Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Европейски паралели” - за музея, за галерията: За испанското културно присъствие и испанския културен модел

\r\nНегово Превъзходителство Хорхе Фуентес - посланик на кралство Испания у нас.
Снимка: БГНЕС

От началото на тази година Испания пое председателството на Евросъюза.
Защо тази страна е така привлекателна и желана? Туристи, имали удоволствието да посетят Мадрид, разказват, че почти всеки ден уличните художници превръщат в музей на открито площад „Плаза Майор”, а филателисти и нумизмати очакват колекционери за поредните сладки преговори. След залез, а често и далеч след полунощ хората продължават да си уреждат срещи, да се разхождат, да се преместват от един нощен клуб в друг, и така до разсъмване. Казват също, че Прадо е душата на Мадрид... Сградата на музея „Прадо” е построена през 1785 г. и е образец на испанския класицизъм, паметник на архитектурата. През 1819 г. тук е разположен Музеят на живописта, чиято основа са колекциите на испанските крале.
Гост на предаването ще бъде Негово Превъзходителство Хорхе Фуентес, извънреден и пълномощен посланик на кралство Испания у нас. Ще разговаряме за испанското културно присъствие, за културния модел на кралство Испания и за мястото на музея и галерията в този модел... Как създаването на един музей като „Гугенхайм”, може да направи от един обикновен град притегателен световен център? Испанският град Билбао, от град на стоманолеяри и инженери, постепенно се превърна в град на администратори и колекционери на изкуството и в желано място за туристите, главно заради световноизвестния музей „Гугенхайм“.
Негово Превъзходителство Хорхе Фуентес Монсонис-Вилайонга е посланик на кралство Испания у нас от май 2009. Той за втори път е ръководител на испанската дипломатическа мисия в България - този пост е заемал и в периода 1992-1997 г. Роден е във Валенсия. Работил е като съветник в посолството на Испания в Тунис, както и като заместник-посланик във Вашингтон. Бил е и посланик и постоянен представител на Испания в Съвета на Западноевропейския съюз, посланик за специални поръчения за разширението на Европейския съюз и началник на мисията на ОССЕ в Хърватия. През 2007 г. е определен за посланик от специален ранг на кралство Испания.
Носител е на много отличия, между които и българските - орденът „Мадарски конник” първа степен, орден „Стара Планина” първа степен, Огърлие на Софийския университет „Св. Кл. Охридски”. Почетен гражданин е на София.

събота, 23 януари от 15.00 часа

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анаиза Гордино

8 години Португалски културен и езиков център „Камойнш" - София

Първата преведена на български език книга с поезията на Еуженио де Андраде „Бяло върху бяло“  е повод за срещата с директора на Португалския културен и езиков център "Камойнш" - София, Анаиза Гордино, както и  възможност за поздрав за рождения ден на Център "Камойнш", отбелязан преди дни. Ето какво сподели тя в "Артефир": "Наистина Еуженио де Андраде..

публикувано на 27.11.21 в 10:00

Литературни четения в памет на Георги Рупчев

На 28 ноември се навършват 20 години от смъртта на един от най-големите български поети Георги Рупчев.  В две вечери – едната е на 28 ноември (деня, когато той си отива) в 16 ч. в клуб "Перото", и на 29 ноември в Столичната библиотека на 3 етаж в "Книжовно наследство" – ще бъдат прочетени от актьори някои от стиховете на Георги Рупчев и негови..

публикувано на 27.11.21 в 08:30

Виртуални кинопрожекции в НДК

Визуалното има много нови посоки.  Киномания изненадва своите почитатели със седем интерактивни късометражни филма, които ще потопят зрителите в паралелна реалност – пресечна точка на върховите технологии и киноизображението.  Целта на VR фест е да представи изкуството във виртуална реалност. Официалната програма включва произведения от..

публикувано на 26.11.21 в 17:08

Калейдоскоп на съвременното изкуство в галерия "Астри"

Първата изложба Формат 30/30 отваря врати през декември 2002 г. в столичната галерия "Астри". Тогава участват 47 художници. Оттогава времето променя количеството на участниците, но за тези 20 години в изложбата Формат 30/30 са участвали около 1000 художници от различни краища на България, от различни стилове и направления. Чуждестранно участие има от..

публикувано на 26.11.21 в 16:20

Стихосбирката на Еуженио де Андраде "Бяло върху бяло" – дом на фадото в книга

Еуженио де Андраде е смятан за един от най-забележителните писатели на XX век, той е сред най-четените и превеждани португалски поети. "Еуженио де Андраде направи революция в нашата поезия. До него поезията беше пресечна точка с нещо друго, представяне на реалност, предхождаща стихотворението или отвъд самото стихотворение. С него поезията..

обновено на 26.11.21 в 15:32