Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Европейски паралели” - за музея, за галерията: За испанското културно присъствие и испанския културен модел

\r\nНегово Превъзходителство Хорхе Фуентес - посланик на кралство Испания у нас.
Снимка: БГНЕС

От началото на тази година Испания пое председателството на Евросъюза.
Защо тази страна е така привлекателна и желана? Туристи, имали удоволствието да посетят Мадрид, разказват, че почти всеки ден уличните художници превръщат в музей на открито площад „Плаза Майор”, а филателисти и нумизмати очакват колекционери за поредните сладки преговори. След залез, а често и далеч след полунощ хората продължават да си уреждат срещи, да се разхождат, да се преместват от един нощен клуб в друг, и така до разсъмване. Казват също, че Прадо е душата на Мадрид... Сградата на музея „Прадо” е построена през 1785 г. и е образец на испанския класицизъм, паметник на архитектурата. През 1819 г. тук е разположен Музеят на живописта, чиято основа са колекциите на испанските крале.
Гост на предаването ще бъде Негово Превъзходителство Хорхе Фуентес, извънреден и пълномощен посланик на кралство Испания у нас. Ще разговаряме за испанското културно присъствие, за културния модел на кралство Испания и за мястото на музея и галерията в този модел... Как създаването на един музей като „Гугенхайм”, може да направи от един обикновен град притегателен световен център? Испанският град Билбао, от град на стоманолеяри и инженери, постепенно се превърна в град на администратори и колекционери на изкуството и в желано място за туристите, главно заради световноизвестния музей „Гугенхайм“.
Негово Превъзходителство Хорхе Фуентес Монсонис-Вилайонга е посланик на кралство Испания у нас от май 2009. Той за втори път е ръководител на испанската дипломатическа мисия в България - този пост е заемал и в периода 1992-1997 г. Роден е във Валенсия. Работил е като съветник в посолството на Испания в Тунис, както и като заместник-посланик във Вашингтон. Бил е и посланик и постоянен представител на Испания в Съвета на Западноевропейския съюз, посланик за специални поръчения за разширението на Европейския съюз и началник на мисията на ОССЕ в Хърватия. През 2007 г. е определен за посланик от специален ранг на кралство Испания.
Носител е на много отличия, между които и българските - орденът „Мадарски конник” първа степен, орден „Стара Планина” първа степен, Огърлие на Софийския университет „Св. Кл. Охридски”. Почетен гражданин е на София.

събота, 23 януари от 15.00 часа

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Второ издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков"

На 24 октомври се навършват 92 години от рождението на писателя Йордан Радичков. Произведенията му са преведени на 37 езика и са издадени в 50 страни по света. Номиниран е 2 пъти за Нобеловата награда за литература.  Радичков е удостоен с много отличия в България и по света. Лауреат е на престижната международна италианска награда „Гринцане кавур“..

публикувано на 24.10.21 в 09:20

Какво е нормално – "Между зверове и ангели"

„Какво е нормално“ е сътрудничество от три части между галерия „Радиатор“, Ню Йорк, и галерия „Структура“, София. Провежда се онлайн чрез създаване на уникална кураторска платформа за обмен на идеи, представена в поредица от изложби с куратори Наоми Лев, Борис Костадинов и Грегъри Волк.   „Какво е нормално“ e опит за преразглеждане на популярните в..

публикувано на 24.10.21 в 09:00
Колаж: Ангелина Грозева

Отвъд голямата вселена на полската фантастика

Тази година се честват 100 години от рождението на гениалния полски фантаст, хуманист, сатирик, философ и експериментатор Станислав Лем. Произведенията на Лем засягат различни философски теми: размишления върху технологиите, естеството на интелекта, пречките в общуването и взаимното разбиране, безнадеждността в ограниченията на човешката природа и..

публикувано на 24.10.21 в 08:55

Елена Алексиева прекъсна самсара

Символично е заглавието на новия сборник с разкази на Елена Алексиева „Прекъсването на самсара“. Той се нарежда в чудесната поредица на нейните книги с разкази, започнали ударно с „Читателска група 31“, както и след много силния ѝ роман „Свети вълк“. Има обаче и нещо ново, което надгражда писането на авторката, при това по ненатраплив и дори незабележим..

публикувано на 23.10.21 в 16:15

„Далеч от времето“, близо до любовта

Любовта на мъж и жена е накарала времето да спре. Но дългата изолация от часовника на живота не спира проблемите помежду им, а ги излага на повърхността. За това с няколко думи разказва филмът „Далеч от времето“, който вече може да бъде гледан в платформата за българско късометражно кино NO BLINK. С изразните средства на седмото изкуство обаче..

публикувано на 23.10.21 в 11:02