Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалните градове на света: Париж

Снимка: Лили Забо

Ще гостуваме на един от най-популярните, най-обичаните, най-дискутираните и най-предпочитани като дестинация европейски градове. Един град, за който сезони няма, защото е винаги желан, столицата на Франция - Париж...
Едва ли има друг град по света, който да събира по такъв категоричен и недвусмислен начин мечтите и въжделенията на преобладаващата част от човечеството. Мнозина са се опитвали, но май никой досега не е успял да обясни защо Париж, именно Париж си е извоювал статута на един от най-популярните градове в света – мястото, където всеки от нас, независимо от възрастта, социалното си положение, материалното си състояние и културните интереси непременно държи да отиде! Поне веднъж! Няма друг град, чиято слава да е тъй трайна и непомръкваща през вековете, и който така успешно да събира в едно културни традиции, впечатляваща история, архитектурно великолепие и неподражаема артистична атмосфера; и същевременно да играе блестящо ролята на несменяем моден диктатор и вечен притегателен център за всички влюбени! Да бъдеш в Париж или да си част от Париж, значи да си “шик”! Епитетът “парижко” е синоним на нещо изискано, харизматично, необяснимо шармантно и въздействащо. И това важи с пълна сила както за стила на обличане и поведение, така и за образците на културата, изкуството, легендарните френски парфюми и не по-малко легендарни гастрономични постижения...
Париж е столицата и най-големият град на Франция. Разположен е в меандър на река Сена, която го разделя на 2 части — десен бряг на север и по-малкия ляв бряг на юг. Реката е известна с многобройните си кейове, които в голямата си част са озеленени и предназначени за разходка, с букинистите — продавачи на книги на открито, и с историческите мостове, свързващи северната и южната част. Париж също така е прочут с големите си булеварди, засадени с кестени, най-прочутият от които е Шанз-Елизе, както и с редица архитектурни забележителности. Градът има население от около 2 милиона жители (преброяването през 2006 година посочва 2 181 371 жители). Но много по-голямата парижка агломерация, с диаметър близо 120 километра, има около 12 милиона жители (през 2006 година те са били 11 769 433). Положението му на важен търговски и културен център, както и силното развитие на науката, образованието, развлекателната индустрия, медиите, модата, и изкуствата, затвърждават статута му на един от най-важните и значими градове в световен мащаб.
Когато споменем Париж, в съзнанието ни автоматично изниква картината на Айфеловата кула. Макар и недолюбван от жителите на града – поне в началото на своята поява през 1889 година! – този най-известен символ на френската столица привлича над 5.5 милиона туристи годишно. Висок е 320.75 метра и трябва да ви призная, че на живо изглежда много по-изящен и впечатляващ, отколкото на снимки или кино. А гледката, която се открива от върха, не може да се сравни с нищо друго! Пред теб е цял Париж “на длан”, предоставящ ти уникалната възможност да се възхитиш от изумителната красота на този град, без съмнение – плод на архитектурния гений на неговите създатели... Построена във формата на слънце, с излизащи от него лъчи, цялата застроена с великолепни бели сгради, до една в стила на “Бел епок”, столицата на Франция е може би единственият град в света, който е едновременно исторически и съвременен – един жив организъм, който диша, развива се, става все по-очарователен и по-артистичен и те покорява от първия миг, в който го зърнеш... В гениално съразмерно разпределеното пространство мирно съжителстват паметници на културата и модни икони, а просторните булеварди и огромните, внушителни пространства, действат не подтискащо, а по-скоро – успокояващо. Защото тук всичко е така “на мястото си”, че просто не можеш да се изгубиш – достатъчно е да вървиш напред, и рано или късно ще стигнеш до мястото, което ти е нужно. В Париж животът не спира нито за миг – и денем, и нощем, той е ослепително красив и от всеки ъгъл те мами с безбройните възможности, които щедро ти предоставя. А най-странното е, че дори да не знаеш езика, ти се чувстваш като у дома си. И желанието да останеш колкото се може по-дълго, е непреодолимо опияняващо – досущ като тръпчивия вкус на прочутото френско шампанско...
За двете ми посещения в Париж установих със сигурност едно нещо: че тук времето никога не стига да осъществиш дори и една десета от желанията и намеренията си! Местата, които си струва да посетиш, са толкова много, че дори и да си парижанин, трудно ще им насмогнеш! Да се опитаме само да ги изброим: Айфеловата кула, Лувърът, Катедралата Нотър Дам (т.нар. Парижка Света Богородица! ), Триумфалната арка и булевард Шанз Елизе, Базиликата Сакре Кьор и кварталът Монмартър, Река Сена със задължителната разходка по нея с корабче, а също така – Домът на Инвалидите, Сорбоната, Площадите Вандом и Конкорд, Градините на Тюйлери, Църквите “Мадлената” и “Сен Шапел”, Дворецът Версай с още по-великолепните му градини, музеят “Орсе”, събрал най-големите шедьоври на импресионистичната живопис... “Мулен Руж”, Булонският лес, Пер Лашез, приютил като последен дом редица велики личности... И още десетки, десетки други, повече или по-малко известни местенца, които правят престоя в този град неповторим. Париж не е като останалите известни градове. В него витае един друг, по различен дух - дух, който ви омагьосва и никога няма да ви позволи да го забравите. Убедена съм, че ако вече сте били там, ще се съгласите с мен. Ако пък все още не сте имали това щастие – то нека споделим заедно удоволствието да се разходим из улиците му и да послушаме неговата музика! Защото тук наистина навсякъде звучи музика – в концертните зали, по улиците, в парковете, дори в метрото! Във времето до 21.30 часа ви предлагам среща с някои от най-известните парижки музиканти. Ще звучат творби предимно от френски композитори, ще си поговорим и за най-известните парижки музикални състави и институции.

Неделя, 22 ноември, 19.30 часа
По публикацията работи: Аделина Александрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30