Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Семейно радио" тръгва по програма "Христо Ботев" на 13 февруари

Снимка: Архив
Започва излъчването на шестчасова програма „Семейно радио”. С нея искаме да върнем в ефир разговора за доброто и злото, за красивото и грозното, за любовта и омразата… Да намерим съвременната гледна точка към вечните човешки ценности, които се възпитават в семейна среда.
„И рибар съм, и ловец съм”, с което ще започва „Семейно радио”, вярваме ще зададе добро и бодро настроение в началото на деня. Ще го затвърдим с “Ала бреве” – сутрешния концерт за събуждане на тези, които спят по-докъсно през почивните дни. Децата, защо не заедно със своите родители, ще могат да се насладят на някоя от любимите си приказки в „Радиотеатър за деца”, който на старта на „Семейно радио” предлага на малките ранобудници драматизация по приказката на Братя Грим „Жабокът цар”.
В концерта по желание на слушателите, ще можете да поръчате любимата си музика за любимите хора, след което следват минутите на „За здравето”, където проф. Лъчезар Трайков ще ни посъветва какво да правим, за да запазим своето здраве.
Гости в първото издание на „Моето семейство” ще са Силвия и Еди Емирян, едно 33-годишно радиосемейство и трите им пораснали деца.
Психологът Росица Георгиева ще говори в рубриката „От другата страна” за изпитанието и силата да останеш в семейството или по-силни ли са „двама” в борбата с трудностите в живота.
За приятното прекарване на почивните дни ще ви предложим „Семейни маршрути” с Петра Талева, която ще ни представи с. Крепост – Димитровградско, за да ни покани на един интересен празник.
Ще ви разкажем и как отбелязват Деня за прошка и почит към най-възрастния член на семейството в Смолян.
За гастрономите е предназначена нашата „Семейна рецепта”, която ще ви дава идеи как да си приготвите нещо вкусно.
В „Семейна история”, нашата рубрика за родовата памет, членовете на рода Йовкови, един стогодишен занаятчийски род от Троян, разказват за себе си и защо не бива да забравяме корените си.
Накрая в рубриката „Младата майка” очаквайте среща с Калина Станева, а във „Възрастта не е порок” гост ще бъде Катя Воденичарова.

събота, 13 февруари, от 6.00 часа
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Княз Фердинанд I, премиерът Александър Малинов, министри, офицери и други официални лица при обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 г. във Велико Търново.

22 септември - Ден на Независимостта на България

…Българският народ непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода, и, въодушевен от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на О`Бозе почившия Княз Александър, държава достойна да бъде равнопоставен член на семейството на цивилизованите..

публикувано на 22.09.20 в 08:15
Фрагмент от „Съединена България“, литография от Николай Павлович.

135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

На 6-и септември България отбелязва 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия На 6 септември 1885 г. българските войски, разположени в околностите на Пловдив, начело с майор Данаил Николов и отрядите на Чардофон Велики (Продан Тишков) завземат конака и арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил..

публикувано на 06.09.20 в 08:05

Директори на програма „Христо Ботев“

Йонка Коцева 1971 г. – 1984 г. Лиза Матева 1984 г. – 1987 г. Снежина Каменова 1987 г. – 1990 г. Борислав Геронтиев 1 април 1990 г. – 13 август 1991 г. Еди Емирян 13 август 1991 г. – 20 ноември 1992 г. Георги Василски 20 ноември 1992 г. – 30 юни 1995 г. Соня Ангелова 7 август 1995 г. – 7 февруари 1997 г. Стойчо Стоев – и.д. 7..

обновено на 06.07.20 в 16:03
Петър и Антонина Стоянови с победителките Туче Муса и Севилай Салим от Черноочене с научния им ръководител Юлия Чортленева.

Осмокласничките от село Черноочене спечелиха Националния исторически конкурс на фондация „Ценности“

Туче Муса и Севилай Салим от 8-ми клас на СУ „Христо Смирненски” от кърджалийското село Черноочене си заслужиха първото място в Националния исторически конкурс. За да получат приза си лично от Петър Стоянов момичетата пристигнаха във Военния клуб в София със служебната кола, предоставена им от кмета Айдън Осман – горд от отличното им представяне...

публикувано на 24.06.19 в 09:06

2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

143 години от гибелта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България отбелязваме днес. В 12 часа в цялата страна ще чуем традиционния тъжен звук на сирените за две минути.

публикувано на 02.06.19 в 08:05