Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ламбърт Уилсън и френският шансон

Френската филмова звезда с ирландска жилка - Ламбърт Уилсън.
Снимка: архив

Предстои ни музикално-галактическо пътешествие под звуците на френска филмова музика. Капитан на полета е Ламбърт Уилсън - френска филмова звезда с ирландска жилка! Името му нашумя през 2003 след участието в двете серии на филма „Матрицата” в ролята на Меровинген. В биографията му откриваме завиден брой филмови роли, както и любопитния факт, че се изявява като режисьор и певец.
През 1997 година звукозаписната компания „Върджин класик” реализира албума на Уилсън „Демони и чудеса”, който представлява колекция от френски филмови шансони, популярни между 1931 и 1961. Сред тях са хитовете: „Оставете ме да мечтая” на Жорж Орик из филма „Жервез (1956); „Когато се разхождам” на Морис Ивен от „Добрият екип” (1936); „Под звездите” на Жозеф Козма от „Престъплението на г-н Ланж” (1935); Мъртви листа” и „Есенно движение” от „Вратите на нощта”(1946); „Един ден ще видиш” на Жорж ван Пари от „Будоарни тайни” (1954) и други.
Ламбърт Уилсън е роден на 3 август 1958 година в Ньой-сюр-Сен, Франция. Син е на Жорж Уилсън - актьор, театрален мениджър и директор на Народния театър в Париж, и на фотомодела Никол. Баща му до определен момент успява да запази семейството от любопитния поглед на обществото и най-вече от нахалните папараци, като дълго време заявява пред журналистите, че живее сам. Така Ламбърт и братята му израстват, необезпокоявани от пресата. Следвайки артистичния си ген, през 1977 завършва Лондонския театрален център и веднага се явява на кастинг за ролята на Джеймс Бонд, където негова партньорка в пробните снимки е Мериам ДAбо. Уви, Ламбърт не получава ролята, но още през същата година на екрана излиза първият му филм „Джулия”. Следват още много заглавия, няколко номинации за „Сезар”, а през 1990 година получава наградата Жан Габен.
През 2004 заедно с филхармонията на Монте Карло под диригентството на Джон Макглин, френската звезда записва за „И Ем Ай” откъси от популярни мюзикъли, сред които „Клетниците” на Клод Мишел Шонберг, „Уестсайдска история” и „Кандид” на Ленард Бърнстейн, „Джиджи”, „Камелот” и „Бригадуун” на Фредерик Лоу, „Суини Тод” и „Неделя в парка с Джордж” на Стивън Сондхайм и др. В същото време като режисьор поставя пиесите „Капризите на Мариана” на Алфред дьо Мюсе в парижкия театър „Буфе дю Нор” и „Вероника” на Жан Расин в Авиньон и Шайо. През 1998 Уилсън е рекламното лице на парфюма „Вечност” на Калвин Клайн, а 7 години преди това партнира на топмодела Кристи Търлингтън в рекламен клип за същата парфюмна серия.
Какво още да очаквате в нашия „Звезден експрес”? Редовната ни рубрика за романтични любовни истории, в която ще разберете пред какво препятствие се изправят Ирма и Нестор - главните герои в мюзикъла „Сладката Ирма”.

петък, 19 февруари от 14.00 часа

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Вълчанова и проф. Мирослав Попсавов

Мирослав Попсавов – майсторът на звуковата иконопис

Хоровата музика в нейното сакрално измерение представяме във вторник, в „Музикалните вечери“ на програма „Христо Ботев“. В изданието на 26 октомври от 19.30 часа предаването „Студио „Музика“ обръща поглед към източноправославното многогласно акапелно църковно пеене в среща-разговор с един от най-уважаваните български специалисти и световно признат..

публикувано на 26.10.21 в 08:47

„Заза“ на Леонкавало за първи път по програма „Христо Ботев“

Програма „Христо Ботев“ ви предлага да откриете една почти непозната опера на Руджеро Леонкавало – „Заза“. Записът е от „Театър ан дер Вийн“ от премиерата на 18 септември 2020 г. и БНР разполага с него благодарение на международния музикален обмен на „Еврорадио“. „Заза“, опера в четири действия от Руджеро Леонкавало Действащи лица и..

публикувано на 24.10.21 в 08:35
Мария Бохачек като Норма (вляво), Тодор Костов като Полионе и Мари Крикорян като Адалджиза в сцена от „Норма“ на Белини

Мария Бохачек – първата българска Норма

Певицата е потомка на чешки интелектуалци, преселили се в България непосредствено след Освобождението. Родена е в Оряхово на 21 октомври 1931 г. Остава отрано сираче, отгледана е от всеотдайните си лели. Завършва с отличие Музикалната академия в класа на Людмила Прокопова през 1953 г. Като студентка се занимава с преписване на ноти, за да се издържа,..

публикувано на 23.10.21 в 08:15
Корица на вокалната партитура, 1919 г

„Заза“, опера в четири действия от Руджеро Леонкавало

Либрето: Карло Дзангарини и Руджеро Леонкавало Премиера: театър „Лирико“, Милано на 10 ноември 1900 г. Действащи лица и изпълнители: • Заза, певица – сопран • Анаиде, майка ѝ – мецосопран • Флориана, певица и синьора Дюфрен, съпруга на Милио – контраалт • Наталия, приятелка на Заза – мецосопран • Милио Дюфрен, парижки бизнесмен – тенор • Тото..

публикувано на 23.10.21 в 07:45

Вера Немирова поставя „Дон Карлос“ в Дрезден

Тази вечер (22 октомври) във великолепната „Земпер“ опера в Дрезден ще се състои премиерата на операта „Дон Карлос“ на Верди. За първи път след пандемичните забрани театърът, който има 2000 места, ще може да посрещне 800 зрители. Режисьор на спектакъла е Вера Немирова, която само преди две седмици постави операта „Кармен“ в Нюрнберг, а веднага след..

публикувано на 22.10.21 в 11:20