Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директно от Ла Скала ще излъчим откриването на сезона с операта “Кармен” от Бизе, диригент Даниел Баренбойм

Според католическия календар 7 декември е денят на Аурелио Амброджо, известен повече като Сант Амброджо (Свети Амброзий). Сант Амброджо е официалният патрон на Милано и по тази причина десетилетия наред, точно на тази дата, независимо в кой ден от седмицата, Миланската скала вдига завеса за своя пореден нов сезон. За Италия това е централното събитие на годината, а за Европейската общност - една от най-значимите културни прояви, следена с интерес не само от възторжените оперни фенове, а и от милиони “неизкушени” радиослушатели и зрители. И това съвсем не е случайно! Темпераментните и непредвидими италианци винаги успяват да провокират и да приковат общественото внимание. Освен зрелищните спектакли и големите изпълнители, в цялата шумотевица, поддържана (дискретно не чак толкова!) в пресата, неизменно присъства и щипка “клюка”, която допълнително подклажда обществения интерес. Миналата година интригата се въртеше около смяната на Джузепе Филианоти с друг изпълнител в навечерието на откриването - смяна, която организаторите дипломатично оправдаха с “внезапното му разболяване от грип”. Мълвата обаче твърдеше, че ръководството на Ла Скала се притеснило от все по-съмнителното качество на пеене, което тенорът демонстрираше в последно време, и затова поело огромния риск да го замени само 24 часа преди спектакъла, при това - с чужденец! За огромна радост на любителите на сензации, патриотично настроената публика не се посвени да освирка заместника на Филианоти, както и всяка поява на сцената на диригента Даниеле Гати.
Тази година пък организаторите са заложили на друг коз: на диригентския пулт ще бъде световната звезда Даниел Баренбойм, който през 2007 трябваше да зарадва публиката на Милано с интерпретацията си на Реквиема от Верди, но... не успя, тъй като спектакълът се провали поради стачка на персонала. Това също беше своеобразен скандал, защото въпросният спектакъл се предвиждаше да бъде “венецът” на цялата поредица от изяви през 2007, отбелязващи 50-годишнината от смъртта на легендарния Артуро Тосканини, и същевременно - първата официална поява на Баренбойм като главен гост диригент на Скалата.
След всичко казано дотук става ясно, че тазгодишното откриване на сезона на Театро ала Скала ще бъде по-интригуващо от всякога. Особено като се има предвид и фактът, че ще се играе една от най-любимите на опероманите творби – “Кармен” от Бизе, а спектакълът ще се излъчва на живо от над 70 киносалона по света. За първи път тази година сред тях ще бъдат и българските зрители, стига да са си купили вече билети за Зала 1 на НДК! Вярвам обаче, че това няма да разколебае преданите слушатели на програма “Христо Ботев”, които ще предпочетат да проследят събитието от домовете си.
Естествено – с нашето активно съдействие! Достатъчно е да включите радиоапаратите или компютрите си малко преди 19.00 часа и... вече сте част от задочната многомилионна публика на един от най-престижните оперни театри в света. Не пропускайте този шанс – надявам се, че и този път удоволствието ще си струва! А ето и кои ще бъдат изпълнителите на главните роли: немският тенор Йонас Кауфман като Дон Хосе, уругвайският баритон Ервин Шрот като Ескамилио, италианското сопрано Адриана Дамато като Микаела и... най-новото откритие на оперната сцена - грузинското мецосопрано Анита Рачвелишвили, лауреатка на миналогодишния конкурс Лейла Генсер.

Съдържанието на операта може да прочетете тук.

понеделник, 7 декември от 19.00 часа

По публикацията работи: Аделина Александрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30