Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В “Европейски паралели - за музея, за галерията”: Българското читалище - музей на духа

На 28 юли 1922 г., в Окръжно № 17743, министърът на народното просвещение Стоян Омарчевски огласява решението на министерството денят 1 ноември - ден на св. Йоан Рилски - да бъде обявен за празник на българските будители. Празник на българския народен гений, на който да се отдава почит към големите фигури в българската история, обществени и културни дейци, положили основата на нашия културен и политически живот... Да има поне един-единствен ден, в който отдадеността им към духовността на нацията, техните светли дела, и образци на безрезервно изпълнен отечествен, национален и граждански дълг, да бъдат издигани в култ..
До идеята да си имаме и такъв уникален празник, посветен на радетелите за българска духовност, се достига благодарение на българските читалища културни огнища с тяхната обществено-полезна и просветна дейност.
Преди повече от 150 години се поставя началото на най-самобитното и уникално наше българско дело - читалищната дейност. Чрез тези музеи на духа успяваме да съхраним националната си самобитност, култура, традиции... Укрепването на тази уникална институция, развита с много любов от българите, води след себе си създаването на широко достъпните обществено-читалищни библиотеки и читални. Когато на 12.11.1920 г., от трибуната на Народното събрание Стоян Омарчевски излага мотивите за приемане на Закон за учредяване на достъпни народни библиотеки, завършва речта си с призива: “Нека покрием страната си с тях. Народът ще ни благодари един ден за тази предвидливост...”
А дали е така? Оценява ли народът тези усилия и какво е отношението ни днес към читалищата и тяхната дейност? Има ли все още будители и срещат ли те благодарността на обществото?
Отново наш събеседник е проф. Евгений Сачев, този път в качеството си на общественик и читалищен деец, и представител на Съюза на народните читалища.

Предаването “Европейски паралели - за музея, за галерията” може да слушате в събота, 31 октомври от 15.00 часа.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Второ издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков"

На 24 октомври се навършват 92 години от рождението на писателя Йордан Радичков. Произведенията му са преведени на 37 езика и са издадени в 50 страни по света. Номиниран е 2 пъти за Нобеловата награда за литература.  Радичков е удостоен с много отличия в България и по света. Лауреат е на престижната международна италианска награда „Гринцане кавур“..

публикувано на 24.10.21 в 09:20

Какво е нормално – "Между зверове и ангели"

„Какво е нормално“ е сътрудничество от три части между галерия „Радиатор“, Ню Йорк, и галерия „Структура“, София. Провежда се онлайн чрез създаване на уникална кураторска платформа за обмен на идеи, представена в поредица от изложби с куратори Наоми Лев, Борис Костадинов и Грегъри Волк.   „Какво е нормално“ e опит за преразглеждане на популярните в..

публикувано на 24.10.21 в 09:00
Колаж: Ангелина Грозева

Отвъд голямата вселена на полската фантастика

Тази година се честват 100 години от рождението на гениалния полски фантаст, хуманист, сатирик, философ и експериментатор Станислав Лем. Произведенията на Лем засягат различни философски теми: размишления върху технологиите, естеството на интелекта, пречките в общуването и взаимното разбиране, безнадеждността в ограниченията на човешката природа и..

публикувано на 24.10.21 в 08:55

Елена Алексиева прекъсна самсара

Символично е заглавието на новия сборник с разкази на Елена Алексиева „Прекъсването на самсара“. Той се нарежда в чудесната поредица на нейните книги с разкази, започнали ударно с „Читателска група 31“, както и след много силния ѝ роман „Свети вълк“. Има обаче и нещо ново, което надгражда писането на авторката, при това по ненатраплив и дори незабележим..

публикувано на 23.10.21 в 16:15

„Далеч от времето“, близо до любовта

Любовта на мъж и жена е накарала времето да спре. Но дългата изолация от часовника на живота не спира проблемите помежду им, а ги излага на повърхността. За това с няколко думи разказва филмът „Далеч от времето“, който вече може да бъде гледан в платформата за българско късометражно кино NO BLINK. С изразните средства на седмото изкуство обаче..

публикувано на 23.10.21 в 11:02