Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Максим Бехар за PR-а на музея и галерията в публичното пространство

Както във всяка област на живота, така и дейността на музея и галерията трябва да бъде представена по един или друг начин в публичното пространство. Получаваме ли достатъчно информацията за изяви на творци, за новите изложби и експозиции, представени от българските музеи. Как се прави PR или как специалистите от отделите “Връзки с обществеността” изграждат образа на институциите, които представляват и които са им гласували огромно доверие.
И кое е по-важно: да се показват интересни и оригинални колекции или по-скоро да се използват оригинални похвати, за тяхното представяне? Може би и двете позиции са важни за една изложба, но все пак…
Каква роля в оценката на творбата играе информацията за нейната съдба или за стила и жизнения път на художника? Разбира се, няма нищо лошо в желанието да се знае много за историята на един предмет или произведение на изкуството. Но как да се създаде подходящият интерес към него, вероятно това е въпросът?
"И най-лошо взетото решение е по-добро от невзетото решение", твърди по този повод Максим Бехар, гост на предаването. С него разговаряме за уменията и подходите, в създаването на интерес към проявите на музея и галерията и ролята на PR в обществения живот. Максим Бехар е един от известните български PR експерти. Притежава и управлява водеща компания за връзки с обществеността - M3 Communications Group, Inc., от създаването й през 1994 година. Той е новият председател на Българската асоциация на ПР агенциите (БАПРА). В момента е и заместник-председател на Управителния съвет на Българския форум на бизнес лидерите, като два последователни мандата преди това е бил и председател на Българския форум на бизнес лидерите (2001–2007) и има основен принос в изграждането му като водеща организация в сферата на корпоративната социална отговорност в България и в създаването на Стандарта за бизнес етика. Почетен консул на Сейшелските острови в България, член на десетки управителни съвета на влиятелни организации, между които и Атлантическият клуб в България, IPRA Bulgaria, Junior Achievement Bulgaria и на фондация "За всяко дете".

Събота, 12 декември, от 15.00 часа
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три етажа за тайните

В рамките на Кино-литературния фестивал "Синелибри" 2021 гостува израелският писател Ешкол Нево, който е в София за представянето на книгата си и на филма на режисьора Нани Морети „Три етажа“.  Ето какво сподели  Ешкол Нево в "Артефир": Предчувствие за Covid "За първи път съм в България – всичко изглежда много очарователно. Заради филма книгата..

публикувано на 16.10.21 в 14:56

"Зелената планета" или как изкуството помага на образованието

Как изкуството може да влезе в полза на образованието? Един красив приказен свят, "Зелената планета" използва нов подход, чрез който децата, четейки приказки, учат. Това се случва с помощта на игри, вплетени умело в историите.  Сред българските издания за книги с буквите липсват подобни двуезични издания като "Зелената планета". Те  биха били от полза..

публикувано на 16.10.21 в 14:20

„Архитектура на звука“ – проект на Мартиан Табаков

„Архитектура на звука“ се наричат проектът на Мартиан Табаков, с куратор Ирина Баткова, и пърформансите с участието на музикантите Георги Дончев и Росен Захариев-Роко в столичната галерия „Плюс 359“ в сградата на запазената Водна кула в квартал „Лозенец“. "Създаването на скулптура, която работи като музикален инструмент, включва не само..

публикувано на 16.10.21 в 10:00
Албена Баева

Художникът като арбитър в спора за бъдещето

Албена Баева е художник, експериментатор, фантазьор, създател на създаващи джаджи. Тя работи в пресечната точка на изкуство, технология и социална наука и от тази своя позиция наблюдава метаморфозите на света. Най-важното от разговора е споделянето на визията за новата роля на художника или визуалния артист, както го назоваваме по-често днес...

публикувано на 15.10.21 в 14:35

Снежина Петрова и как "Една българка" на Вазов оживява в моноспектакъл

Снежина Петрова превръща "Една българка" на Иван Вазов в моноспектакъл. Премиерните представления са на 21, 27 и 28 октомври в Театър "Азарян", съобщават от НДК. Актрисата влиза в ролята на учителка по литература, за да представи своята артистична версия за един вълнуващ урок по Вазовия разказ . "Една българка" е важен тематичен..

публикувано на 15.10.21 в 14:10