. Пътувах, сменяйки постепенно балканския пейзаж с унгарската пуста, австрийските и германските Алпи. Всъщност, след Нови Сад пейзажът оставаше зад оградата на аутобана, а придвижването по магистралата без граници, създаваше усещането, че си всмукан от една обща система, организъм, който те превръща в унифицирано винтче.
Бензиностанциите и закусвалните засилваха чувството за стерилност и еднаквост. За да усетиш разликата къде си, не помагаше по никакъв начин еднаквостта и на коледната музика-Jingle Bells нонстоп, с едно бяло петно - Сърбия, където, както знаем, Коледата идва по-късно, а поради специфики на националния характер няма как да чуеш точно тази песен.
Започнах да търся по скалата и други радиостанции освен дежурните тип Енерджи и прочие, които и по имена сякаш не са те напускали от София. И тогава разпознах Европа. Културните радиа, на които попаднах, ми помогнаха да усетя духа й чрез красотата на различията. Една станция, точно „Европа”, разказваше именно за това разнообразие - на култури и етноси. Защото духът и смисълът на общото съществуване са именно в съхраняването и изтъкването на различието. А когато на връщане кривнахме от магистралата, „прескочихме” оградата и попаднахме в истинско, лишено от стерилност унгарско заведение, разбрахме защо „етерем” всъщност няма нищо общо със закусвалня.
Магистралите са само средство за придвижване, удобство да се придвижиш от точка А до точка Б по-бързо и да стигнеш например от София до Виена за 8 часа. Едно време толкова се пътуваше до морето със старите трабанти. А сега можеш да закусиш във Виена, да обядваш в Будапеща и да вечеряш вкъщи, в София.
Преодолявайки психологическата бариера, че Европа е Далечно място, и осъзнавайки, че териториалната общност е предимно социо- културна, разбираш, че въпрос на твой избор е къде ще спреш скоростта, за да откриеш красотата на мястото.
И си дадох сметка, че еднаквостта на технологическите съоръжения и средства само развива повече глад за твое място и за усещане за различие.
Така е и с радиостанциите. Може да има 200 музикални, комерсиални радиа, които не различаваш едно от друго, минавайки от Белград до Братислава, но когато попаднеш на станции с национална музика и литература, разпознаваш страната. Усещането ми е, че тези станции набират скорост и правят „магистралата” Европа като възможност за опознаване на култури.
Европа се връща към себе си, към трайните неща чрез културата. Защото тогава добиват смисъл общите ценности.
Това ми даде допълнителни основания да смятам, че промените, които започваме в програмата за култура на Българското национално радио, за да върнем самочувствието на българина като европеец, ще го направим чрез културата. Българската култура.
Отново е време за програма „Христо Ботев”, програма извън унифицираността на магистралата, програма, откриваща твоите островчета за духовно общуване, възможността сам да ги избереш и възможността, когато се върнеш на „магистралата” Европа, да знаеш кой си.

5 януари 2008 г.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Йосиф Аврамов

Доц. Йосиф Аврамов – оптимизъм пред прага на еврозоната

Дали трябва обществото да се страхува за доходите и спестяванията си пред прага на еврозоната ? За правилната подготовка и предстоящите важни процеси в областта на финансите говори доц. Йосиф Аврамов в рубриката "Денят делово" на предаването "Нашият ден". За финансистът и преподавател в Нов български университет навлизането на страната в..

публикувано на 18.01.24 в 14:01

платена публикация
Три съвета при избор на дамска пижама

Комфортна дамска пижама, чисто спално бельо и уханието на пухкава възглавница. Това е мечтата на всяка дама след края на дълъг работен ден. За да имаме усещането за уют и удобство, то е важно да изберем правилната дамска пижама. Изборът може да бъде наистина труден, предвид цялото разнообразие на пазара. Освен това дамите имат своите вкусове и..

публикувано на 06.12.23 в 14:39

За 40-и път БНР с "Искри" – националния конкурс за детско литературно творчество

И тази година Националният конкурс за детско литературно творчество "Искри 2023" предизвика интереса на много от пишещите български деца в страната и по света. В Българското национално радио получихме около 300 произведения, изпълнени с разнообразни теми и невероятни герои. Церемонията по награждаването на отличените деца може да..

публикувано на 18.06.23 в 09:00

БНР организира за втора поредна година кампанията "Българските посланици на културата"

За втора поредна година Българското национално радио организира кампанията "Българските посланици на културата". Целта и е да бъдат отличени изтъкнати български писатели, поети, драматурзи, художници, актьори, певци и композитори, представители на танцовото изкуство и други, които със своето творчество през 2022 година прекрачват..

публикувано на 24.11.22 в 17:11

In memoriam: Александър Спасов

На 48 години внезапно почина нашият колега Александър Филипов Спасов. Той беше дългогодишен звукорежисьор в отдел „Говорно-драматичен звукозапис“ към Дирекция „Техника“ на Българското национално радио. Ще запомним Сашо с неговата доброта, честност, всеотдайност и голям професионализъм. Изказваме съболезнования на семейството му. Опелото..

публикувано на 03.02.22 в 14:50