Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В „Радиоенциклопедия” всеки вторник през ноември: поредицата „Философски диалози”

24 ноември
Морал, права и политика
Още от античността философията е свързана с гражданския живот, има определено място в обществения живот в полиса, както и определени интелектуални задължения към него. В наше време тази представа нито е отмряла, нито е загубила своята значимост. Затова и една от централните задачи на философията е да изясни общите принципи на морала. В последното предаване от поредицата “Философски диалози” Христо Тодоров и Димитър Денков обсъждат възможността на общочовешкия морал, начините на неговото оформяне и изразяване, както правните и политическите следствия от наличието или липсата на съзнание за общочовешки дълг.

17 ноември
Основни проблеми на философията в съвременността
Продължава диалогът между Христо Тодоров от Нов български университет и Димитър Денков от Софийския университет ”Св. Климент Охридски” за онези основни проблеми, с които човек много често се сблъсква, но не ги осъзнава. Ще научим каква е съвременната дискусия за свободата на волята, евтаназията и вярата в чудесата от философско гледище.

10 ноември
Що е съвременност от философско гледище
Проф. Христо Тодоров от Нов български университет и доц. Димитър Денков от Софийския университет представят най-влиятелните философи и философски проблеми на съвременността. Двамата обръщат особено внимание на въздействието на техниката върху начина на социално мислене и лично поведение.

3 ноември
Философията в четири въпроса
Един от най-влиятелните мислители в историята на западната философия Имануел Кант пише: „Що се отнася до философията, според светското понятие, то тя може да бъде наречена наука за най-висшите максими на употребата на нашия разум, ако под максими се разбира вътрешният принцип за избор между различни цели. Тъкмо в това последно значение философията е науката за отношението на всяко познание към крайната цел на човешкия разум, цел, на която като най-висша са подчинени всички останали цели и трябва да се съберат като едно в нея.
Полето на философията в това световно-гражданско значение може да се сведе до следните въпроси:
• какво мога да знам;
• какво съм длъжен да върша;
• на какво бива да се надявам;
• какво е човекът.”
В обсъждане на тези четири въпроса, поставени от Кант, преподавателите по история на философията в Софийския университет Олег Георгиев, Васил Видински и Димитър Денков ни повеждат към проблемите на съвременната философия. Те дискутират начините на препредаване на мисловната традиция и трудностите, които се явяват пред нея от научно, политическо и всекидневно естество.

По публикацията работи: доц. Димитър Денков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Милена Ташкова: Човек трябва да опознае емоциите си, за да ги контролира

Милена Ташкова е клиничен психолог, директор на "Психодраматична  работилница " , психотерапевт, супервайзър и обучител по метода психодрама и главна част от проекта "Живот на килограм", който помага за превенцията на хранителните разстройства при тийнейджърите. "От 25 години работя като психотерапевт и през годините българите се научиха да търсят..

публикувано на 28.03.24 в 14:30
„В лабораторията на художника“ от Александър Божинов

Историята като шарж

Александър Божинов (1878-1968) преживява двете световни войни, Народния съд и още много политически преобръщания и изпитания. В живота му историята често се оглежда като в огледало и се отразява с абсурдното си лице. За Божинов, за историята като гротеска, за хода на времето в шаржови и сатирични измерения говорим с проф. Ваня Добрева, проф...

публикувано на 28.03.24 в 11:19

За Трявна… като за Трявна

Има много места в България, които те грабват от пръв поглед. Ако тръгнеш по старинната улица от Калинчевата и Даскаловата къща, минеш покрай дома на Славейкови – баща и син, Петко и Пенчо, прекосиш гърбатия мост и площада с часовниковата кула, поклониш се на вдълбаната в земята църква, то е пределно ясно къде си попаднал. Но нашият екип бе тук..

публикувано на 27.03.24 в 07:35
Куршум джамия

До края на март Куршум джамия отваря врати

След 9 години на съдебни битки и протести бившият мюсюлмански храм Куршум джамия в Карлово вече е реставриран и става музей, който ще отвори врати съвсем скоро. Куршум джамия е паметник на културата от национално значение. При реставрацията са запазени елементи от 1485 година, когато е построена джамията. "Тази сграда е най-старата от Османския..

публикувано на 26.03.24 в 15:45

Поредица кратки филми за опазването на българските гори

Гората е сложен организъм, който за жалост не е безгранично устойчив и вечен. Редица фактори – като изсичането на дървета и климатичните промени – влияят на горската екосистема.  Преди Седмицата на гората (1-7 април ) в "Нашият ден" разговаряме с Нели Дончева от WWF България за поредицата кратки филми, посветени на опазването на българските гори...

публикувано на 26.03.24 в 09:50