Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Образът на музея и галерията в българските медии

Снимка: БГНЕС
Как присъстват музеят и галерията в българските медии? Можем ли да търсим тенденции, в отразяването или отсъствието на информация, за музейния живот в медиите? Дали обществото ни участва активно в изграждането на образа на музея и галерията със своето отношение? Дали медиите не проявяват достатъчно интерес към проблемите на музея и галерията или по-скоро отразяват позицията на обществото? Какви са образите на музея и галерията в нашите медии? Как тези образи срещат обществените разбирания за музея и галерията? Дали вече мислим като граждани на Европейския съюз и очакванията ни за тези институции се променят? Какви са тенденциите в медийното отразяване на проблемите за културно-историческото наследство? Какво е мястото на музея и галерията при формирането на съвременното гражданско общество?
Въпроси, въпроси… Гост в това предаване ще бъде Снежана Тодорова, главен секретар на Съюза на българските журналисти, с която ще търсим отговор на тези въпроси....

Събота, 14 ноември, от 15.00 часа
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три етажа за тайните

В рамките на Кино-литературния фестивал "Синелибри" 2021 гостува израелският писател Ешкол Нево, който е в София за представянето на книгата си и на филма на режисьора Нани Морети „Три етажа“.  Ето какво сподели  Ешкол Нево в "Артефир": Предчувствие за Covid "За първи път съм в България – всичко изглежда много очарователно. Заради филма книгата..

публикувано на 16.10.21 в 14:56

"Зелената планета" или как изкуството помага на образованието

Как изкуството може да влезе в полза на образованието? Един красив приказен свят, "Зелената планета" използва нов подход, чрез който децата, четейки приказки, учат. Това се случва с помощта на игри, вплетени умело в историите.  Сред българските издания за книги с буквите липсват подобни двуезични издания като "Зелената планета". Те  биха били от полза..

публикувано на 16.10.21 в 14:20

„Архитектура на звука“ – проект на Мартиан Табаков

„Архитектура на звука“ се наричат проектът на Мартиан Табаков, с куратор Ирина Баткова, и пърформансите с участието на музикантите Георги Дончев и Росен Захариев-Роко в столичната галерия „Плюс 359“ в сградата на запазената Водна кула в квартал „Лозенец“. "Създаването на скулптура, която работи като музикален инструмент, включва не само..

публикувано на 16.10.21 в 10:00
Албена Баева

Художникът като арбитър в спора за бъдещето

Албена Баева е художник, експериментатор, фантазьор, създател на създаващи джаджи. Тя работи в пресечната точка на изкуство, технология и социална наука и от тази своя позиция наблюдава метаморфозите на света. Най-важното от разговора е споделянето на визията за новата роля на художника или визуалния артист, както го назоваваме по-често днес...

публикувано на 15.10.21 в 14:35

Снежина Петрова и как "Една българка" на Вазов оживява в моноспектакъл

Снежина Петрова превръща "Една българка" на Иван Вазов в моноспектакъл. Премиерните представления са на 21, 27 и 28 октомври в Театър "Азарян", съобщават от НДК. Актрисата влиза в ролята на учителка по литература, за да представи своята артистична версия за един вълнуващ урок по Вазовия разказ . "Една българка" е важен тематичен..

публикувано на 15.10.21 в 14:10