Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голи на “Аларма Пънк Джаз” в БНР? Не, просто Naked...

Снимка: Далибор Талаич

29 октомври 2009г., 21.30-23.00 ч., БНР, Първо студио, бул. “Драган Цанков” 4

Вход свободен!

С концерт на белградската джипси-суинг-фюжън-ска формация Naked инициативата на програма “Христо Ботев” “Аларма Пънк Джаз” ще отбележи първия си рожден ден.
Събитието ще се състои на 29 октомври от 21.30 ч. в Първо студио на БНР. Входът е свободен, а за всички, които не могат да дойдат лично концертът ще се излъчва в реално време на честотите на програма “Христо Ботев” в цялата страна и на http://www.bnr.bg.
“Аларма Пънк Джаз” стартира миналата година на Хелоуийн срещу Деня на будителите като серия от месечни концерти в ефира програма “Христо Ботев” на живо от Първо и Второ студио на БНР и съвсем естествено прерасна и във фестивал, чието първо издание беше в края на април, а второто се готви за ноември.
Фестивалът е уникален по формата си - т. е. случва се изцяло на територията на радиото (дори физически, така да се каже) и целият се предава пряко в ефир. Жанрово “Аларма Пънк Джаз” се стреми да обхване всички направления в съвременната музика, които поради една или друга причина биват определяни като “некомерсиални” и в голяма степен отсъстват от българския ефир - нойз-рок, ембиънт, афробийт, фрий джаз, арт пънк, фолк пънк, минимализъм, камерен хардкор, боса нова, анархо пънк, тувински фолклор, рокабили, трип-хоп, и т. н. Пънкът и джазът идват не само от едноименната пиеса на покойния Джако Пасториъс, но маркират и широкия диапазон от жанрове и традиции, включени в концепцията на фестивала. Иначе, за кръстници на фестивала освен великия Джако, организаторите припознават още Запа, Юджийн Чадборн, Джон Зорн, Джими Карл Блек, Ник Кейв и всички техни дядовци, връстници и внуци, избрали въображението и ироничното намигване пред лепенето на етикети върху музиката с цел високи продажби.
Още със сформирането си през 2005 г. сръбската банда Naked излиза на голямата сцена - на балканското издание на Umbria Jazz като подгряваща на Жулиен Луро. А оттогава до днес белградският секстет, включващ цигулка, два електрически баса, китара, акордеон и барабани, е делил една сцена с имена като Кезая Джоунс, “Ой Ва Вой”, “Балкан Бийт Бокс” и “Фолтин” на фестивали от ранга на EXIT, Ring Ring, BELEF и др. Месец след “Аларма Пънк Джаз” ще се представят и на фестивала Jazzy Colours в Париж, след което им предстои и първо голямо отвъдокеанско турне.
На концерта ще бъдат обявени и участниците в ноемврийския “Аларма Пънк Джаз Фест”, който е планиран за последната седмица на месеца. С Naked “Аларма Пънк Джаз” статира и кампания за “100-процентово потапяне в музиката” (без цигари и бутилки в студиото, без шумолящи разопакования на вафли и мляскане, без разговори на висок глас, които да заглушават групите) - идеята е взаимствана от нюйоркския композитор и авангард-гуру Джон Зорн и неговия клуб за pure music The Stone, но в по-олекотена форма. Фото и видеоматериал може да се заснема на воля в случаите когато това не безпокои самите музиканти.

По публикацията работи: Цветан Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поредицата "Земното минало" и екранизацията като превод

Научнофантастична трилогия, която пренася читателя от Културната революция в Китай до невъобразимо далечното бъдеще – това е поредицата "Земното минало" на Лиу Цъсин. Всеки, който вече е чел трилогията, се е сблъскал с въображаеми, но дълбоки научни теории и с големи въпроси за човечеството и хуманността. В "Нашият ден" гост е преводачът от..

публикувано на 28.03.24 в 11:25

Уважаеми зрители, Тодор Чапкънов!

Ако погледнем филмографията на Тодор Чапкънов, ще видим редом до името му да стоят над 20 филма и сериала, като сред тях е и един от най-големите нидерландски екшъни през последните години – " Черният лотос " . Могат да бъдат прибавени и още близо 50 продукции, в които участва като първи асистент или секънд юнит, тук са включени филми като "..

публикувано на 28.03.24 в 11:11

Скулпторът Деян Боев представя "Малко място" в Габрово

"Малко място" е концептуална изложба на д-р Деян Боев, скулптор и преподавател в Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа". "Малко място" се вглежда в личните, вътрешните духовни тенденции и изследвания на автора. Изложбата показва специфичен начин на моделиране, вдъхновен от природните форми. Кураторският текст я представя..

публикувано на 28.03.24 в 08:10

Елена Алекова представя "Късчета от Рая"

Елена Алекова е приятел на добрите думи. Учи ги от дете. Първо запаметява дочутите от ехото на Родопа планина, после добавя нови, от строгите учители в основната и средната образователна степен, от преподавателите в университета, от срещите със забележителни литературоведи, по време на обучението си в Литературния институт в Москва и така до днес...

публикувано на 27.03.24 в 17:45

Празнуваме Международния ден на театъра

Днес потребността от сценични изкуства е много голяма. Като живо изкуство, театърът влиза в директен контакт със своята аудитория и това е от изключително значение във времена на свърхтехнологии. "Театърът е и изкуство, чрез което хората осмислят механизмите на тоталитаризма, изключително важно негово свойство в бурни времена като днешните...

публикувано на 27.03.24 в 16:05