Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Патрик Галоа не се разделя с флейтата, дори когато почива

\r\nНа 23 октомври от 19 часа - директно в ефира на програма "Христо Ботев" блестящият Патрик Галоа свири и дирижира Симфоничния оркестър на БНР.
Снимка: www.patrickgallois.com

Българското нацинално радио предлага пореден празник за ценителите на класическата музика. На 23 октомври от 19.00 часа в зала “България” е вторият концерт на Симфоничния оркестър на БНР за сезон 2009/2010 г.
Световно известният флейтист Патрик Галоа ще свири и дирижира радио симфониците.
Концертът ще бъде излъчен директно по програма “Христо Ботев”.

В програмата:
Хайдн - Симфония № 1
Моцарт - Концерт за флейта № 1
Хайдн - Симфония № 101
Моцарт - Концерт за флейта № 1

Патрик Галоа (1954 г.) е флейтист и диригент със световна кариера. От 17-годишна възраст учи при Жан-Пиер Рампал в Парижката консерватория и след четири години е назначен за първи флейтист в Националния оркестър на Франция, под ръководството на Лорин Маазел. Галоа работи съвместно с диригенти като Ленард Бърнстейн, Сейжи Озава, Пиер Булез, Карл Бьом, Ойген Йохум, Серджу Челибидаке.
След 1984 г. се ориентира към соловата кариера.
Като флейтист Патрик Галоа има изпълнения и записи с диригентите сър Невил Маринър, Лорин Маазел, Антал Дорати, и в камерни формации с Юрий Башмет, Наталия Гутман, Петер Шрайер, Йорг Демус, Линдзи Квартет, Жан-Пиер Рампал и Лили Ласкин. Често е канен да свири с големи оркестри в Европа и Азия, както и на международни музикални фестивали, в това число: The Proms (Лондон), Pollenca фестивал, Монте Карло, City of London Festival, театър Шанз-Елизе (Париж) с Фабио Бионди, Филхармоничен оркестър на Монте Карло, камерен оркестър на Лозана, Orquestra de Euskadi, оркестър на Орегон, Белгийски национален оркестър, Филхармония в Хелзинки, Lahti Symphony, Оркестърът в Оверн, Симфония Варсовиа, Датски радио-симфоничен оркестър, Германска камерна академия Нойс, Камерен оркестър Кьолн, Лондон Моцарт Плейърс, Камерен оркестър Орфей. Редовните му концертни изяви обхващат турнета в Германия, Япония и Израел. Ежегодно провежда майсторски класове в престижната Академия Киджана (Сиена) и в Центъра за изкуства Банф (Канада).
За 12-те години, след създаването на собствен оркестър “Парижка Академия” в Париж, Патрик Галоа развива диригентската си кариера, която го отвежда в Япония (Токийски камерен оркестър), Финландия (Оулу, Куопио и Живескиле), Швеция (Musica Vitae и Шведски камерен оркестър), в Италия (Оркестърът на Падуа), в Калифорния, в Португалия, в Израел (Израелски камерен оркестър), в Румъния (Клуж), в България (София) и във Франция. Той често е канен за диригент на тези оркестри.
През 2003 г. е назначен за музикален директор на Sinfonia Finlandia Jyväskylä. Оттогава е провел множество турнета - във Франция (2003 г.), Полша и Япония (2004 г.), Франция и Испания (2005 и 2006 г.), и отново в Германия  и Япония през същата година. Има редовни договори за звукозапис с Наксос. Галоа и Sinfonia Финландия записват симфониите на Шарл Гуно и на Йозеф Хайдн.
Богатият репертоар на Патрик Галоа включва и множество произведения не само от класическия репертоар, но и от сферата на съвременната музика. Репертоарът му обхваща творби от Раутаваара, Пендерецки, втори флейтов концерт на Ерик Танги (Saint-Riquier Фестивал 1994), които изпълнява с оркестрите Симфония Варсовиа, оркестъра в Лозана, Филхармонията в Щутгарт и Японската филхармония. Много нови творби са посветени на Галоа. През 2000 г. Емил Табаков композира специално за Галоа концерт за 2 флейти, чиято премиера бе в София през 2005 г. Други композитори, които посвещават свои произведения на Галоа са Филип Ерсан (Концерт за флейта, Хага 2005), Ян Сандстрьом (Orquestra de Euskadi, 2004) Роко Абате (Италия, 2005), Карен Танака и Кели-Мери Мърфи пишат концерт за флейта и виолончело, Хосе Луис Кампаня (Концерт за флейта, Аржентина 2005-2006 г.). Рон Ройър пише двоен концерт за флейта и виолончело, чиято премиера бе във Финландия през 2004 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25